ΔΙΑΦΟΡΑ

Δύσκολες στιγμές για την τραγουδίστρια Σελίν Ντιόν: Ακύρωσε την παγκόσμια περιοδεία

Σελίν Ντιόν: Τι συμβαίνει με την εμβληματική τραγουδίστρια

Η σπουδαία τραγουδίστρια και στιχουργός Σελίν Ντιόν αναγκάστηκε να ακυρώσει περίπου σαράντα εμφανίσεις στην Ευρώπη στο πλαίσιο της παγκόσμια περιοδέιας της Courage. Η τραγουδίστρια διαγνώσθηκε με μια σπάνια νευρολογική ασθένεια, Stiff Person Syndrome.

Η πάθηση αυτή αφήνει επηρεάζει τους μύες και κλειδώνει το σώμα σε άκαμπτες θέσεις, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην μπορούν να περπατήσουν ή να μιλήσουν.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο αυτό, υπάρχουν θεραπείες για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, με την Dion να αναφέρει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματα.

Η 55χρονη τραγουδίστρια αποκάλυψε το πρόβλημα υγείας της στους θαυμαστές της, με αναρτήσεις της στο Instagram, σημειώνοντας πως θα ακυρώσει την ευρωπαϊκή της περιοδεία.

Αυτή η διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από προοδευτική μυϊκή ακαμψία, προκαλεί δυσκολία στο βάδισμα και την εμποδίζει να «χρησιμοποιήσει τις φωνητικές χορδές», διευκρίνισε η ίδια η τραγουδίστρια. «Με λυπεί πάρα πολύ που πρέπει να σας πω ότι δεν είμαι έτοιμη να ξεκινήσω ξανά την περιοδεία μου στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο», ανέφερε η Dion.

«Ακυρώνουμε τα πάντα τώρα, μέχρι να είμαι πραγματικά έτοιμη να επιστρέψω στη σκηνή», είπε η Καναδή τραγουδίστρια.

Λίγα λόγια για το σύνδρομο stiff-person με το οποίο διαγνώσθηκε η Σελίν Ντιόν

Τι είναι το σύνδρομο stiff-person;

Το σύνδρομο stiff-person (γνωστό ως SPS, stiff-person syndrome) στην ελληνική ιατρική ορολογία απαντάται και ως Σύνδρομο του καθηλωμένου ή δύσκαμπτου ατόμου, είναι σπάνια αυτοάνοση διαταραχή της κίνησης που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλ. τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Το σύνδρομο δύσκαμπτου ατόμου είναι μια διαταραχή του νευρικού συστήματος που οδηγεί σε μυϊκή δυσκαμψία, ακαμψία του σώματος και επώδυνους σπασμούς. Παρουσιάζεται κλινικά με μυϊκούς σπασμούς στον κορμό και στα άκρα, αλλά σίγουρα μπορεί να επηρεάσει και άλλους μύς. Το άλλο συστατικό είναι αυτό που ονομάζουμε απόκριση υπερ-αιφνιδιασμού.

Και, ως αποτέλεσμα, τα άτομα με σύνδρομο δύσκαμπτου ατόμου μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητα στον θόρυβο, μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητα σε ορισμένες κινήσεις και μπορεί επίσης να είναι πολύ ευαίσθητα στη συναισθηματική δυσφορία, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μυϊκούς σπασμούς. Το σύνδρομο δύσκαμπτου ατόμου θεωρείται αυτοάνοση πάθηση και σχετίζεται συχνότερα με αντισώματα κατά της GAD.

Συμπτώματα

Οι ασθενείς με σύνδρομο δύσκαμπτου ατόμου (SPS) εμφανίζουν προοδευτική ακαμψία στους κορμούς τους (μύες του κορμού), που γίνονται άκαμπτοι και άκαμπτοι επειδή οι οσφυϊκοί και οι κοιλιακοί μύες εμπλέκονται σε συνεχείς συσπάσεις. Αρχικά, εμφανίζεται δυσκαμψία στους θωρακοοσφυϊκούς παρασπονδυλικούς και κοιλιακούς μύες. Αργότερα επηρεάζει τους μύς του εγγύς ποδιού και του κοιλιακού τοιχώματος . Η ακαμψία οδηγεί σε αλλαγή στη στάση του σώματος, και οι ασθενείς αναπτύσσουν άκαμπτο βάδισμα. Η επίμονη οσφυϊκή υπερλόρδωση εμφανίζεται συχνά καθώς η νόσος εξελίσσεται.

Η μυϊκή δυσκαμψία αρχικά παρουσιάζει διακυμάνσεις, μερικές φορές για μέρες ή εβδομάδες, αλλά τελικά αρχίζει να βλάπτει σταθερά την κινητικότητα. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι ασθενείς μερικές φορές δεν μπορούν να περπατήσουν ή να λυγίσουν. Ο χρόνιος πόνος είναι συχνός και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά μερικές φορές εμφανίζεται και οξύς πόνος. Το άγχος, το κρύο και οι λοιμώξεις οδηγούν σε αύξηση των συμπτωμάτων και ο ύπνος τα μειώνει.

Οι ασθενείς με SPS εμφανίζουν σπασμούς και εξαιρετική ευαισθησία στην αφή και τον ήχο. Αυτοί οι σπασμοί εμφανίζονται κυρίως στα εγγύς άκρα και στους μύς του κορμού. Υπάρχουν συν-συσπάσεις αγωνιστών και ανταγωνιστών μυών . Οι σπασμοί συνήθως διαρκούν για λίγα λεπτά και μπορεί να επαναληφθούν για ώρες. Οι κρίσεις σπασμών είναι απρόβλεπτες και συχνά προκαλούνται από γρήγορες κινήσεις, συναισθηματική δυσφορία ή ξαφνικούς ήχους ή αγγίγματα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι μύες του προσώπου, τα χέρια, τα πόδια και το στήθος μπορεί να επηρεαστούν και να εμφανιστούν ασυνήθιστες κινήσεις των ματιών και ίλιγγος. Υπάρχουν αντανακλαστικά γρήγορης διάτασης και εμφανίζεται κλώνος σε ορισμένους ασθενείς. Αργά στην εξέλιξη της νόσου, μπορεί να εμφανιστεί υπναγωγικός μυόκλωνος . Μερικές φορές υπάρχουν επίσης ταχυκαρδία και υπέρταση.

Πηγη posted.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button