ΔΙΔΑΧΕΣ

Τι θα πει – “Οργίζεσθε, αλλά μη αμαρτάνετε” ;

Τι λοιπόν, θα ειπεί κάποιος, εάν επιβουλεύεται τον άλλον; Μάθε την αλήθεια διότι αν επιβουλεύεται, δεν είναι μέλος. Είπε δε, Μη λέγετε εις τα μέλη ψεύδη. «Οργίζεσθε, αλλά μη αμαρτάνετε».

Πρόσεχε σύνεση και μας προτρέπει να μη αμαρτήσουμε, αλλά και όταν παρακούσωμεν πάλιν δεν μας εγκαταλείπει καθ’ όσον δεν αφήνει τα πνευματικά του σπλάγχνα. Διότι, όπως ακριβώς ο ιατρός ορίζει μεν εις τον ασθενή τα πρακτέα, αλλά και όταν δεν ανέχεται αυτά, δεν τον περιφρονεί, αλλά χρησιμοποιών την συμβουλή της πειθούς πάλιν τον θεραπεύει, έτσι και ο Παύλος. Αυτός μεν που κάνει εκείνο, ζητεί μόνον την δόξα, και επειδή περιεφρονήθη από τους ανθρώπους θλίβεται αυτός δε που επιζητεί πάντοτε την υγεία του ασθενούς αποβλέπει μόνον προς ένα σκοπό, πως να θεραπεύει τον κατάκοιτο.

Το ίδιο κάνει και ο Παύλος. Είπε δε, Μη ψεύδεστε εάν όμως κάποτε ήθελε προέλθη από το ψευδός οργή, και αυτά τα θεραπεύει πάλιν. Τι λέγει δηλαδή;«Οργίζεσθε, αλλά μη αμαρτάνετε». Καλόν είναι βέβαια να μη οργίζεται κανείς, εάν όμως ήθελε πέσει κάποτε εις το πάθος της οργής, να μη πέσει εις μεγάλο βαθμό. Διότι λέγει: «Εάν δε συμβεί να παροργιστείτε μεταξύ σας, να συμφιλιώνεστε προτού σας προφθάσει η δύσις του ηλίου». Θέλεις να χόρτασης την οργή σου; σου φθάνει μία ώρα και δύο και τρεις, να μη δύση ο ήλιος και σας αφήσει εχθρούς. Ανάτειλε από αγαθότητα, ας μη δύση αφού έλαμψε εις αναξίους. Διότι εάν ο Κύριος έστειλε τον ήλιο από πολλή αγαθότητα, και αυτός μεν συγχώρησε τα αμαρτήματα σου, συ όμως δεν συγχωρείς του πλησίον σου, πρόσεχε πόσον μέγα είναι το κακόν.
Και άλλο δε συμβαίνει μαζί με αυτό φοβείται ο μακάριος Παύλος την νύκτα, μήπως συλλαβή μόνος του τον αδικημένου ακόμη εν ταραχή και ανάψη το πυρ της οργής. Διότι εν όσω σε εξωθεί εις πολλά κακά και είναι ακόμη ημέρα, επιτρέπεται να κατέχεσαι από οργήν, όταν όμως πρόκειται να έλθη η εσπέρα, συμφιλιώσου και εξάλειψε το πρόσφατον κακόν. Διότι αν σε προλάβη η νύκτα, δεν θα φθάση η επομένη ημέρα να εξαλείψη το κατά την διάρκειαν της νυκτός συναχθέν κακόν, αλλά και αν ακόμη αφαίρεσης το περισσότερον όλον όμως δεν θα ημπορέσης, πάλιν από το υπόλοιπον παραχωρείς εις την επόμενην νύκτα να κάμη δυνατότερον το κακόν.

Και όπως ακριβώς ο ήλιος, αν δεν κατορθώση να ελάττωση και να διάλυση με την καθημερινήν του θερμότητα το μέρος του αέρος που εκαλύφθη από πυκνά σύννεφα, δίδει την εντύπωσιν του χειμώνος, αν η νύκτα προλάβη τα υπόλοιπα σύννεφα και ενίσχυση αυτά με άλλους ατμούς, έτσι συμβαίνει και με την οργήν. «Μη δίδετε τόπον εις τον διάβολον». Ώστε το να πολεμήτε μεταξύ σας, σημαίνει να δίδετε τόπον εις τον διάβολον.

Πρέπει λοιπόν όλοι να έχωμεν σχηματισμένην πυκνήν παράταξιν και να παρατασσώμεθα εναντίον του διαβόλου, ημείς όμως, εκλύσαντες την προς εκείνον έχθραν, προτρέπομεν να στρέφεοθε ο ένας εναντίον του άλλου. Διότι ποτέ δεν έχει έτσι εύκαιρίαν ο διάβολος, όπως κατά την διάρκειαν των εχθροτήτων.

πηγη 1myblog.pblogs.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button