ΥΓΕΙΑ

5 σημάδια που φανερώνουν ψυχική διαταραχή!

 

Ένας στους 10 Έλληνες πάσχει από μια ψυχική διαταραχή που μπορεί να αντιμετωπιστεί, αρκεί να αναγνωριστεί. Αυτά είναι τα πέντε σημεία που μπορεί να σας κάνουν να αναγνωρίσετε μια ψυχική διαταραχή σε έναν δικό σας άνθρωπο:

1. Αλλαγή στον τυπικό χαρακτήρα ή την συμπεριφορά
Μπορεί να παρατηρήσετε ξαφνικές ή προοδευτικές μεταβολές στον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπός σας συμπεριφέρεται συνήθως ή σε τυπικές περιπτώσεις. Μπορεί να συμπεριφέρεται με τρόπο που να μην ταιριάζει με τις προσωπικές του αξίες ή αντιλήψεις ή απλώς να συμπεριφέρεται διαφορετικά.

2. Συγκινησιακή φόρτιση
Θυμώνει ή εκνευρίζεται πολύ συχνά ή χωρίς λόγο, ή παρουσιάζει διακυμάνσεις που δεν είχε πριν, ή εκδηλώνει έντονο άγχος ή αδυνατεί να ηρεμήσει γρήγορα. Άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα μπορεί να μην κοιμούνται ή να μην έχουν όρεξη να φάνε.

3. Απόσυρση ή απομόνωση
Απομονώνεται από τους άλλους ανθρώπους ή κλείνεται στον εαυτό του. Κάποιος που παλιότερα ήταν κοινωνικός μπορεί τώρα να έχει αποτραβηχθεί από φίλους ή συγγενείς ή μπορεί να έχει χάσει το ενδιαφέρον του για αυτά που τον ευχαριστούσαν παλιότερα. Μπορεί να απουσιάζει από την δουλειά του ή το σχολείο.

4. Παραμέληση του εαυτού
Μπορεί να παραμελεί την εμφάνιση, ή να μην φροντίζει την προσωπική του υγιεινή. Μπορεί επίσης να υιοθετεί συμπεριφορές που είναι δυνητικά επικίνδυνες, όπως π.χ. να καταναλώνει περισσότερο αλκοόλ, ή να οδηγεί επικίνδυνα ή να εμπλέκεται σε δραστηριότητες που μπορεί να τον βλάψουν.

5. Απελπισία
Ένα συχνό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με την ψυχκή υγεία είναι η εμφάνιση έντονης απογοήτευσης σε έναν άνθρωπο που ήταν παλιότερα σε γενικές γραμμές αισιόδοξος. Επίσης μπορεί να εκφράζει ιδέες αναξιότητας για την ζωή ή να εύχεται να είχε πεθάνει ή ότι θα ήταν καλύτερα εάν δεν ζούσε.

Εάν αναγνωρίζετε ένα από αυτά τα σημεία σε έναν δικό σας άνθρωπο, ελάτε σε επαφή με έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Πηγή

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button