ΔΙΑΦΟΡΑ

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: Χιλιάδες ευρώ με αίτηση στο gov.gr για τέντες, κουφώματα, συσκευές

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω – Tο νέο πρόγραμμα για νέους «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω», που δίνει τη δυνατότητα μέσω μιας ηλεκτρονικής αίτησης στο gov.gr, να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους και την ανακαινίσουν με επιδότηση που ανέρχεται σε ιδιαίτερα υψηλά ποσά.

Η πλατφόρμα exoikonomoneon.gov.gr ανοίγει την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 και οι δικαιούχοι που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν την αίτησή τους μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο σκέλη, ενώ δεν μπορεί κάποιος να επιλέξει μόνο το σκέλος του «Ανακαινίζω», αφού βασική προϋπόθεση είναι η ενεργειακή αναβάθμιση.

Η «μπόνους» επιδότηση του «Ανακαινίζω» περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ανακαίνιση χώρων του σπιτιού, όπως το μπάνιο ή η κουζίνα, αντικατάσταση της εξώπορτας, αλλαγή κουφωμάτων, καινούριες τέντες, πατώματα, ηλεκτρικές οικιακές συσκευές και άλλα.

Πιο αναλυτικά, οι δύο υπο ενότητες του προγράμματος είναι οι εξής:

Το «Εξοικονομώ», με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, από το οποία τα 40 εκατ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, και αφορά σε παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smarthome.

Το «Ανακαινίζω», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων.

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: Οι δικαιούχοι

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Επιπλέον, οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι:

Ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ για Νέους».
Ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100% για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω για Νέους».
Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: Τα κριτήρια

Μια κατοικία, για να κριθεί επιλέξιμη, θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα αλλά και:

Να υφίσταται νόμιμα.
Να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
Να μην χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
Να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της Γ΄, βάση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: Τα εισοδηματικά κριτήρια
Κατά την υποβολή αίτησης οι αιτούντες κατατάσσονται για τις ανάγκες του Προγράμματος στις παρακάτω εισοδηματικές κατηγορίες:

Προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους αιτούντες που είναι πολύτεκνοι, με μια πρόσθετη επιχορήγηση (bonus), που ανέρχεται στο 15%.

Για την υπαγωγή στο «Ανακαινίζω», πέραν του του εισοδηματικού κριτηρίου, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 300.000 ευρώ σύμφωνα με τη δήλωση των στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Στο πλαίσιο του Προγράμματος στο ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό «εισόδημα» προσμετρούνται το Συνολικό Δηλωθέν εισόδημα, τα Απαλλασσόμενα και Αυτοτελή Φορολογούμενα εισοδήματα καθώς και η Προστιθέμενη Διαφορά Αντικειμενικών Δαπανών, όλων των μελών της οικογένειας του αιτούντος.

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: Πόσα χρήματα είναι η επιδότηση

Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Εξοικονομώ»: Έως 22.500 ευρώ.
Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Ανακαινίζω»: Έως 10.000 ευρώ.

Μέσω του «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» καλύπτεται έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: Τι μπορείτε να αλλάξετε στο σπίτι

Τέντες, κουφώματα, οικιακές συσκευές, και άλλες επιλέξιμες παρεμβάσεις.

Αναλυτικά:

 

 

πηγη kalimera-ellada.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button