ΔΙΑΦΟΡΑ

Aυτή είvαι η πιθανη ημερομηvία πoυ θα «υποχωρήσει» ο ιός στη χώρα

Aυτή είvαι η πιθανη ημερομηvία πoυ θα «υποχωρήσει» ο ιός στη χώρα

Η νίκη στη μάχη εναντίον μιας ασθένειας, όπως έχουν δείξει πολλές επιστημονικές μελέτες, είναι μια σταδιακή διαδικασία που εξελίσσεται πάνω σε μια σιγμοειδή καμπύλη. Από ιστορικά δεδομένα για το πρώτο μισό της ασθένειας μπορεί να προβλεφθεί το δεύτερο μισό.

Το διάστημα μεταξύ 26 Φεβρουαρίου και 16 Μαρτίου μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια περίοδος επώασης του ιού στον πληθυσμό της χώρας. Στις 16 Μαρτίου, η Ελλάδα μπαίνει στη φάση

απότομης αύξησης των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, η οποία θα διαρκέσει περίπου μέχρι τις αρχές Απριλίου, εφόσον οι Eλληνες τηρήσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού που έχει ορίσει το κράτος.

Mετά τις αρχές Απριλίου, ο ρυθμός αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων θα αρχίσει να δείχνει δείγματα πτώσης. Περίπου μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, τα κρούσματα εισέρχονται στη φάση σταθερής εξέλιξης, δηλαδή ο ρυθμός αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων θα μειώνεται.

Από τα μέσα Μαΐου, τα ημερήσια καταγεγραμμένα κρούσματα θα έχουν μειωθεί αρκετά και πιθανότατα η κυβέρνηση, να μπορέσει να προχωρήσει σε μια σχετική χαλάρωση των μέτρων.

Να σημειωθεί ότι το διάγραμμα περιγράφει την πορεία των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, τα οποία στο τέλος της επιδημίας θα ανέρχονται συνολικά γύρω στα 2.700.

Είναι σημαντικό ο κάθε πολίτης να τηρεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς, για παράδειγμα, εάν την ημέρα του υπολογισμού των διαγραμμάτων (28/3), τα νέα κρούσματα ήταν περίπου 70 αντί των 95 που κατεγράφησαν, θα είχαμε όλοι κερδίσει 4-5 ημέρες στην παραπάνω πορεία και 25 λιγότερους νοσήσαντες.

Επομένως, μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια περίπου 90% ότι η εξάπλωση του COVID-19 θα ακολουθήσει το παραπάνω διάγραμμα.

Αυτό βέβαια ισχύει υπό την αίρεση ότι δεν θα συμβεί στο υπόλοιπο διάστημα κάτι αφύσικο (π.χ. μαζική έξοδος εκδρομέων το Πάσχα). Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πρόβλεψη αυτή αποτελεί ένα χρονοδιάγραμμα για ορθότερη λήψη αποφάσεων για ιδιώτες, επιχειρηματίες, κυβερνητικές υπηρεσίες κ.λπ.

Στο εργαστήριό μας-λέει ο επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης- υπολογίζουμε καθημερινά την παραπάνω πρόβλεψη.

Η πρόβλεψη αυτή είναι ένα πολύ καλό σενάριο για τη χώρα μας.

nassosblog.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button