ΔΙΑΦΟΡΑ

Το χωριό που «έκοψε την ανάσα» με την ομορφιά του: Βρίσκεται στην Ελλάδα, δίπλα στο ποτάμι και έγινε πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών από όλο τον κόσμο

Γλυκή Θεσπρωτίας: Το μικρό, γραφικό χωριό που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες

Υπάρχει ένα μικρό, αλλά τόσο γραφικό χωριό που βρίσκεται στη Θεσπρωτία και πιο συγκεκριμένα στις όχθες του ποταμού Αχέροντα. Πρόκειται για τη Γλυκή Θεσπρωτίας, που έγινε πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών από όλο τον κόσμο, που αποθέωσαν την ομορφιά του τόπου.

Οι άνθρωποι εκεί ασχολούνται, κυρίως, με τη γεωργία μιας και το χωριό βρίσκεται σε πεδιάδα. Το όνομά του οφείλεται σύμφωνα με την παράδοση στον Άγιο Δονάτο. Ο Άγιος Δονάτος σκότωσε τον δράκο, ο οποίος φώλιαζε στις πηγές του Αχέροντα.

Έτσι, το νερό του ποταμού μετατρέπονταν σε θανατηφόρο για την ανθρώπινη ζωή, αλλά και για εκείνη των ζώων. Στη συνέχεια, ο Άγιος αποφάσισε να ευλογήσει το νερό και να το κάνει γλυκό. Έτσι, το χωριό πήρε το όνομα Γλυκή.

Ιστορικά, το χωριό Γλυκή Θεσπρωτίας παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον. Στη συγκεκριμένη περιοχή, οι επιστήμονες θεωρούν από τα ευρήματά τους πως έδρευε η αρχαία Εύροια. Αυτό, βέβαια, διασταυρώνεται και από πηγές του 4ου μετά Χριστόν αιώνα.

Το χωριό οφείλει την ιστορία, τη διαδρομή του, αλλά και την ύπαρξή του, κατά το πέρασμα των χρόνων, κυρίως, στη στρατηγική θέση του. Το χωριό έλεγχε μία από τις διαβάσεις του Αχέροντα ποταμού. Από εκεί περνούσε ο διεθνής δρόμος για την εποχή, Απολλωνίας – Βουθρωτού – Νικόπολης.

Ο Αχέροντας απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τη Γλυκή Θεσπρωτίας και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Τα ζωηρά, αλλά και κρυστάλλινα νερά του, τα οποία είναι ιδιαιτέρως ορμητικά κατά την περίοδο του χειμώνα, διασχίζουν τεράστιες εκτάσεις. Ωστόσο, το καλοκαίρι είναι προσβάσιμα από τον κόσμο. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι στην περιοχή υπάρχουν αιωνόβια πλατάνια, αλλά και το φαράγγι του ποταμού Αχέροντα. Πραγματικά, ένα θαύμα της φύσης.

Δείτε εικόνες από το μικρό γραφικό χωριό στη Θεσπρωτία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγη posted.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button