ΔΙΑΦΟΡΑ

Κοζάνης Παύλος: «Ή θα γυρίσουμε στο Θεό ή θα βυθιζόμαστε όλο και πιο κάτω» (ΦΩΤΟ)

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία (13-3-2016, Κυριακή της Τυρινής) την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος στον ιερό ενοριακό ναό του αγίου Διονυσίου (εν Ολύμπω) στο Βελβεντό, ολοκληρώθηκε η πρώτη (των 4 Κυριακών: Τελώνη και Φαρισαίου, Ασώτου, Απόκρεω και Τυρινής ή των τριών (3) εβδομάδων) περίοδος του Τριωδίου, που αποτελεί και την εισαγωγή στην αγία Σαρακοστή που είναι κατ’ εξοχήν περίοδος μετάνοιας και νηστείας.

Το Συναξάρι, μας πληροφορεί: ‘’Τη αυτή ημέρα, Κυριακή της Τυρινής, ανάμνησιν ποιούμεθα της από του Παραδείσου της τρυφής εξορίας του Πρωτοπλάστου Αδάμ’’. Η εξορία αυτή είναι γεγονός. Η μνημόνευσή του βοηθά ώστε η αίσθηση της εξόδου του ανθρώπου από τον παράδεισο να γίνει προσωπικό βίωμα για να υπάρχει λόγος μετάνοιας και επιστροφής αλλά και λόγος πνευματικού αγώνα.

Απευθύνεται πρόσκληση: ‘’Το στάδιο των αρετών ηνέωκται, οι βουλόμενοι αθλήσαι εισέλθετε’’ (Στιχηρό Ιδιόμελο του Τριωδίου, εις τους Αίνους, Κυριακή της Τυρινής). Και ‘’Έφθασε καιρός, η των πνευματικών αγώνων αρχή’’ (Δοξαστικό των Αίνων).

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμ. κ. Παύλος μίλησε για το γεγονός της εξόδου από τον Παράδεισο του Αδάμ και της Εύας, γεγονός που το αναμιμνησκόμαστε, όπως όρισαν οι Πατέρες, την τέταρτη στη σειρά Κυριακή του Τριωδίου, την της Τυρινής.

Έκανε μια σύντομη αναδρομή στα θέματα των Κυριακών της μέχρι τώρα περιόδου του Τριωδίου.

Σύστησε αυτοέλεγχο των πράξεων και των σκέψεων και είπε ότι ο Σταυρός και η Ανάσταση δεν πρέπει να εκλαμβάνονται σαν μια ιστορία φολκλόρ αλλά ότι πρέπει να βιωθούν σαν γεγονότα του εαυτού μας.

Ο Θεός-Πατέρας, μας περιμένει όλους, είπε, και μας βάζει στο αρχοντικό του, δεν μας κάνει δούλους ούτε καν έμμισθους εργάτες, είμαστε τα αγαπημένα παιδιά του.

Αναφέρθηκε και στη ‘’μέλλουσα κρίση’’. Η κρίση, είπε, είναι το αποτέλεσμα των πράξεών μας. Οι πράξεις μας είναι που μας οδηγούν σ’ αυτήν. Ο λόγος του Χριστού ‘’επείνασα και ουκ εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και ουκ εποτίσατέ με…’’ είναι το αλάθητο μέτρο για την κρίση του καθενός.

Σήμερα (Κυριακή της Τυρινής) θυμόμαστε την έξοδο των Πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο. Παράδεισος, είπε ο Σεβ., είναι η ευλογία του Θεού, είναι η αγκαλιά του Θεού. Σχολίασε το στίχο ‘’εδώ είναι ο Παράδεισος και η κόλαση εδώ’’ λέγοντας ότι ο Παράδεισος αρχίζει από εδώ (δεν είναι μόνο εδώ) και ολοκληρώνεται στον ουρανό.

Ο Αδάμ εξεβλήθη του Παραδείσου, όταν δεν σεβάστηκε τις υποσχέσεις του Θεού, όταν κατέλυσε την αρετή της νηστείας, μάλλον βγήκε μόνος του. Δεν είναι ο έρωτας η αιτία της εξόδου, όπως λέγεται. Ο έρωτας είναι ευλογία για να συνεχιστεί η δημιουργία του Θεού, ο ερωτισμός και το πεζοδρόμιο είναι αμαρτία, εξήγησε ο Σεβασμιώτατος.

Αν δεν ξέρουμε οι άνθρωποι την καταγωγή μας, ότι είμαστε πλασμένοι από τον ίδιο Θεό, τότε πώς να εκτιμήσουμε τη ζωή μας και πώς να καθορίσουμε την πορεία μας επί της γης που προορισμός της είναι ο Παράδεισος; αναρωτήθηκε ο Σεβ.

