ΔΙΑΦΟΡΑ

Μάθημα ζωής για εφήβους η σοκαριστική ιστορία της 13χρονης που έπεσε θύμα «αρπακτικού» του διαδικτύου

Μεγαλώνουμε μια γενιά παιδιών «βουτηγμένων» στο διαδίκτυο. Και όλοι αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο που το ίντερνετ έχει παίξει στο να φέρει πιο κοντά ανθρώπους από κάθε άκρη της γης. Χάρη σε αυτό μπορούμε να κάνουμε φίλους από διαφορετικά μέρη του κόσμου, καθισμένοι απλά στον καναπέ του σπιτιού μας. Και το συναίσθημα αυτό από μόνο του είναι ωραίο! Από την άλλη μεριά, όμως, πόσοι από εμάς συνειδητοποιούμε επαρκώς, ότι το διαδίκτυο μπορεί να εγκυμονεί και κινδύνους –ειδικά όταν το «χρησιμοποιούν» παιδιά;

Τα παιδιά, πολλά εκ των οποίων περνούν αρκετό χρόνο online χωρίς την παραμικρή επίβλεψη από τους γονείς τους, είναι πολύ πιθανό να συνομιλούν με αγνώστους που δεν έχουν πάντα αγνές προθέσεις. Η σοκαριστική ιστορία της Alicia Kozakiewicz, η οποία παρασύρθηκε από έναν άγνωστο που γνώρισε στο διαδίκτυο όταν ήταν μόλις 13 ετών αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα. Ο άνδρας κατάφερε να απαγάγει, να βιάσει και να βασανίσει άγρια την κοπέλα, η οποία τελικά σώθηκε από τύχη. Από την ενηλικίωσή της και μετά, έχει βάλει σκοπό της ζωής της να ενημερώσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και γονείς για τους κινδύνους του διαδικτύου.

Η 31χρονη σήμερα Alicia Kozakiewicz είναι Αμερικανίδα τηλεπαρουσιάστρια, δημόσια ομιλήτρια και συνήγορος διαδικτυακής ασφάλειας και εξαφανίσεων ατόμων. Έχει ιδρύσει το Alicia Project –μια ομάδα ειδικών που ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν για τα «αρπακτικά» του διαδικτύου, τους απαγωγείς και όσους κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά. Συνεργάζεται και με τις 50 Πολιτείες της Αμερικής, ανταλλάσσοντας διαρκώς χρήσιμες πληροφορίες και υλικό που ενισχύει τις Δυνάμεις που εξειδικεύονται στα Διαδικτυακά Εγκλήματα Εναντίον Παιδιών. Επιπλέον, συνεργάζεται και με πολλά τηλεοπτικά κανάλια, ενημερώνοντας διαρκώς τους θεατές για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, για εξαφανισμένα παιδιά και για εμπορία ανθρώπων.

Η σοκαριστική ιστορία της Alicia Kozakiewicz

Όταν ήταν μόλις 13 ετών, η Alicia άρχισε να συνομιλεί online με έναν άγνωστο που πίστευε ότι είναι συνομήλικός της. Το άτομο αυτό ήταν στην πραγματικότητα ο 38χρονος Scott Tyree που ζούσε στο Herndon της Virginia. Ο Tyree την προσέγγισε μέσω ενός chat room. Μέσα σε έναν χρόνο είχε κερδίσει απόλυτα την εμπιστοσύνη της –Ο επίσημος όρος της «διαδικασίας» αυτής της αποπλάνησης είναι grooming και μπορείτε να μάθετε περισσότερα γι’αυτό εδώ.

