ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κόκορας γεμιστός στη γάστρα

Μια συνταγή για ένα υπέροχο εορταστικό πιάτο!!!Κόκορας γεμιστός με εξαιρετική πικάντικη γέμιση στη γάστρα… για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας!!!

Υλικά συνταγής

  • Για το κόκορα:
  • 1 κόκορας 3.300 κιλά περίπου
  • 130 γρ. βιτάμ (μαργαρίνη) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα γάστρας
  • 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • Για τη μαρινάδα:
  • 1 λίτρο βραστό νερό
  • 1/2 φλ. τσαγιού αλάτι χονδρό
  • 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 κόκκοι πιπεριού
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα 6
  • 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 3
  • χυμός 1/2 λεμονιού
  • Για τη γέμιση:
  • 4 κ.σ. σταφίδες
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 120 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 200 γρ. λουκάνικο με πορτοκάλι ή πράσο, ψιλοκομμένο [*]
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 6 κάστανα βρασμένα κομμένα σε κομματάκια
  • 1 φακελάκι κουκουνάρι
  • 1 μεγάλο μήλο καθαρισμένο κομμένο σε καρεδάκια
  • 50-60 γρ. φουντούκια χονδροκομμένα
  • 1 ποτήρι του κρασιού ξηρό λευκό κρασί
  • 400 ml ζωμό κότας
  • αλάτι πιπέρι
  • 5-6 πατάτες για συνοδευτικό (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη μαρινάδα: Καθαρίζουμε εξωτερικά και εσωτερικά το κόκκορα. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό και διαλύουμε το αλάτι. Το αφήνουμε να χλιαρύνει και μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη μαρινάδα και το κόκκορα. Φροντίζουμε να σκεπάζετε ο κόκορας με το νερό (αν δεν τον σκεπάζει προσθέτουμε λίγο κρύο νερό ακόμα) και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 24 ώρες. Λόγω της μεγάλης ποσότητας του αλατιού που περιέχει, δεν χρειάζεται να το βάλουμε στο ψυγείο, αρκεί να το αφήσουμε σε σχετικά δροσερό μέρος.
  2. Για το κόκκορα: Την επομένη, βγάζουμε το κόκορα από την μαρινάδα τον ξεπλένουμε και τον σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Βάζουμε το χέρι μας ανάμεσα στη πέτσα του στήθους και στο στήθος και ανοίγουμε μια “τσέπη σε όλο το στήθος για να το γεμίσουμε αργότερα με το βιτάμ. Είναι απαραίτητο να γίνει σε αυτή τη φάση διότι αργότερα θα είναι πιο δύσκολο.
  3. Σε μπολ βάζουμε το βιτάμ, το λάδι, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δενδρολίβανο και το σκόρδο και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά. Κρατάμε 3 κ.σ. από το μείγμα και το υπόλοιπο το βάζουμε κάτω από τη πέτσα στη “τσέπη” που ανοίξαμε στο στήθος και με τα χέρια μας το πιέζουμε πάνω από τη πέτσα για να σκεπαστεί όλη η επιφάνεια του στήθους ομοιόμορφα. Αλείφουμε όλο το κόκκορα εξωτερικά με τις 3 κ.σ. μείγμα που κρατήσαμε και τον βάζουμε μέσα σε λαδωμένη γάστρα.
  4. Για τη γέμιση: Βάζουμε στο κονιάκ τις σταφίδες να μουλιάσουν. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει λίγο το ρύζι στα 300 ml ζωμό κότας. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε τις 3 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης ανακατεύοντας.
  5. Προσθέτουμε στραγγισμένες τις σταφίδες και σβήνουμε με το κρασί. Τέλος προσθέτουμε και το μισοβρασμένο ρύζι με τους ζωμούς του που τυχόν έμειναν κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Αλατοπιπερώνουμε ανακατεύουμε αφήνουμε για 4-5 λ να σιγοβράσει και σωθούν οι ζωμοί του. Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά.
  6. Βάζουμε τη γέμιση στη κοιλιά του κόκκορα, ράβουμε ή στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα το άνοιγμα για να μη χυθεί η γέμιση. Βάζουμε και τις πατάτες περιμετρικά του κόκκορα στη γάστρα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο θυμάρι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 100 ml ζωμό κότας.
  7. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1:50-2:15 ώρες ανάλογα με το μέγεθος το κόκορα. Ανοίγουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  8. Βάζουμε τη σάλτσα που έμεινε στη γάστρα σε ένα κατσαρόλι. Διαλύουμε 1 κ.σ. αλεύρι σε 1 ποτηράκι κρασί και μόλις πάρει βράση ο ζωμός προσθέτουμε και το κρασί. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Σερβίρουμε σε μπολ τη σάλτσα μαζί με το κόκορα και τις πατάτες.

[*] Αν δεν προτιμάτε τα λουκάνικα τα οποία δίνουν μια έντονη μυρωδάτη γεύση, αντικαταστήστε τα με ίση ποσότητα κιμά κατά προτίμηση χοιρινό, τον οποίο σοτάρετε  για λίγο μόνο του πριν προσθέσετε για σοτάρισμα και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

Καλά Χριστούγεννα

& Ευτυχισμένο το Νέο Έτος

Christmas-Greetings-christmas-17636859-392-251

πηγη sintayes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button