ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χορτόσουπα της Αργυρώς

Υλικά Συνταγής

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
  • 2 κλωνάρια σέλερι (σε φέτες)
  • 2 καρότα (σε καρέ)
  • 1 πατάτα (σε καρέ)
  • 1 κολοκύθι (σε καρέ)
  • 1 μικρο λάχανο (χοντροκομμένο)
  • λίγο σέλινο (ή μαϊντανό)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λεμόνι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Η τέλεια χορτόσουπα

Εύκολη συνταγή της Αργυρώς που θα λατρέψουν μεγάλοι και μωρά. Το τέλειο φαγητό για το χειμώνα. Δυναμωτική και γευστική, αυτή η σούπα λαχανικών είναι ιδανική για αποτοξίνωση. Φτιάξτε τη στη νηστεία, ή μετά τις γιορτές που θέλετε να ξεφύγετε λίγο από το κρέας. Δείτε όλα τα μυστικά και τις παραλλαγές για να φτιάξετε την καλύτερη χορτόσουπα που φάγατε ποτέ. Φτιάξτε την με τα λαχανικά που αγαπάτε περισσότερο, κάντε την βελουτέ ή προσθέστε μικρό ζυμαρικό, ανάλογα τις προτιμήσεις σας. Αυτή η τέλεια δυναμωτική σούπα θα γίνει η αγαπημένη σας χειμωνιάτικη συνήθεια και θα σας θυμίσει τις σούπες που έφτιαχνε η γιαγιά όταν ήσασταν μικροί.

Για την κλασική δυναμωτική χορτόσουπα

  • Με ένα μαχαίρι ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ.
  • Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά για 3-4′ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τελείως τα υλικά.
  • Σκεπάζουμε και βράζουμε τη σούπα για περίπου 25′ μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  • Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε τα βότανα.
  • Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, σε ζεστά μπολ.
  • Λίγο λεμόνι στη σούπα ή εναλλακτικά λίγο τριμμένο τυρί ή μια κουταλιά γιαούρτι σε κάθε μπολ απογειώνει τη γεύση.

Μυστικά και παραλλαγές για τη χορτόσουπα

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: Μπρόκολο, σελiνόριζα, κουνουπίδι, σέσκουλα, σπανάκι ή οποίο λαχανικό και χόρτο αγαπάτε.
  • Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε μικρό ζυμαρικό ή κοφτό μακαρόνι όπως βάζουν στην Κέρκυρα, κριθαράκι όπως βάζουν στη Πάρο, τραχανά όπως βάζουν στη στερεά Ελλάδα ή κουσκους λαχανικών όπως βάζουν στη Μακεδονία.
  • Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο κονκασέ και να την κάνετε κοκκινιστή. Όπως κι αν τη φτιάξετε είναι λαχταριστή.
  • Αν θέλετε πιο πηχτή τη σούπα, μπορείτε να τρίψετε μέσα λίγα ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί και να αφήσετε να σταθεί η χορτόσουπα για 10′ και να πήξει ελαφρά ή να πολτοποιήσετε λίγα από τα λαχανικά.
  • Επίσης, αν σας έχει περισσέψει λίγο βρασμένο όσπριο, φακές, φάβα, ρεβίθια ή φασόλια, μπορείτε να το προσθέσετε για πιο θρεπτικό αποτέλεσμα.
  • Αν θέλετε μπορείτε να την αλέσετε και κάνετε τη χορτόσουπα βελουτέ.

Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*

“Γενικότερα οι σούπες αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών σε σχετικά λίγες θερμίδες. Η συγκεκριμένη συνταγή διατηρεί μεγάλο ποσοστό των βιταμινών C, Ε κι Α που υπάρχουν στα λαχανικά της, καθώς αυτά παραμένουν στο ζωμό κατά το μαγείρεμα. Μπορεί η ενεργειακή της αξία να προέρχεται κυρίως από λιπαρά, αλλά αυτά είναι καλής ποιότητας μονοακόρεστα κατά βάση (ελαιόλαδο), προμηθεύοντας παράλληλα υψηλά ποσοστά βιταμίνης Ε. Έλλειψη βιταμίνης Ε έχει συσχετισθεί με μειωμένη άμυνα κατά των ιών, ενώ παράλληλα έχει βρεθεί ότι δρα συνεργικά με την βιταμίνη Α (εμποδίζει της οξείδωση της), δρώντας ενισχυτικά στην παραγωγή και λειτουργία των λεμφοκυτάρρων”.

*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

πηγη argiro.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button