ΔΙΑΦΟΡΑ

Θλίψη Σίγησε για πάντα αγαπημένος μουσικός

Το σαξόφωνο του Pharoah Sanders σίγησε για πάντα

Πέθανε στα 82 του χρόνια ένας από τους πιο εμβληματικούς καλλιτέχνες της jazz και όχι μόνο, μουσικής.

Όσο και να προσπαθήσουμε, δεν πρόκειται να φέρουμε στο μυαλό πολλούς μουσικούς που μπορούσαν να ‘’τιθασεύσουν’’ το σαξόφωνο όπως ο Pharoah Sanders. Ο ήχος έβγαινε κάθε φορά με τέτοια ένταση, που άνετα θα μπορούσε να ετοιμάσει στρατιώτες για μάχη.

Έπαιρνε τη μορφή τυφώνα, που θα χτυπούσε με μανία τους εχθρούς, όχι σαν ‘’ένα ακόμα’’, αλλά σαν το απόλυτο όπλο. Και την ίδια στιγμή, να έχει μια βαθιά πνευματικότητα, μεταφέροντας το μυαλό σε κόσμους πέρα από τα γήινα. Μετέφερε αστρικά μηνύματα που δεν ήθελαν πάντα αποκωδικοποίηση.

Ήταν για χρόνια συνεργάτης του John Coltrane. Δίπλα του, να βάζει το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια να πάρει μορφή η jazz. Το λιθαράκι τον αδικεί. Ίσως και η τάση του να νιώθει πως ανήκει ένα σκαλί κάτω από τον Coltrane να τον αδίκησε. Πρωτοπόροι και οι δύο, χαρισματικοί και απίστευτα ταλέντα, με την ίδια ανάγκη να βρεθούν δίπλα στον ‘’δημιουργό΄΄ του κόσμου μέσα από τις συνθέσεις τους. Και αυτές να τις μοιραστούν.

Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης με περισσότερα από 30 άλμπουμ μέσα σε μια καριέρα 7 δεκαετιών και ακόμα περισσότερες συμμετοχές σε δουλειές άλλων. Τεράστιο credit να έχεις τον Pharoah στο δίσκο σου και ανυπολόγιστη η αξία των συμβουλών του στο στούντιο.

 

 

Ένα μυαλό που είχε την ικανότητα να δει αρκετά βήματα πιο μπροστά και να καταφέρει να κάνει το πέρασμα πιο ομαλά από το ένα σημείο στο άλλο. Έτσι, η επανάσταση γίνονταν πιο γλυκά και χωρίς αντιδράσεις. Αυτός ήταν ο Pharoah Sanders, που ακόμα και στα 80 του, κατάφερε να προσελκύσει ένα μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων κοντά στον ήχο του, στη δική του Jazz, αποφασίζοντας να συνεργαστεί με μία τεράστια μορφή της ηλεκτρονικής μουσικής, τον Floating Points και με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου και δημιουργώντας το ανεπανάληπτο ‘’Promises’’. Γιατρειά της ψυχής.

Ο Pharoah Sanders γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1940 στο Arkansas τον ΗΠΑ και πέθανε χθες, 24 Σεπτεμβρίου στον πλανήτη Γη. Γιατί καμία χώρα δε μπορεί να διεκδικήσει μια ψυχή παγκόσμια, έναν πολίτη του κόσμου, έναν πνευματικό ηγέτη, χωρίς ευαγγέλιο, χωρίς κοράνι, χωρίς γραφές στα χέρια, αλλά με ένα tenor σαξόφωνο να ψάχνει τη λύτρωση για όλους μας. Ίσως τώρα τη βρει κοντά στο δημιουργό του. Το δημιουργό μας;

πηγη klik.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button