ΔΙΑΦΟΡΑ

Τα 5 νέα επιδόματα – Οι ημερομηνίες για τις αιτήσεις στο gov.gr -Οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και οι ημερομηνίες

Γράφει η Ελένη Μπορμπόλη

Τις ημερομηνίες για 5 νέα προγράμματα στο πλαίσιο του «Εξοικονομώ 2023» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος.

Όπως ανέφερε το iEidiseis σε προηγούμενο δημοσίευμα, σήμερα, Πέμπτη 11/5, άνοιξε επιτέλους η πλατφόρμα αιτήσεων για το πρόγραμμα «Αλλάζω Θερμοσίφωνα».

Σύντομα, θα ξεκινήσουν και τα προγράμματα «Εξοικονομώ, Ανακαινίζω για Νέους», «Εξοικονομώ 2023», «Produce e-green», και «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις».

Δείτε αναλυτικά όσα πρέπει να ξέρετε για τα 5 προγράμματα στα πλαίσια του «Εξοικονομώ» παρακάτω.

Πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα»

Το πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα» δίνει επιχορήγηση σε 120.000 νοικοκυριά, έτσι ώστε να αλλάξουν τον παλιό τους θερμοσίφωνα (εφόσον αυτός είναι λειτουργικός) με νέο. Η επιδότηση είναι έως 60% και το ποσό που θα λάβουν τα νοικοκυριά είναι μέχρι 900 ευρώ.

Η ειδική πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr, έχει ενεργοποιηθεί από σήμερα, 11/5 και είναι διαθέσιμη για να κάνουν αιτήσεις όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1 ή 2.

Οι αιτήσεις θα συνεχίσουν να γίνονται κλιμακωτά, με βάση το λήγοντα του ΑΦΜ και υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για την υποβολή τους, μέχρι την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 στις 15:00.

Για να δείτε αναλυτικά πώς θα κάνετε την αίτηση για το πρόγραμμα, πατήστε ΕΔΩ.

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ, Ανακαινίζω για Νέους»

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» αφορά νέους ηλικίας 18 έως 39 με σκοπό να γίνουν παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα, προκειμένου να μειωθούν οι ενεργειακές ανάγκες και η κατανάλωση συμβατικών καυσίμων.

Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν το σκέλος του «Εξοικονομώ», ενώ για το σκέλος του «Ανακαινίζω», τα 50 εκατ. ευρώ προορίζονται για τις επιδοτήσεις και τα 100 εκατ. ευρώ για τα χαμηλότοκα δάνεια. Τα ποσά επιχορήγησης θα είναι κλιμακωτά, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία που εντάσσεται ο δικαιούχος και θα φτάνει έως το 75% για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας (συν 15% το bonus αποκέντρωσης) και 30% για ανακαίνιση.

Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω gov.gr. και η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 18 Μαΐου.

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023»

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» απευθύνεται σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και με παλαιά σπίτια. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι επιδοτήσεις θα κυμανθούν μεταξύ 40 και 75% ανάλογα με τα εισοδήματα του δικαιούχου.

Η πλατφόρμα προβλέπεται να ανοίξει στις 30 Μαΐου 2023 και είναι πιθανό να ισχύει χρονική προτεραιότητα.

Πρόγραμμα «Produce e-green»

Το πρόγραμμα «Produce e-green» στοχεύει να αποτελέσει κίνητρο για τις επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην πράσινη βιομηχανία. Οι επιδοτήσεις θα γίνουν σε επιχειρήσεις που θα παράγουν ηλεκτρικά οχήματα, φωτοβολταϊκά πάνελ, μέρη ανεμογεννήτριας κ.ά.

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στις 30 Μαΐου ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα έχουμε αύριο, με την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ.

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις»

Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις» θα μπορούν να εντάσσονται επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους κλάδους του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών.

Η πλατφόρμα του συγκεκριμένου προγράμματος αναμένεται να ανοίξει στα μέσα του Ιουνίου.

πηγή: ieidiseis.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button