Εξέφρασε την αγωνία του για τα συμβαίνοντα στην πατρίδα μας και είπε ότι ως χριστιανοί και ως Έλληνες, ή θα γυρίσουμε στο Θεό (με τις αδυναμίες μας, το ξέρει άλλωστε ο Θεός) ή θα βυθιζόμαστε όλο και πιο κάτω.

Οι ήρωες της πατρίδας και της πίστης έδωσαν προσφορά τα ιδανικά τους στον κόσμο. Ως απόγονοί τους οι σημερινοί έχουμε ευθύνη απέναντι σε όλο τον κόσμο.

Εύχομαι, είπε περατώνοντας το λόγο του ο Σεβασμιώτατος, η φετινή Σαρακοστή να σηματοδοτήσει μια νέα πορεία στις ρίζες μας. Ας προσκυνούμε το Θεό όχι ως δούλοι αλλ’ ως παιδιά του. Κέντρο της ζωής μας, υπογράμμισε ξανά, να είναι ο Σταυρός και η Ανάσταση του Χριστού. Και μη φοβάστε, ο Θεός, πιστέψτε το αυτό, δεν θα μας εγκαταλείψει.

Τον Σεβασμ. κ. Παύλο περιστοίχισαν στο ιερό θυσιαστήριο ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας εφημέριος του ιερού ναού και αρχιερατικός επίτροπος Βελβεντού και ο αρχιδιάκονος π. Μάξιμος Γεωργόπουλος.

Στο αναλόγιο έψαλαν οι ψάλτες εν χορώ: ο αειθαλής Μιλτιάδης Ηλιάδης, ο Γιάννης Τζινίκος, Γιάννης Παπαγόρας, Γιώργος Καραγιάννης, Δήμητρα Βαλωμά, Γιώργος Στεργιόπουλος και ο Τάκης Στεφανόπουλος ισοκράτημα.

Στο Ιερό διακόνησαν: ο Αποστόλης Κωστίκας, Βασίλης Ποτουριάδης, Παναγιώτης Μαργαρίτης, Μιχαήλ Αντωνίου (Α’ Γυμνασίου), Λεωνίδας Ματόπουλος (Α’ Γυμν.), Ευθύμης Καραγκιώζης (Α’ Γυμν.), Δημήτρης Μινάη (ΣΤ’ Δημ.), Γιάννης Παραλούκας και Θοδωρής Παραλούκας αδέρφια, μαθητές Δημοτικού.

Από την Αυτοδιοίκηση παρέστησαν: ο Γιάννης Σόκουτης αντιπρόεδρος του Π.Σ. Δ. Μακεδονίας, ο Ζήνων Παπαδημητρίου πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού, ο Νίκος Τέτος αντιδήμαρχος και ο Δημήτρης Πιτσιάβας πρόεδρος Δ. Κοινότητας Βελβεντού.

Από την τοπική εκπαίδευση ο Λάμπρος Κουτσιούκης δάσκαλος-υποδιευθυντής, η Άννα Γεωργάκη και η Μαρία Στεφάνου δασκάλες, του Δημ. σχολείου Βελβεντού.

Στο αρχονταρίκι με το κέρασμα έγινε επίκαιρη, ενδιαφέρουσα και γόνιμη συζήτηση για το προσφυγικό και για ‘’Το πολίτευμα της Εκκλησίας και το πολίτευμα της Πολιτείας’’ θέμα το οποίο θα ανέπτυσσε ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος στον α’ Κατανυκτικό Εσπερινό (13-3) στην Κοζάνη. Τα εδέσματα: χορτόπιτες και τυρόπιτες, σαρμαδάκια, χαλβάς, κανταΐφι, αυγά, κέικ, φρέσκο γίδινο τυρί κ.ά. τα ετοίμασαν οι γυναίκες της Ενορίας τις οποίες συνεχάρη και ευχαρίστησε ο Σεβασμιώτατος.

‘’Στολήν με ενέδυσας, θεοΰφαντον Σωτήρ, εν τη Εδέμ ως εύσπλαχνος, εγώ δε σου παρείδον την εντολήν, πεισθείς τω αλάστορι, και γυμνός καθωράθην ο ταλαίπωρος’’ (Κανών, Ωδή στ’, τροπάριο 1ο, Κυριακή της Τυρινής).

Έκκληση υπαρξιακή προς τούτο: ‘’… Μη υπερίδης ο Θεός, αλλ΄ ανακάλεσαί με’’. (Καταληκτικός στίχος τροπαρίων Κανόνος ζ’ Ωδής, Κυριακή της Τυρινής).

1603koz (1).JPG
1603koz (2).JPG
1603koz (3).JPG
πηγη agioritikovima.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button