ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ετοιμάζοντας ένα Πρόσφορο (Συνταγή)

Θα χρειαστούν · Αλεύρι 750 γραμ. το μισό να είναι σιταρένιο σκληρό (κίτρινο) και το άλλο μισό μαλακό ή Αλατίνη.Προζύμι «πιασμένο» ειδικά . Αλάτι · ένα κουταλάκι του γλυκού γεμάτο. Νερό · χλιαρό όσο πάρει (το καλοκαίρι τελείως κρύο).Σφραγίδα · ξυλόγλυπτη (ποτέ πλαστική).Ταψάκι · Νο 20, Λεκάνη.

Εκτέλεση : – Κοσκινίζουμε το αλεύρι στη λεκάνη και κάνουμε μια λακκουβίτσα. Λιώνουμε το προζύμι σε χλιαρό νερό και το ρίχνουμε στη λακκουβίτσα. Διαλύουμε και το αλάτι σε χλιαρό νερό και το ρίχνουμε και αυτό μέσα. Τα αναμειγνύουμε όλα και ρίχνουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο νερό, ώσπου να ζυμωθεί όλο το αλεύρι .

– Το ζυμώνουμε περίπου 20 λεπτά . Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή. Σε περίπτωση που θα χρειαστεί η ζύμη ακόμα λίγο νερό, βρέχουμε τα χέρια μας με χλιαρό νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα , μέχρι να το απορροφήσει.

– Όταν ζυμωθεί καλά , πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα στρογγυλό και τοποθετούμε το πρόσφορο στο κέντρο του ταψιού. Από πρίν όμως έχουμε ζεστάνει το ταψάκι και το έχουμε αλείψει ελαφρά από μέσα με κερί, για να μην κολλήσει .

– Στο κέντρο του προσφόρου βάζουμε τη σφραγίδα και την πιέζουμε με δύναμη και ελαφρά τη στρίβουμε πολύ λίγο, για να αποτυπωθούν καλά τα γράμματα.Τη σηκώνουμε σιγά σιγά και πλάγια. Με μια οδοντογλυφίδα τρυπάμε στα άκρα του Σταυρού και στον «Αμνό» στο μεσαίο της σφραγίδας στις 4 γωνίες και από το έξω μέρος.

– Το σκεπάζουμε με μία καθαρή πάνινη πετσέτα και από πάνω βάζουμε ένα καθαρό μάλλινο σκέπασμα . Περίπου σε δύο ώρες πρέπει να έχει φουσκώσει. Έξω από τη σφραγίδα πιέζουμε τη ζύμη με το δάχτυλό μας ελαφρά και όταν η ζύμη ξαναγυρίσει στη θέση της, θα πει ότι έχει φουσκώσει και είναι έτοιμο για το φούρνο.

– Προθερμαίνουμε το φούρνο (10- 15 λεπτά) και σε 250 C βάζουμε το πρόσφορο να ψηθεί επί μισή ώρα . Όταν πάρει χρώμα από πάνω, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 C και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Για να ψηθεί χρειάζεται περίπου 1 ώρα .

Θα το πάμε στην Εκκλησία τυλιγμένο σε πεντακάθαρη άσπρη πετσέτα και στο Δίπτυχο θα γράψουμε τα ονόματα αυτών που ζουν τα ονόματα όσων βρίσκονται στον ουρανό. Χαρά και ευφροσύνη θα νιώσουμε για μια τέτοια ευκαιρία , που θα είναι και ευλογία από τον Θεό.

Ευχή που λέγεται κατά την ώρα που ετοιμάζουμε το πρόσφορο.

Κύριε Σ’ ευχαριστώ γι’ αυτήν την Άγια ώρα, που με τα αμαρτωλά μου χέρια με αξιώνεις να ζυμώνω τα Πανάχραντα Δώρα της αγάπης Σου.

Σε παρακαλώ κατάπεμψον το Πανάγιό Σου Πνεύμα που ευλογεί όλα τα Μυστήρια της Εκκλησίας, να ευλογήσει και τούτα τα Δώρα για να γίνουν καλά και ευπρόσδεκτα στο Άγιό Σου Θυσιαστήριο.

Και σε παρακαλώ να τα δεχθείς όπως εδέχθης τη θυσία του Άβελ, τη δοξολογία των Ποιμένων, τα δώρα των Μάγων, τα δάκρυα του Πέτρου, και του Ληστού την μετάνοιαν.

Και ας με αξιώνεις να σου τα προσφέρω πάντοτε ευσεινήδητα. Αμήν.

πηγη oikohouse.wordpress.com

 

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button