ΔΙΑΦΟΡΑ

Ο Καιρός τρελάθηκε λένε οι επιστήμονες : Τι μας περιμένει;

Το κλίμα έχει γίνει απρόβλεπτο και σοκάρει τους μετεωρολόγους – Ακόμη και στον Ατλαντικό όπου σχηματίζονται οι τυφώνες ο Φεβρουάριος είναι τόσο θερμός όσο συνήθως στα μέσα Ιουλίου.

Μία ανησυχητική μελέτη για την πορεία του κλίματος σε όλο τον πλανήτη δημοσιεύει το βρετανικό δίκτυο The Guardian στην οποία αναφέρεται πως ο Φεβρουάριος βρίσκεται σε πορεία για να σπάσει κάθε ρεκόρ ζέστης καθώς η παγκόσμια θέρμανση που οφείλεται στον άνθρωπο και το El Niño ανεβάζουν τις θερμοκρασίες στην ξηρά και τους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο.

Λίγο περισσότερο από τα μισά του πιο σύντομου μήνα του έτους, η έξαρση της θέρμανσης έχει γίνει τόσο έντονη που τα κλιματικά διαγράμματα αφορούν πλέον και σε νέες περιοχές, ιδίως για τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας που έχουν επιμείνει και επιταχυνθεί σε σημείο που οι ειδικοί παρατηρητές δυσκολεύονται να εξηγήσουν πώς συμβαίνει η αλλαγή.

«Ο πλανήτης θερμαίνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Βλέπουμε ραγδαίες αυξήσεις της θερμοκρασίας στον ωκεανό», δήλωσε ο δρ Joel Hirschi, αναπληρωτής επικεφαλής της μοντελοποίησης θαλάσσιων συστημάτων στο Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου. «Το εύρος με το οποίο καταρρίφθηκαν τα προηγούμενα ρεκόρ θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας το 2023 και τώρα το 2024 ξεπερνά κάθε πρόβλεψη, αν και η κατανόηση του γιατί συμβαίνει αυτό, αποτελεί αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας».

Οι πρώτες οκτώ ημέρες του Φεβρουαρίου 2024 ήταν οι θερμότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ – Πηγή γραφήματος: The Guardian.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε τροχιά να βιώσει τον θερμότερο Φεβρουάριο στην καταγεγραμμένη ιστορία, μετά από ένα ρεκόρ Ιανουαρίου, Δεκεμβρίου, Νοεμβρίου, Οκτωβρίου, Σεπτεμβρίου, Αυγούστου, Ιουλίου, Ιουνίου και Μαΐου, σύμφωνα με τον γεωλόγο του Μπέρκλεϊ Ζικ Χάουσφαδερ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η άνοδος των τελευταίων εβδομάδων βρίσκεται σε πορεία για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, αν και αυτή θα πρέπει να είναι η σύντομη, μέγιστη επίδραση του El Niño, αν ακολουθήσει την πορεία των προηγούμενων ετών και αρχίσει να ψύχεται τους επόμενους μήνες.

Αυτό κανονικά θα ήταν καλό νέο ωστόσο πλέον η συμπεριφορά του κλίματος έχει γίνει πιο ασταθής και πιο δύσκολο να προβλεφθεί. «Το περασμένο έτος διέψευσε τόσο πολύ τις προσδοκίες που είναι δύσκολο να έχουμε τόση εμπιστοσύνη στις προσεγγίσεις που χρησιμοποιούσαμε για να κάνουμε αυτές τις προβλέψεις στο παρελθόν», είπε. «Θα έλεγα ότι ο Φεβρουάριος του 2024 είναι το φαβορί για να ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2016, αλλά δεν είναι καθόλου δεδομένο σε αυτό το σημείο, καθώς τα μοντέλα καιρού δείχνουν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα μειωθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα.

Έτσι, ενώ πιστεύω ότι αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες παρέχουν κάποιες ενδείξεις για επιτάχυνση του ρυθμού θέρμανσης τα τελευταία χρόνια – όπως αναμένουν τα κλιματικά μοντέλα ότι θα υπάρξει αν δεν μειωθούν οι εκπομπές CO2 αλλά μειωθούν τα αερολύματα – δεν είναι απαραίτητα χειρότερα από ό,τι νομίζαμε».

Το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου σόκαρε τους παρατηρητές του καιρού. Ο Μαξιμιλιάνο Ερέρα, ο οποίος διατηρεί ιστολόγιο στο Extreme Temperatures Around the World, περιέγραψε την εκτίναξη χιλιάδων ρεκόρ ζέστης μετεωρολογικών σταθμών ως “τρελό”, “απόλυτη τρέλα” και “κλιματική ιστορία που ξαναγράφεται”. Αυτό που τον εξέπληξε δεν ήταν μόνο ο αριθμός των ρεκόρ αλλά και ο βαθμός με τον οποίο πολλά από αυτά ξεπέρασαν οτιδήποτε είχε προηγηθεί.

Είπε ότι το Μαρόκο είδε 12 μετεωρολογικούς σταθμούς να καταγράφουν πάνω από 33,9C, που δεν ήταν μόνο εθνικό ρεκόρ για την πιο ζεστή χειμερινή ημέρα, αλλά και πάνω από 5C πάνω από τον μέσο όρο του Ιουλίου. Η πόλη Χαρμπίν της βόρειας Κίνας αναγκάστηκε να κλείσει το χειμερινό φεστιβάλ πάγου, επειδή οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν το μηδέν για τρεις ημέρες αυτό το μήνα.

Την περασμένη εβδομάδα, σταθμοί παρακολούθησης σε τόσο μακρινές περιοχές όπως η Νότια Αφρική, η Σαουδική Αραβία, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, το Καζακστάν, η Κολομβία, η Ιαπωνία, η Βόρεια Κορέα, οι Μαλδίβες και το Μπελίζ κατέγραψαν μηνιαία ρεκόρ ζέστης.

Κατά το πρώτο εξάμηνο αυτού του μήνα, ο Herrera δήλωσε ότι 140 χώρες έσπασαν μηνιαία ρεκόρ ζέστης, κάτι που ήταν παρόμοιο με τα τελικά στοιχεία των τελευταίων έξι θερμότερων μηνών-ρεκόρ του 2023 και υπερτριπλάσιο από κάθε άλλο μήνα πριν από το 2023.

Η θερμότητα στην επιφάνεια του ωκεανού συνεχίζει να εκπλήσσει τους έμπειρους παρατηρητές και δημιουργεί την προοπτική έντονων καταιγίδων αργότερα μέσα στο έτος. Ο ειδικός σε θέματα τυφώνων Μάικλ Λόουρι έγραψε στο Twitter ότι οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στην κύρια περιοχή ανάπτυξης του Ατλαντικού, όπου σχηματίζονται οι περισσότεροι τυφώνες κατηγορίας 3 ή ισχυρότερων στις ΗΠΑ, “είναι τόσο θερμές σήμερα στα μέσα Φεβρουαρίου όσο είναι συνήθως στα μέσα Ιουλίου. Απίστευτο”.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκονται σε “αχαρτογράφητο έδαφος” σύμφωνα με τον Χίρσι, ο οποίος αναμένει ότι ο Μάρτιος θα σπάσει το ρεκόρ του περασμένου Αυγούστου κατά 0,1 έως 0,2 βαθμούς Κελσίου. Ο Μάρτιος είναι συνήθως η πιο ζεστή εποχή του έτους για τους ωκεανούς, επειδή είναι τέλη καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο, όπου βρίσκονται οι περισσότερες από τις μεγάλες θάλασσες του κόσμου.

To διαβάσαμε εδώ protothema.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button