Ο υπολογιστής της οικογένειας της Alicia βρισκόταν στο καθιστικό της οικογένειάς της, οπότε η δραστηριότητά της σε αυτόν μπορούσε να ελεγχθεί από τους γονείς της, όμως ο Tyree φρόντιζε να επικοινωνεί μαζί της αργά το βράδυ, όταν οι γονείς της κοιμόντουσαν. Την 1η Ιανουαρίου 2002, ο Tyree ζήτησε από την Alicia να συναντηθούν κοντά στο σπίτι της. Την έβαλε στο αυτοκίνητό του και την πήρε μαζί του στο σπίτι του στη Virginia. Εκεί κράτησε την Alica αιχμάλωτη για 4 μέρες. Της είχε περάσει ένα κολάρο σκύλου και την είχε δέσει, ώστε να μπορεί να την βιάζει και να την βασανίζει στο υπόγειο του σπιτιού του. Επίσης, κατέγραφε τις αρρωστημένες πράξεις του σε βίντεο και τις δημοσίευε online! Μάλιστα, ορισμένες στιγμές έδειχνε και live, σε άτομα που του το ζητούσαν, την κακοποίηση που ασκούσε στο ανήλικο κορίτσι.

Την ίδια ώρα η οικογένεια της Alicia δηλώνει την εξαφάνισή της, ενώ φωτογραφίες της εμφανίζονται σε όλα τα δελτία ειδήσεων. Ένα άτομο από τη Florida που έτυχε να δει αυτά τα βίντεο του Tyree την αναγνωρίζει και το αναφέρει στο FBI. Το FBI καταφέρνει έτσι να εντοπίσει την IP του δράστη και βρίσκει την ακριβή διεύθυνσή του. Αστυνομικοί εισβάλλουν στο σπίτι του στις 4 Ιανουαρίου 2002 και βρίσκουν την Alicia δεμένη στο κρεβάτι με ένα κολάρο σκύλου περασμένο στο λαιμό της και σε κατάσταση απόλυτου τρόμου. Την απελευθερώνουν και συλλαμβάνουν τον Tyree 30 λεπτά αργότερα στον χώρο εργασίας του στο Herndon.

 

Έπειτα από αυτό το σοκαριστικό συμβάν, η Alicia βίωσε έντονη μετατραυματική διαταραχή, ενώ έχασε και κάθε ανάμνηση της ζωής της πριν την απαγωγή. Χρειάστηκε πολλές συνεδρίες με ειδικούς για να μπορέσει να ξεπεράσει το τραύμα. Σήμερα εξηγεί, ότι το 2002 οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πώς και γιατί συνέβη αυτό. Επιπλέον, δεν ήταν λίγοι αυτοί που την κατηγόρησαν για την επιπολαιότητά της –ελάχιστοι ήταν υποστηρικτικοί και συμπονετικοί

Η ιστορία της Alicia θα πρέπει να γίνει μάθημα για όλους μας. Γιατί αποτελεί περίτρανο παράδειγμα των σοβαρότατων κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψη των γονιών τους. Τα παιδιά είναι αθώα και μπορούν να εμπιστευτούν οποιονδήποτε τους μιλήσει λίγο τρυφερά. Έτσι, είναι δική μας ευθύνη ως γονείς, δάσκαλοι και κοινωνία να μιλήσουμε στα παιδιά μας για αυτούς τους κινδύνους, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να παίρνουν όταν χρησιμοποιούν το ίντερνετ.

Δείτε την ιστορία της Alicia Kozakiewicz στο παρακάτω βίντεο:

Το τραγικότερο όλων είναι, βέβαια, ότι το 2019 ο Scott Tyree απελευθερώθηκε με περιοριστικούς όρους και τοποθετήθηκε 6,5 χιλιόμετρα μακριά από το πατρικό της. Η δε Kozakiewicz δεν ενημερώθηκε καν για την απελευθέρωσή του –το έμαθε τυχαία από τα μέσα ενημερώσης. Η ίδια, όμως, δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι: Έχει ζητήσει ήδη από τον δικαστή να συλλάβει ξανά τον παιδόφιλο, ενώ έχει βάλει στόχο ζωής να αλλάξει όλο το σύστημα που επιτρέπει στους καταδικασμένους παιδόφιλους να επιστρέφουν στις συνοικίες των θυμάτων τους.

πηγη infokids.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button