ΔΙΑΦΟΡΑ

Δεν πρέπει να το τρώμε ποτέ κι όμως… είναι πάντα στο ψυγείο!

Η τροφή που αποτελεί τον Νο1 εχθρό της καρδιάς σου δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το τραπέζι σου: Γιατί αυτό πρέπει να αλλάξει.

Στους περισσότερους από εμάς αρέσει να ρίχνουμε αλλαντικά – λίγο λουκάνικο, πεπερόνι, προσούτο ή άλλο επεξεργασμένο κρέας – μέσα στα πιάτα που μαγειρεύουμε. Η νοστιμιά είναι το κάτι άλλο παρόλο που γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι θρεπτικές τους αξίες είναι πολύ λιγότερες από τις τοξίνες που μάς… προσφέρουν.

Ενώ λοιπόν όλα αυτά τα επεξεργασμένα κρεατικά μπορεί να έχουν νόστιμη γεύση, οι γιατροί φωνάζουν πως ήρθε η στιγμή να μειώσουμε την πρόσληψή τους καθώς κάνουν πολύ κακό στην καρδιά μας.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος επηρεάζει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, η κατανάλωση έστω και λίγου επεξεργασμένου κρέατος κάθε εβδομάδα μπορεί να προκαλέσει αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου.

Η μελέτη διεξήχθη σε διάστημα 10 ετών και ανέλυσε τη διατροφή περισσότερων από 134.000 συμμετεχόντων από 21 χώρες. Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα την καρδιαγγειακή υγεία αυτών των ατόμων και την πρόσληψη κρέατος.

Ενσωματώνοντας όλα τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν μόλις 150 γρ. επεξεργασμένου κρέατος κάθε εβδομάδα – που ισοδυναμεί με δύο λουκάνικα – αύξησαν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 46%. Επιπλέον, η υψηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, που περιελάμβανε οτιδήποτε αλατισμένο ή παστό, συνδέθηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο θανάτου γενικά κατά 51%.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι οι μη επεξεργασμένες μορφές κρέατος, όπως τα πουλερικά, το βοδινό και το χοιρινό, είχαν ουδέτερο αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να τα φας σε υπερβολική ποσότητα, ωστόσο μάλλον, σημαίνει ότι δεν παρατηρήθηκαν οι ίδιες δραστικές επιπτώσεις στην υγεία με το επεξεργασμένο κρέας.

Σύμφωνα με το Womansworld, οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι το στέλεχος των επεξεργασμένων κρεάτων που τοποθετούνται στην καρδιά οφείλεται κυρίως στις υψηλές ποσότητες αλατιού και συντηρητικών (τα οποία προστίθενται για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους). Συγκεκριμένα, η μακροχρόνια περίσσεια νατρίου έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, αύξηση βάρους και άλλες επιπλοκές στην υγεία με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: The Issue

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button