ΔΙΑΦΟΡΑ

Εσύ ακόμα πετάς το τσόφλι του αυγού;

Το αυγό μας βοηθά να μειώσουμε τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, να ενισχύσουμε τη μνήμη, να βελτιώσουμε την όραση μας και να μη χάσουμε μυικό ιστό. Το τσόφλι είναι πιο θρεπτικό.

Νίκη Μπάκουλη

Το περίφημο wellness που στην ουσία είναι το άπαν της ύπαρξης μας (δηλαδή, η σωματική και η ψυχική μας υγεία) έχει τεθεί ως προτεραιότητα, σε μια εποχή που βαλλόμαστε πανταχόθεν. Για αυτό και κάνουν θραύση τα συμπληρώματα που μας βοηθούν να κρατάμε όλα τα ‘συστατικά’ του οργανισμού μας σε μια ισορροπία -όπως προφυλασσόμαστε από διάφορες ‘απειλές’.

Από καταβολής κόσμου, ωστόσο έχουμε στα σπίτια μας προϊόντα που είναι άκρως ευεργετικά, αλλά δεν το ξέρουμε. Και για αυτό δεν τα εκμεταλλευόμαστε όπως θα έπρεπε.

Ένα παράδειγμα είναι το αυγό.

Αφού αφήσουμε πίσω το μύθο που θέλει την υπερκατανάλωση να οδηγεί σε χοληστερίνη (έρευνα έδειξε πως μπορούμε να τρώμε ένα ολόκληρο αυγό την ημέρα), οφείλουμε να θυμίσουμε ότι το ασπράδι  4 γραμμάρια πρωτεΐνης και σχεδόν μηδενική ποσότητα λίπους. Ο δε κρόκος έχει 3 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους.

Ένα βραστό αυγό μας δίνει 75 θερμίδες και 7 γραμμάρια πρωτεΐνης, ποσότητα που βοηθά τον οργανισμό να αισθανθεί κορεσμό (να μην νιώθουμε πείνα). Η δε, μεγαλύτερη απορρόφηση της γίνεται όταν το μαγειρεύουμε (φτάνει το 90% -έναντι του 50% όταν είναι ωμό).  Συν αυτό, το αυγό μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, ενισχύει τη μνήμη, περιορίζει την απώλεια μυικού ιστού και βελτιώνει την όραση, μέσω των συστατικών που διαθέτει.

Πάμε τώρα, να δούμε τι υπάρχει στο τσόφλι, το οποίο είναι χρήσιμο να σταματήσουμε να πετάμε. Είναι πιο θρεπτικό από το εσωτερικό! Για την ακρίβεια, είναι πηγή καθαρού ασβεστίου -που μας βοηθά να αποφύγουμε την οστεοπόρωση, να κοιμόμαστε καλύτερα και ομαλοποιεί τη λειτουργία των νεύρων και των μυών.

Περιέχει σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, φθόριο, φώσφορο και διάφορα άλλα χρήσιμα συστατικά, ενώ οι μεμβράνες έχουν ουσίες που βελτιώνουν την ελαστικότητα των αρθρώσεων. Αν σκέφτεστε πώς γίνεται να φάμε το τσόφλι, η απάντηση είναι πιο απλή από όσο φαντάζεστε: πρώτα βράζουμε το αυγό για να σκοτώσουμε πιθανά βακτήρια και έπειτα το βάζουμε στο φούρνο για 10 με 15 λεπτά, στους 100 βαθμούς.

Έπειτα, τα αλέθουμε σε ένα multi έως ότου γίνει σκόνη, την οποία έπειτα προσθέτουμε παντού. Όπως σε όλα τα πράγματα σε αυτήν τη ζωή, και στην κατανάλωση τσοφλιού χρειάζεται μέτρο, δεδομένου ότι ένας ενήλικας χρειάζεται 1 γραμμάριο την ημέρα. Το τσόφλι ενός αυγού περιέχει 2 γραμμάρια. Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι δεν έχουμε ήδη παραπανίσιο ασβέστιο στον οργανισμό μας -κάτι που μπορεί να γίνει επιβλαβές.

Πηγη news247.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button