ΔΙΑΦΟΡΑ

Υγιέστατη 12χρονη πέθανε αιφνιδίως στον ύπνο της. Τι βρήκε η ιατροδικαστής;

Οι γονείς συντετριμμένοι προσπαθούν να αντιληφθούν το τι συνέβη, με τον πατέρα να κάνει λόγο για ένα υγιέστατο παιδί, που έκανε κάθε χρόνο ιατρικές εξετάσεις Αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τα αίτια του αιφνίδιου θανάτου του 12χρονου κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη.

Οι γονείς του άτυχου κοριτσιού βρίσκονται σε κατάσταση σοκ προσπαθώντας να καταλάβουν τον λόγο από τον οποίο έφυγε από τη ζωή το 12χρονο παιδί τους.

Οι γονείς συντετριμμένοι προσπαθούν να αντιληφθούν το τι συνέβη, με τον πατέρα να κάνει λόγο για ένα υγιέστατο παιδί, που έκανε κάθε χρόνο ιατρικές εξετάσεις, ενώ σημειώνει ότι πριν από τρεις μήνες το κορίτσι είχε επισκεφθεί καρδιολόγο.

Η δραματική περιγραφή του πατέρα Ο πατέρας του κοριτσιού περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που βίωσε η οικογένεια με το παιδί τους.

«Η γυναίκα μου πήγε το πρωί να την ξυπνήσει και τη βρήκε μελανιασμένη. Είχαμε πάει με το σχολείο εκδρομή όλοι μαζί, διασκεδάσαμε, περάσαμε ωραία. Ήταν και οι δύο μου οι κόρες μαζί, γυρίσαμε, φάγαμε, παίξαμε και το βράδυ κοιμηθήκαμε.

Το πρωί όπως ξύπνησε η γυναίκα μου γύρω στις 7:30 περίπου για να τις σηκώσει για το σχολείο», λέει ο πατέρας του κοριτσιού και περιγράφει τις προσπάθειες που έκανε για να επαναφέρει την κόρη του στη ζωή.

«Η μεγάλη δεν ανταποκρινόταν στο ξύπνημα και έτσι όπως την γύρισε την είδε μελανιασμένη, άρχισε να φωνάζει, πετάχτηκα εγώ, προσπάθησα να της κάνω τεχνητή αναπνοή και ΚΑΡΠΑ για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ».

Φως στα αίτια του θανάτου

Η ιατροδικαστής που ολοκλήρωσε τη νεκροψία αναφέρει την ανακοπή καρδιάς, αλλά δεν μπορεί ακόμα να μιλήσει για τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα.

Η ίδια αναφέρει ότι από τις τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις θα προκύψουν στοιχεία για το πώς προήλθε ο θάνατος.

«Ούτε από την αυτοψία στο σπίτι, ούτε από την νεκροψία – νεκροτομή που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία για το πως προήλθε ο θάνατος του παιδιού. Σαφή συμπεράσματα θα προκύψουν από τη ιστολογική και τοξικολογική εξέταση που θα διενεργήθηκε», λέει η ιατροδικαστής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης

Για τον ξαφνικό θάνατο της 12χρονων επίσης από τη Θεσσαλονίκη, μιλά ο πατέρας της: «Τη βρήκε η μητέρα της, χωρίς σφυγμό και μελανιασμένη στο κρεβάτι της, όταν γύρω στις 7.30 το πρωί πήγε να ξυπνήσει τα δυο της παιδιά για το σχολείο.

Η 12χρονη δεν είχε παραπονεθεί ούτε μια στιγμή για το παραμικρό πρόβλημα υγείας, ενώ πρόσφατα είχε ολοκληρώσει σειρά εξετάσεων που έκανε σχεδόν κάθε χρόνο. Το μόνο που ξέρουμε από τον ιατροδικαστή και αναφέρεται στη ληξιαρχική πράξη θανάτου είναι πως ο θάνατος αποδίδεται σε ανακοπή καρδιάς.

Το παιδί “έφυγε” καθώς κοιμόταν στο σπίτι. Δύο ιατροδικαστές μας διαβεβαίωσαν πως δεν τίθεται θέμα να “έφυγε” από το εμβόλιο, καθώς η 12χρονη είχε κάνει και τις δύο δόσεις. Απλά, σταμάτησε η καρδιά της. Δεν είχε περάσει κοροναϊό, ούτε είχε κάποιο άλλο πρόβλημα, ήταν υγιέστατη. Ακόμα και γενετικά, που ψάξαμε εάν υπήρχε κάποιο πρόβλημα που ίσως δεν γνωρίζαμε, μας διευκρίνισαν ότι δεν βρέθηκε κάτι».

Καρδιά, ο βασικός ύποπτος

Κατά την άποψη του επεμβατικού καρδιολόγου Σπύρου Παπαϊωάννου, διευθυντή στη Β’ Καρδιολογική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, «τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν 1-3 περιστατικά αιφνίδιου θανάτου ανά 100.000 άτομα ετησίως στην Ελλάδα και από την κλινική δραστηριότητα στα νοσοκομεία μπορούμε να μιλήσουμε για σαφή αυξητική τάση.

Φαίνεται ότι υπάρχει αύξηση των αιφνίδιων θανάτων στη χώρα μας, παράλληλα όμως είναι γεγονός ότι δίνεται μεγάλη βαρύτητα στους θανάτους λόγω του έντονου στρες, το οποίο μας συνοδεύει κατά την περίοδο της πανδημίας.

Μια πρώτη εξήγηση για την αύξηση των θανάτων μπορεί να είναι, π.χ., και η ενασχόληση περισσότερων ατόμων με αθλητικές δραστηριότητες σήμερα σε σύγκριση με το παρελθόν. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι αυτή η ενασχόληση μπορεί να λαμβάνει και ακραία μορφή σε κάποιες περιπτώσεις».

Προχωρώντας σε μια πρώτη απόπειρα ανάλυσης, ο κ. Παπαϊωάννου επισημαίνει: «Το μεγαλύτερο ποσοστό των αιφνίδιων θανάτων οφείλεται σε καρδιακά αίτια. Ειδικότερα, στα άτομα ηλικίας άνω των 35 χρόνων η πρώτη αιτία θανάτου είναι η στεφανιαία νόσος.

Στους κάτω των 35 χρόνων, η κυριότερη αιτία αιφνίδιου θανάτου είναι τα αρρυθμιολογικά προβλήματα, σε ποσοστό 35%. Ακολουθούν, με μερίδιο 10%, τα συγγενή καρδιακά νοσήματα, όπως η ανώμαλη έκφυση στεφανιαίων αρτηριών.

Επίσης, για τους αιφνίδιους θανάτους μπορεί να ευθύνονται γενετικά νοσήματα, όπως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια ή η διατατική μυοκαρδιοπάθεια. Τέλος, μοιραία και αιφνίδια κατάληξη μπορούν να έχουν οι μυοκαρδίτιδες, η βασική αιτία των οποίων είναι η προσβολή του οργανισμού από κάποιον ιό. Στην ιατρική, ωστόσο, δεν υπάρχει απόλυτο, όπως δεν υπάρχει και στη ζωή.

πηγη medlabgr.blogspot.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button