ΔΙΑΦΟΡΑ

Άλλαξε η γιορτή του Αγίου Γεωργίου 2024: Μπέρδεμα

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι κινητή και κάθε χρόνο αλλάζει ανάλογα με την ημερομηνία που πέφτει το Πάσχα. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε χρόνο έχουμε ένα μικρό μπέρδεμα.

Για να μην μπερδεύεστε, υπάρχει ένα μικρό «κόλπο» στον υπολογισμό της μεγάλης γιορτής του Αγίου Γεωργίου. Κανονικά γιορτάζεται στις 23 Απριλίου, αν το Πάσχα πέφτει πριν, τότε οι Γιώργηδες και οι Γιωργίες γιορτάζουν εκείνη την ημέρα, αν το Πάσχα πέφτει μετά τις 23 Απριλίου, τότε αλλάζει μέρα και η γιορτή.

Όλα τα ονόματα που γιορτάζουν μαζί με τον Γιώργο

Την ίδια μέρα εκτός από τον Γιώργο, γιορτάζουν και οι: Γεωργής, Γιώργης, Γιορίκας, Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γωγώ, Τζωρτζίνα

Γιατί η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι μεγάλη;

Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, παρ’ όλο που το εορτολόγιο περιλαμβάνει περισσότερες από 50 μορφές με το όνομα “Γεώργιος”, ο άγιος που εορτάζεται επίσημα είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος.

Ο Άγιος Γεώργιος έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού στα τέλη του 3ου με αρχές του 4ου αιώνα. Καταγόταν από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από την Καππαδοκία και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού.

Το 303 μ.Χ., όταν άρχισαν οι διωγμοί του Διοκλητιανού, ο Γεώργιος δε δίστασε να ομολογήσει τη χριστιανική του πίστη του, προκαλώντας το μένος του Διοκλητιανού, επειδή κατείχε μεγάλο αξίωμα και ήταν ένας από τους αξιωματικούς που εκτιμούσε πολύ.

Αρχικά, του έταξε πλούτη, γη και δούλους για να αλλαξοπιστήσει και όταν ο Γεώργιος αρνήθηκε, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια.

Η χριστιανική παράδοση περιγράφει ότι αφού λόγχισαν τον Άγιο Γεώργιο, ξέσκισαν τις σάρκες του με ειδικό τροχό από μαχαίρια. Έπειτα, τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, απ’ όλες αυτές τις δοκιμασίες, ο Θεός τον κράτησε θαυματουργά ζωντανό.

Ο Γεώργιος τελικά μαρτύρησε με αποκεφαλισμό, την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ. Κατά τον υπολογισμό του χριστιανού ιστορικού και απολογητή Αγίου Ευσεβίου, η ημέρα αυτή αντιστοιχούσε στην Παρασκευή της Διακαινησίμου του Πάσχα.

Οι χριστιανοί πήραν το λείψανό του και το έθαψαν μαζί με αυτό της μητέρας του, η οποία μαρτύρησε την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Η χριστιανική παράδοση αναφέρει ότι ο πιστός υπηρέτης του Γεωργίου, Πασικράτης, εκτελώντας την επιθυμία του, παρέλαβε το λείψανο του Γεωργίου, μαζί με αυτό της μητέρας του, και τα μετέφερε στη Λύδδα της Παλαιστίνης. Από εκεί, οι Σταυροφόροι τα μετέφεραν στη Δύση.

Πότε είναι η γιορτή του Αγίου Γεωργίου 2024

Φέτος, λοιπόν επειδή το Πάσχα πέφτει στις 5 Μαΐου, η γιορτή του Αγίου Γεωργίου μεταφέρεται για την Δευτέρα του Πάσχα.

Έτσι, φέτος θα πείτε χρόνια πολλά στους Γιώργηδες και τις Γιωργίες τη Δευτέρα 6 Μαΐου.

Ο λόγος που γίνεται αυτή η μεταφορά είναι πως κάποια από τα λόγια που ψάλλουν οι ιερείς την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου είναι αναστάσιμα, οπότε πρέπει να ακουστούν μετά την Ανάσταση.

Το διαβάσαμε εδώ eidiseistwra.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button