ΔΙΑΦΟΡΑ

Στρατιωτική θητεία: Οι αλλαγές που έρχονται στο στρατό

Στρατός: Βασικός πυλώνας της νέας θητείας που ετοιμάζεται και πρόκειται να εφαρμοστεί λίαν συντόμως είναι η απόκτηση από τον στρατευμένο γνώσεων και δεξιοτήτων ευρύτερου ενδιαφέροντος,

Ειδικότερα όσοι έχετε εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις και βρίσκεστε νομίμως εκτός στρατεύματος, μην νομίζετε πλέον ότι έχετε τελειώσει και με τον στρατό.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) προωθεί μια σειρά αλλαγών που θα εξελίξουν τη στρατιωτική θητεία στη χώρα μας, υιοθετώντας πολλά στοιχεία από το αντίστοιχο Φινλανδικό μοντέλο.

Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ψηφιακή εκπαίδευση με τη χρήση προσομοιωτών, όπως για παράδειγμα την πρακτική της σκοποβολής, καθώς και η διαδικτυακή διεξαγωγή μαθημάτων σε στρατευμένους (κληρωτούς) και εφέδρους.

Δηλαδή με δυο λόγια και οι έφεδροι θα παίρνουν στους υπολογιστές τους ή ακόμα και στα κινητά τους σύγχρονα μαθήματα στρατιωτικής εξέλιξης, ώστε εάν απαιτηθεί να έχουν την γνώση διεξαγωγής σύγχρονων επιχειρήσεων.

Επιπλέον και αυτό ίσως να έχει περισσότερη σημασία για τους εφέδρους, είναι η κλήση τους σε χρονικά διαστήματα για στελέχωση των μονάδων. Και αυτό είναι αναγκαίο εάν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν μονάδες που είναι στελεχωμένες με 35%, ενώ θα έπρεπε να είναι με 85%.

Ο διπλός στόχος Βασικός πυλώνας της νέας θητείας που ετοιμάζεται και πρόκειται να εφαρμοστεί λίαν συντόμως είναι η απόκτηση από τον στρατευμένο γνώσεων και δεξιοτήτων ευρύτερου ενδιαφέροντος, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στην αντίστοιχη στρατιωτική εκπαίδευση, ώστε να αισθάνεται κατά την απόλυσή του ότι ο χρόνος της θητείας ήταν παραγωγικός και ωφέλιμος σε όλες τις πτυχές της ζωής του.

Πώς θα υλοποιηθεί αυτό; Αρχικά σχεδιάζεται να υλοποιηθεί κάθε κατάρτιση των στρατευσίμων και των εφέδρων να στηρίζεται στη χρήση ψηφιακών εργαλείων σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, στόχος είναι η πρόσκληση για κατάταξη και οι διάφορες διαδικασίες αξιολόγησης των στρατευσίμων να γίνεται μέσω διαδικτύου, αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η υψηλού επιπέδου και οικονομικά αποδοτική εκπαίδευση, η οποία ανταποκρίνεται στις μελλοντικές προσκλήσεις, με διπλό όφελος τόσο για τις ΕΔ όσο και για τους εφέδρους. Να σημειώσω ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας αναμένεται να επισκεφθεί τις προσεχείς ημέρες την Φιλανδία.

Το διαβάσαμε εδώ ipaidia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button