ΔΙΑΦΟΡΑ

Kήρυξαν πτώχευση, βάζουν “λουκέτο”: Τέλος τα Body Shop μετά από 18 χρόνια στην χώρα, «σεισμός» στην αγορά

Η αγαπημένη μάρκα καλλυντικών της Νταϊάνα The Body Shop, που έχει υποβάλει αίτηση για κήρυξη σε πτώχευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα κλείσει σχεδόν τα μισά από τα καταστήματά της στη χώρα και θα καταργήσει περίπου 270 θέσεις εργασίας στην εταιρική έδρα της, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι διαχειριστές της.

«Επτά καταστήματα θα κλείσουν σήμερα και θα ακολουθήσουν και άλλα λουκέτα» ανέφερε η εταιρεία συμβούλων FRP, που έχει αναλάβει την αναδιάρθρωση της εταιρείας στη Βρετανία. «Αφού ολοκληρωθεί (το σχέδιο αναδιάρθρωσης), περισσότερα από τα μισά από τα 198 καταστήματα The Body Shop στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνουν σε λειτουργία» ενώ το προσωπικό στα κεντρικά γραφεία θα μειωθεί κατά περίπου 40%, διευκρίνισε η FRP.

Η εταιρεία απασχολεί περίπου 7.000 άτομα σε όλον τον κόσμο, εκ των οποίων 2.200 στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο στα γραφεία όσο και στα καταστήματά της. Αν και δεν έγινε λόγος για απολύσεις από τα καταστήματα, το κλείσιμό τους μεταφράζεται σε απώλειες πολλών θέσεων εργασίας.

Η εταιρεία πουλήθηκε στα τέλη του 2023 από τη βραζιλιάνικη Natura Cosmeticos στο γερμανικό επενδυτικό ταμείο Aurelius έναντι περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ. Η κήρυξη πτώχευσης και η αναδιάρθρωση έχουν ως στόχο “να διασφαλίσουν το μέλλον” της εταιρείας, υποστήριξε η FRP και δεν αφορά παρά μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι το υπόλοιπο δίκτυο των καταστημάτων σε άλλες χώρες. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι, μετά την εξαγορά του, ο όμιλος πούλησε ήδη “ελλειμματικές εταιρείες σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης και σε ορισμένες περιοχές της Ασίας”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FRP, “έπειτα από χρόνια έλλειψης αποδοτικότητας και μετά την πλήρη αποτίμηση των δραστηριοτήτων της The Body Shop στο Ηνωμένο Βασίλειο”, οι διαχειριστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρούσα κατάσταση “δεν είναι βιώσιμη”.

Η μάρκα The Body Shop ιδρύθηκε το 1976 στο Μπράιτον από τη Βρετανίδα Ανίτα Ρόντικ, μια επιχειρηματία πρωτοπόρο των καλλυντικών που σέβονται το περιβάλλον και δεν δοκιμάζονται σε ζώα. Η L’Oréal αγόρασε την εταιρεία το 2006 έναντι 940 εκατομμυρίων ευρώ. Την εποχή εκείνη η Ρόντικ επικρίθηκε για τις επιλογές της και ορισμένοι την κατηγόρησαν ότι “συμπράττει με τον εχθρό”. Η υγεία της ωστόσο είχε κλονιστεί και η Ανίτα Ρόντικ πέθανε την επόμενη χρονιά.

Η μάρκα The Body Shop ιδρύθηκε το 1976 στο Μπράιτον από τη Βρετανίδα Άνίτα Ρόντικ, μια επιχειρηματία πρωτοπόρο των καλλυντικών που σέβονται το περιβάλλον και δεν δοκιμάζονται σε ζώα.

Η L’Oréal αγόρασε την εταιρεία το 2006 έναντι 940 εκατομμυρίων ευρώ. Την εποχή εκείνη η Ρόντικ επικρίθηκε για τις επιλογές της και ορισμένοι την κατηγόρησαν ότι «συμπράττει με τον εχθρό». Η υγεία της ωστόσο είχε κλονιστεί και η Ανίτα Ρόντικ πέθανε την επόμενη χρονιά.

Η ιδρύτρια Ανίτα Ρότνικ και η πιστή πελάτισσα Νταϊάνα

Το μότο της Ανίτα Ρόντικ, ιδρύτριας της βρετανικής ναυαρχίδας του ηθικού εμπορίου βιολογικών καλλυντικών, ήταν “οι επιχειρήσεις διαμορφώνουν τον κόσμο, μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία με κάθε τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς”.

Καθημερινά έθετε στον εαυτό της και τους συνεργάτες της το ερώτημα πώς θα διαμορφώσουμε τον κόσμο σήμερα ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αύριο;

Γεννημένη το 1942, η πολυπράγμων ακτιβίστρια, φιλάνθρωπος και μία από τις πιο επιδραστικές επιχειρηματίες, η Ρόντικ πέθανε το 2007 σε ηλικία 65 ετών από κίρρωση του ήπατος εξαιτίας ηπατίτιδας C από την οποία είχε μολυνθεί το 1971 όταν, μετά τη γέννα της δεύτερης κόρης της, είχε χρειαστεί μετάγγιση αίματος. Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, άφησε όλη της την περιουσία στα φιλανθρωπικά ιδρύματα που υποστήριζε.

Μέχρι το 1991 είχε εξαπλωθεί σε 700 καταστήματα σε όλη τη Βρετανία ενώ το 2004 είχε 1.980 καταστήματα και 77 εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο. Ήταν η εποχή που είχε αναδειχθεί η δεύτερη πιο αξιόπιστη μάρκα στη Βρετανία και η 28η πιο αξιόπιστη στον κόσμο.

Ανάμεσα στους πιστούς καταναλωτές των προϊόντων του Body Shop που φημίζεται για τα αγνά καλλυντικά που παρασκευάζονται με φρέσκα φρούτα, βότανα και αιθέρια έλαια, είναι και η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Ο βρετανικός Τύπος αποκαλύπτει, ότι η λατρεμένη “πριγκίπισσα του λαού” δεν αποχωρίζεται τη διάσημη peppermint foot lotion, μια κρέμα για τα πόδια με τη δροσιά της μέντας.

Δύο χρόνια αργότερα, στις 17 Μαρτίου 2006, την εποχή που ακόμα βρισκόταν στο απόγειο της επιτυχίας του, το The Body Shop πωλήθηκε στον γαλλικό κολοσσό των καλλυντικών, την εταιρεία L’Oréal, έναντι 652 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 763 εκατομμύρια ευρώ).

Το διαβάσαμε εδώ enimerotiko.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button