ΔΙΑΦΟΡΑ

Επιδόματα: Νέο μοντέλο πληρωμής τους με πλαστικό χρήμα – Ποια εξαιρούνται

Δείτε τι αναφέρει η σχετική διάταξη του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου για την προπληρωμένη κάρτα με όριο αναλήψεων και την παροχή κινήτρων κατά τα πρότυπα της φορολοταρίας

Με διάταξη που εντάσσεται στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται η καταβολή της πλειοψηφίας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ (όπως το τακτικό επίδομα ανεργίας) και του ΟΠΕΚΑ (όπως το επίδομα παιδιού, το επίδομα γέννησης) μέσω προπληρωμένης κάρτας, με όριο αναλήψεων μετρητών μέχρι το 50% του ποσού κάθε επιδόματος. Από το νέο μοντέλο πληρωμών με πλαστικό χρήμα εξαιρούνται τα αναπηρικά επιδόματα και το επίδομα ενοικίου.

Για τη χρήση της άυλης προπληρωμένης κάρτας για το υπόλοιπο 50%, όπως συμβαίνει τώρα με το μισό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, προβλέπεται η παροχή κινήτρων κατά τα πρότυπα της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ (κοινό έργο με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης).

Mε αυτόν τον τρόπο απλοποιείται η διαδικασία πληρωμής από διαφορετικούς φορείς και αυξάνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές προς όφελος των δημοσίων εσόδων.

Στόχος είναι να δίνονται «όσα πρέπει, σε αυτούς που πρέπει, ακριβώς για ό,τι πρέπει» προκειμένου να καταπολεμηθεί παράλληλα και η φοροδιαφυγή. Υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος στο σύνολο της οικονομίας έχει ήδη ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα.

Μάλιστα θα δοθούν πρόσθετα πλεονεκτήματα στους χρήστες των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες καθώς όπως διαπιστώθηκε σε κάποιες λίγες περιπτώσεις μέρος των επιδομάτων κατευθυνόταν στον τζόγο!

Στην πράξη, το 50% των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, από τα επιδόματα τέκνων, το επίδομα γέννησης, έως τα επιδόματα ανεργίας θα μπαίνουν στην προπληρωμένη κάρτα και όχι σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Με αυτό τον τρόπο οι περίπου 2 εκατ. δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την προπληρωμένη κάρτα για να κάνουν τα ψώνια τους.

Επιπλέον, ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e- shopping, e- banking και άλλες on line υπηρεσίες ενώ οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται σε POS.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης με τη χρηματοδότηση του ταμείου Ανάκαμψης να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση έως το τέλος του χρόνου.

Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της διοίκησης της Δημόσιας Υπηρεσίας (ΔΥΠΑ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Όταν ολοκληρωθούν θα προκηρυχθεί διαγωνισμός προκειμένου να προωθηθεί η ανάληψη του έργου.

Οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση και διανομή τους. Εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν ένα ποσό της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ για αυτή τη συνεργασία κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της μεταρρύθμισης.

Στο νέο σύστημα αναμένεται να εισαχθούν το επίδομα γέννησης, το επίδομα παιδιού, αναδοχής, στέγασης, διατροφής, ανεργίας και άλλα.

Πηγη protothema.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button