ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι επιστήμονες μίλησαν: Ποιοι γερνούν γρηγορότερα από όλους

Οι επιστήμονες μίλησαν: Η διαταραχή που κάνει την γήρανση να έρχεται με ταχύτερο ρυθμό – Ποιοι γερνούν γρηγορότερα από όλουςΣύμφωνα με νεότερη μελέτη, ηλικιωμένοι με βεβαρημένη ψυχική υγεία φαίνεται πως παρουσιάζουν ταχύτερο ρυθμό γήρανσης.

Υπάρχει πλήθος από επιστημονικά δημοσιεύματα που συνδέουν την ψυχική υγεία με την σωματική υγεία. Μάλιστα όταν η ψυχική υγεία κλονίζεται σε προχωρημένη ηλικία τότε η διακασία της γήρανσης προχωράει με ταχύτερους ρυθμούς.

Σύμφωνα με τη νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health, όσοι ηλικιωμένοι πάσχουν από κατάθλιψη, τείνουν να γερνούν γρηγορότερα από τους συνομηλίκους τους.

«Οι συγκεκριμένοι ασθενείς παρουσιάζουν ενδείξεις επιταχυνόμενης βιολογικής γήρανσης και κακής σωματικής και εγκεφαλικής υγείας, οι οποίες είναι οι κύριοι παράγοντες αυτής της συσχέτισης» εξηγεί ο δρ. Breno Diniz, γηριατρικός ψυχίατρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ (UConn) και συγγραφέας της μελέτης.

Η κατάθλιψη εκτός επιβαρύνει και την καρδιά

Η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από ερευνητές διαφόρων ιδρυμάτων, ανέλυσε 426 άτομα με κατάθλιψη στα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Για να εκτιμήσουν την κατάσταση της υγείας τους, μέτρησαν τα επίπεδα πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη γήρανση στο αίμα κάθε ατόμου. Η γήρανση εκφράζεται μέσα από τα κύτταρα, καθώς τα γηρασμένα κύτταρα υπολειτουργούν, παράγοντας πρωτεΐνες που προάγουν τη φλεγμονή ή άλλες επικίνδυνες καταστάσεις.

Αυτές οι μετρήσεις, που εκτιμήθηκαν από το αίμα των συμμετεχόντων, συγκρίθηκαν με τις μετρήσεις της σωματικής υγείας των συμμετεχόντων, των ιατρικών προβλημάτων, της εγκεφαλικής λειτουργίας και της σοβαρότητας της κατάθλιψής τους.

Προς έκπληξή τους, η σοβαρότητα της κατάθλιψης ενός ατόμου δεν φάνηκε να σχετίζεται με το επίπεδο της επιταχυνόμενης γήρανσης. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι η επιταχυνόμενη γήρανση σχετιζόταν με χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία συνολικά. Ειδικότερα, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη γήρανση είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και πολλαπλά ιατρικά προβλήματα.

Η ταχύτατη γήρανση συσχετίστηκε επίσης με χειρότερες επιδόσεις σε τεστ υγείας του εγκεφάλου, όπως η μνήμη εργασίας και άλλες γνωστικές δεξιότητες.

Έρευνα για τις θεραπείες της κατάθλιψης σε ηλικιωμένους

«Τα ευρήματά μας ανοίγουν το δρόμο για προληπτικές στρατηγικές που θα εστιάζουν στη μείωση της της ανικανότητας που σχετίζεται με τη μείζονα κατάθλιψη σε ηλικιωμένους ενήλικες και για την πρόληψη της επιτάχυνσης της βιολογικής γήρανσής τους» καταλήγει ο ερευνητής.

Οι ερευνητές τώρα, εξετάζουν εάν οι θεραπείες για τη μείωση του αριθμού των γηρασμένων κυττάρων στο σώμα ενός ατόμου μπορούν να βελτιώσουν την κατάθλιψη σε προχωρημένη ηλικία. Μέσα στα επόμενά τους βήματα είναι και ο προσδιορισμός συγκεκριμένων πηγών και μοτίβων πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη γήρανση, για να δουν αν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξατομικευμένες θεραπείες στο μέλλον.

Το διαβάσαμε εδώ ipliroforia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button