ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χριστουγεννιάτικη Συνταγή: Φοινίκια – Συνταγή από Σμυρνιά γιαγιά

Χριστουγεννιάτικη Συνταγή: Η συνταγή αυτή «μετρά» πολλά χρόνια ζωής

Αυτά τα πεντανόστιμα Φοινίκια που είναι μια διαφορετική εκδοχή των μελομακάρονων προέρχονται από συνταγή Σμυρνιάς γιαγιάς. Η μυρωδιά κανέλας, γαρίφαλου, μελιού και πορτοκαλιού θα κάνει το σπίτι σας να μοσχοβολάει Χριστούγεννα!

Υλικά: 

Για τα Φοινίκια

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

320 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

360 ml. λάδι (ελαιόλαδο ή άλλο)

125 γρ.  λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη

50 γρ. ζάχαρη άχνη

250 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού

1 κ.γ. κανέλα σκόνη

1/3 κ.γ. γαρύφαλο σκόνη

125 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια

Για το σιρόπι: 

520 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

470 ml. νερό

150 γρ. ελληνικό θυμαρίσιο μέλι

Εκτέλεση:

Χρησιμοποιώντας ένα δυνατό μίξερ, ρίξτε πρώτα το λάδι και το βούτυρο. Στη συνέχεια, προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μίξερ χειρός στην αρχή και στη συνέχεια τα χέρια σας όταν η ζύμη γίνει πολύ σκληρή).

Προσθέστε αργά το αλεύρι στο μείγμα λαδιού. Τοποθετώντας πολύ χαμηλή την ταχύτητα του μίξερ, προσθέστε το ξύσμα από πορτοκάλι και τη ζάχαρη άχνη στο μείγμα.

Στη συνέχεια, προσθέστε ¾ από το μίγμα κανέλας-γαρίφαλου. Συνεχίστε αναμειγνύοντας αργά το σιμιγδάλι στο μίγμα. Τέλος, προσθέστε το μπέικιν στη ζύμη. Σταματήστε το μίξερ.

Ζυμώστε με τα χέρια  για λίγο πριν αρχίσετε να πλάθετε τα μπισκότα. Ελέγξτε με τα χέρια σας εάν η ζύμη είναι έτοιμη για ψήσιμο. Θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακή για να διαμορφωθεί σε σχήμα αλλά να μην κολλάει ούτε να είναι πολύ σκληρή!

Συμβουλή: Είναι η ζύμη κολλώδης; Χρειάζεται λίγο περισσότερο αλεύρι. Είναι σκληρή? Χρειάζεται λίγο περισσότερο λάδι.

Στη συνέχεια αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30’. Μετά από 30’, ξετυλίξτε 2 λαδόκολλες πάνω σε λαμαρίνες.

Πάρτε μια μπάλα ζύμης ανάμεσα στις παλάμες σας και πλάστε ένα μικρό ωοειδές σχήμα. Τοποθετήστε το ανάμεσα στα δάχτυλά σας και με το δείκτη του άλλου χεριού πιέστε τη ζύμη για να δημιουργήσετε μια μακρυά κοιλότητα.

Στη συνέχεια, κολλήστε τα άκρα της κοιλότητας μαζί. Πλάθοντας έτσι το μπισκότο, δημιουργείτε μια εσωτερική τρύπα που θα βοηθήσει το σιρόπι να διεισδύσει μέσα και επίσης δημιουργούνται αυλακώσεις στην κορυφή του μπισκότου που θα κρατήσουν τα καρύδια.

Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα μικρό κομμάτι καρυδιού μέσα στην κοιλότητα. Προσπαθήστε να κάνετε όλα τα μπισκότα το ίδιο μέγεθος / σχήμα / βάρος. Τώρα προετοιμάστε τη δεύτερη παρτίδα φτιάχνοντας τα μπισκότα ακριβώς ίδια με αυτά της πρώτης λαμαρίνας.

Βάλτε και τις 2 λαμαρίνες σε ένα προθερμασμένο φούρνο, στον ζεστό αέρα στους 180-190℃  και ψήστε για περίπου 30’ ή μέχρι να είναι χρυσαφένια γύρω γύρω.

Ενώ περιμένετε να ψηθούν τα μπισκότα, ετοιμάστε το σιρόπι:

Πάνω από χαμηλή φωτιά, ανακατέψτε κρυσταλλική ζάχαρη και νερό. Στη συνέχεια, προσθέστε το μέλι και σιγά-σιγά βράστε. Όταν αρχίσει το σιρόπι να βράζει, βράστε το σε χαμηλή φωτιά για 5’ επιπλέον, ανακατεύοντας τακτικά. Σβήστε τη φωτιά.

Αφήστε το σιρόπι στην άκρη για να κρυώσει μέχρι να ψηθούν τα μπισκότα.

Στο μεταξύ ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα καρύδια με την υπόλοιπη κανέλα και γαρίφαλο. Μετά από περίπου 30’, ελέγξτε αν τα μπισκότα είναι χρυσαφένια. Στη συνέχεια, βγάλτε τα από το φούρνο.

Μόλις αφαιρέσετε τα μπισκότα από το φούρνο και ενώ είναι ακόμη καυτά,  βυθίστε τα στο σιρόπι για 10 δευτερόλεπτα γυρνώντας τα γύρω γύρω, έτσι ώστε το σιρόπι να μουλιάσει τα μπισκότα παντού. Στη συνέχεια τοποθετήστε τα σε ένα άλλο ταψί για να κρυώσουν και να απορροφήσουν  το σιρόπι.

Βάλτε όλα τα Φοινίκια στο σιρόπι. Εάν έχει απομείνει λίγο σιρόπι, φυλάξτε το στην άκρη. Μπορεί να χρειαστεί αργότερα να προσθέσετε λίγο ακόμα από πάνω τους.

Όταν τα Φοινίκια έχουν κρυώσει αρκετά, χρησιμοποιήστε την ωραιότερη Χριστουγεννιάτικη πιατέλα για να τα στολίσετε με τη μορφή χριστουγεννιάτικου δέντρου, πασπαλίζοντάς το μίγμα ψιλοκομμένων καρυδιών πάνω από κάθε στρώμα. Αν περισσέψει λίγο μίγμα καρυδιού, μην το πετάξετε. Απλά πασπαλίστε το από πάνω! Τα  Φοινίκια είναι επιτέλους έτοιμα!

Βάλτε πλαστικό περίβλημα ή κάλυμμα για να τα διατηρήσετε. Μπορούν να διατηρηθούν έως και ένα μήνα! Τα Φοινίκια έχουν εκπληκτική, μελάτη γεύση. Το άρωμα μελιού και κανέλας θα σας έχει ακολουθεί για πάντα

Πηγή: greekcookingmadeeasy

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button