ΥΓΕΙΑ

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α στα παιδιά και ποια συμπτώματα παρουσιάζει – Πότε οι γονείς πρέπει να αναζητήσουν γιατρό

Στρεπτόκοκκος – Ανησυχία επικρατεί τους ειδικούς για τον στρεπτόκοκκο Α, γιατί μετά την Βρετανία που καταγράφηκαν πολλά κρούσματα και αρκετοί θάνατοι σε παιδιά από το συγκεκριμένο βακτήριο, έγινε γνωστό πως ένα 6χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς τα συμπτώματα παραμελούνται σε ορισμένες περιπτώσεις, ή ενδέχεται να παρερμηνευτούν, οπότε αρκετά συστήματα υγείας έχουν εκδώσει αναλυτικές οδηγίες για αυτή την ασθένεια.

Χαρακτηριστικά, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει πως ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ένα κοινό βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στο λαιμό ή στο δέρμα. Το βακτήριο δεν προκαλεί πάντα ασθένεια, αλλά μπορεί να προκαλέσει αμυγδαλίτιδα, πονόλαιμο, δερματικά εξανθήματα, οστρακιά και κηρίο.

Σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, πολύ μικρά παιδιά ή ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους, τα βακτήρια μπορούν επίσης μερικές φορές να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν μια πιο σοβαρή ασθένεια γνωστή ως διεισδυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α ή iGAS.

Η νεκρωτική απονευρωσίτιδα, η νεκρωτική πνευμονία και το σύνδρομο του στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ είναι μερικές από τις λοιμώξεις που προκαλούνται από το iGAS. Συχνά επιφέρουν τον θάνατο

Στρεπτόκοκκος – Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και εξάνθημα. Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, (iGAS).

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

Στρεπτόκοκκος – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί εμφανίζει αδιαθεσία, οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν τον γιατρό.

Έτσι, χρειάζεται επικοινωνία με τον γιατρό εάν:

Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
Το παιδί τρώει λιγότερο από το κανονικό
Το παιδί παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
Το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη Το παιδί φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:

  • Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
  • Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
  • Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
  • Από υγιείς φορείς του βακτηρίου

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση των λοιμώξεων;

Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου. Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί τα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου και βρίσκεται σε εγρήγορση για την έγκαιρη ανίχνευση ανάλογων περιστατικών στη χώρα μας.

Στρεπτόκοκκος: Συμπτώματα

Πόνος στον λαιμό που συνήθως εκδηλώνεται ξαφνικά
Πόνος κατά την κατάποση
Κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, μερικές φορές με λευκές κηλίδες ή ραβδώσεις με πύον
Μικροσκοπικές κόκκινες κηλίδες στην περιοχή στο πίσω μέρος της οροφής του στόματος (στην μαλακή, ή στην σκληρή υπερώα)
Πρήξιμο και ευαισθησία των λεμφαδένων στον λαιμό σας
Πυρετός
Πονοκέφαλος
Εξάνθημα
Ναυτία ή εμετός, ειδικά σε μικρά παιδιά
Γενικευμένοι πόνοι στο σώμα
Είναι πιθανό για σας, ή το παιδί σας, να έχετε πολλά από αυτά τα συμπτώματα, αλλά να μην έχετε στρεπτόκοκκο.

Η αιτία τότε θα μπορούσε να είναι μια ιογενής λοίμωξη, ή κάποια άλλη ασθένεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο γιατρός σας θα πρέπει να σας κάνει εξειδικευμένες εξετάσεις για στρεπτόκοκκο στον λαιμό.

πηγη kalimera-ellada.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button