ΔΙΑΦΟΡΑ

Πέθανε ο Σάκης Παπανικολάου, ο τραγουδιστής του Γουέμπλεϊ

Σίγησε η φωνή του Γουέμπλεϊ, ο τραγουδιστής Σάκης Παπανικολάου σε ηλικία 92 ετών. Την είδηση έκανε γνωστή ο γιος του, Φώτης Παπανικολάου.

Ο Σάκης Παπανικολάου υπήρξε η τραγουδιστική συνοδεία της μεγάλης ομάδας του Παναθηναϊκού στην πορεία της προς τον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971.

Συνεργάστηκε με τους περισσότερους Έλληνες συνθέτες και μαέστρους όπως ο Γιώργος Μουζάκης, ο Μανώλης Χιώτης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Κώστας Γιαννίδης, ο Γιώργος Θεοδοσιάδης, ο Ζακ Ιακωβίδης, ο Τάκης Αθηναίος, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Κώστας Χατζής, ο Χάρης Ανδρεάδης και πολλοί άλλοι.

Ο Σάκης Παπανικολάου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1933. Υπήρξε τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός αλλά και ηθοποιός με μια καριέρα που κράτησε τέσσερις δεκαετίες.

Αποφοίτησε με άριστα από την Σχολή Ηθοποιών Μουσικού Θεάτρου του Μενέλαου Θεοφανίδη. Εμφανίστηκε στα μεγαλύτερα κέντρα και θέατρα της χώρας μας καθώς και σε περίπου είκοσι χώρες σε όλο τον κόσμο. Κατ’ εξοχήν φεστιβαλικός τραγουδιστής, ξεχώρισε για τη φωνή του και την σκηνική του παρουσία.

Συμμετείχε σε 19 φεστιβάλ, ελληνικά και διεθνή αποσπώντας βραβεία και άριστες κριτικές. Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1969, κατέκτησε την 3η θέση με το τραγούδι «Θα πάρω τ’ άλλο τραίνο». Αξίζει να αναφερθούν τα τρία πρώτα βραβεία που πήρε στο παγκόσμιο φεστιβάλ του Χρυσού Ορφέως στη Βουλγαρία.

Έκανε πολλούς δίσκους και εμφανίσεις στον κινηματογράφο σαν τραγουδιστής, ηθοποιός, συνθέτης και στιχουργός. Ανάμεσα σε αυτές, ήταν η ταινία «Πειραιάς ώρα 7:30», «Η Θυρωρίνα», «οι Θαλασσιές οι Χάντρες». Είχε παρουσία σε εξώφυλλα περιοδικών της εποχής όπως «βεντέτα», «ντόμινο» και «επίκαιρα».

Στο εξωτερικό εμφανίστηκε με την Συμφωνική Ορχήστρα της Βαρσοβίας με διευθυντή τον Χένριχ Ντέμπιχ, την Συμφωνική του Βερολίνου με διευθυντή τον Γιούργκεν Χέρμαν, την Συμφωνική της Σόφιας με διευθυντή τον Βίλλυ Καζασιάν κ.α. Σε τηλεοπτικά προγράμματα στην Πολωνία, Βουλγαρία, Ανατολική και Δυτική Γερμανία, Ισπανία, Καναδά, Αμερική, Αυστραλία, Ρουμανία κ.α. Αξιοσημείωτες είναι οι εμφανίσεις του με την ισπανική τηλεόραση σε σύνδεση με Γιουροβίζιον και στην Σοβιετική Ένωση σε σύνδεση με την Ιντερβίζιον.

Ένθερμος υποστηρικτής του Παναθηναϊκού, δεν δίστασε να διατρανώσει σε κάθε ευκαιρία την αγάπη του για τον Σύλλογο. Το τραγούδι του «Πάνω από όλα έχω τον Παναθηναϊκό» με τον αρχικό τίτλο «Στους Αμπελοκήπους».

πηγη newsit.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button