ΔΙΑΦΟΡΑ

Έκτακτο : Νέα κακοκαιρία express με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά - Μεταφορά Σαχαριανής σκόνης και λασποβροχές - Η πρόγνωση μέχρι και την Παρασκευή

Με μια κακοκαιρία express μπαίνει η νέα εβδομάδα, καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη χώρα μας.

Η επέλαση θα ξεκινήσει το απόγευμα από τα δυτικά και αναμένεται να κορυφωθεί την Τρίτη (4/3), με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους ισχυρά στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν και τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ο Θεόδωρος Κολυδάς, διευθυντής της ΕΜΥ, «τo βαρομετρικό χαμηλό το οποίο δημιουργήθηκε στον Κόλπο του Λέοντος, επηρεάζει ήδη την Ιταλία και από το μεσημέρι-απόγευμα της Δευτέρας θα κινηθεί ανατολικότερα επηρεάζοντας αργά το απόγευμα τα νησιά του Ιονίου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη το μέτωπο θα επηρεάσει πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος , κατευθυνόμενο προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

Η πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού

«Περιμένουμε βροχές και καταιγίδες στα Δυτικά από αύριο το απόγευμα και σιγά-σιγά, προοδευτικά, θα περάσουν απέναντι», είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, ο Τάσος Αρνιακός.

«Στην Αττική περιμένουμε την κακοκαιρία μέσα στη νύχτα, ξημερώματα προς Τρίτη. Από το μεσημέρι της Τρίτης και μετά θα βελτιωθεί ο καιρός στον κορμό της χώρας, όμως, θα υπάρχει στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι νοτιάδες θα φτάσουν τα 6-7 μποφόρ, που θα κουβαλούν σκόνη από την Αφρική. Λόγω των νοτιάδων ο υδράργυρος θα είναι στα ύψη», πρόσθεσε.

Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Ανάρτηση για το κύμα κακοκαιρίας έκανε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, γράφοντας για ένα «νέο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο σχηματίστηκε στον Κόλπο του Λέοντα. Έτσι, από το απόγευμα της Δευτέρας και από τα δυτικά θα έχουμε ένα γρήγορο πέρασμα βροχών – καταιγίδων που τοπικά δεν αποκλείεται να έχουν και ένταση.

Καθώς θα πηγαίνουμε προς το μεσημέρι – απόγευμα της Τρίτης το μέτωπο αυτό βροχών – καταιγίδων θα έχει φτάσει στο ανατολικό Αιγαίο με ταυτόχρονη βελτίωση του καιρού δυτικότερα, μια βελτίωση όμως που στην ουσία θα συνοδεύεται από διαστήματα αστάθειας η οποία αστάθεια φαίνεται να μας συντροφεύει μέχρι και την

Παρασκευή περίπου μιας και ψυχρότερος αέρας στη μέση κι ανώτερη ατμόσφαιρα δεν θα επιτρέψει την ουσιαστική βελτίωση του καιρού, ενώ και η θερμοκρασία κάτω χαμηλά φαίνεται να σημειώνει πτώση μιας και πολικές αέριες μάζες από την Ουκρανία αν και θα εκτονωθούν προς Τουρκία, φαίνεται να “αγγίζουν” και τη χώρα μας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα βρεθούμε σε συνθήκες βαρυχειμωνιά».

 

 

Ο καιρός σήμερα

Αναμένεται μεταβολή του καιρού από τις μεσημεριανές ώρες στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα που τοπικά θα είναι έντονα μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν ανατολικότερα. Βροχές τοπικού χαρακτήρα και μικρότερης έντασης θα εκδηλωθούν επίσης από τις μεσημεριανές ώρες στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Βόρειο Αιγαίο.

Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά. Τη νύχτα προς Τρίτη τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν την ανατολική και βόρεια χώρα, το Αιγαίο και την Κρήτη, ενώ τα φαινόμενα στα Επτάνησα και στα δυτικά ηπειρωτικά θα συνεχιστούν. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά Σαχαριανής σκόνης και την εκδήλωση λασποβροχών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 3 έως 18, στην Ήπειρο από 5 έως 20, στη Θεσσαλία από 4 έως 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 20-22 βαθμούς, στα Επτάνησα από 9 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 έως 19 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 21-23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοανατολικοί με εντάσεις 5-6 μποφόρ, ενισχυόμενοι προοδευτικά στα 7 μποφόρ και ενδεχομένως τοπικά 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 5-6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς με εντάσεις 4-5 μποφό

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στη Μακεδονία, που από το απόγευμα και από τα δυτικά θα ενταθούν και το βράδυ θα εκδηλωθούν καταιγίδες πιθανώς στη δυτική και κεντρική Μακεδονία πρόσκαιρα τοπικά ισχυρές. Στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας το βράδυ θα σημειωθούν χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από τις απογευματινές ώρες νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από τις απογευματινές ώρες καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά ισχυρές. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες νότιοι έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το βράδυ θα αναπτυχθούν νεφώσεις και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από τις απογευματινές ώρες νότιοι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το βράδυ στο ανατολικό Αιγαίο θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από τις απογευματινές ώρες νότιοι 5 με 6 μποφόρ ενισχυόμενοι τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ πρόσκαιρες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες στις Σποράδες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από αργά το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρη καταιγίδα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4, από τις απογευματινές ώρες νότιοι 5 και τις βραδινές ώρες 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές τη νύχτα.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 05-03-2024
Στα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που θα είναι πιθανώς κατά τόπους ισχυρά στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα, σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος με την εκδήλωση τοπικών βροχών και μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ και μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανατολικά θα είναι νότιοι έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Θα φτάσει στα βόρεια και τα δυτικά τους 14 με 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 17 και στα νησιά του Αιγαίου τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 06-03-2024
Στην ανατολική νησιωτική χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κατά διαστήματα στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και τις πρώτες πρωινές ώρες στα πελάγη έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 07-03-2024
Στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα αυξηθούν, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και μόνο στα βορειοανατολικά θα είναι ανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08-03-2024
Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Τα φαινόμενα που βαθμιαία θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές, από το απόγευμα και από τα δυτικά σταδιακά θα εξασθενήσουν και αργά το βράδυ θα περιοριστούν στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Το διαβάσαμε εδώ protothema.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button