ΔΙΑΦΟΡΑ

«Βoμβα»: Πειραιώς, Alpha, Εθνική ετοıμάζουν μóνıμο φóρο σε όλους τους λογαρıασμούς

Για να διαμορφώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα οι συστημικές τράπεζες της Ελλάδος έχουν στα σχέδια τους ένα μόνιμο φόρο για τους λογαριασμούς των καταθετών τους.

Αν και πολλές ξορκίζουν προς το παρόν το σενάριο, καθώς η ελληνική αγορά δεν είναι έτοιμη ακόμη για κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι σίγουρο πως σε βάθος πενταετίας οι προμήθειες και οι χρεώσεις θα έρθουν στους λογαριασμούς.

Τα συστημικά ιδρύματα εξετάζουν την επιβολή πάγιου τέλους σε όλους τους καταθετικούς λογαριασμούς. Αυτό που θέλουν να πετύχουν είναι η εξασφάλιση σταθερών ταμειακών ροών από τους λογαριασμούς που χρησιμοποιούν ενεργά οι πελάτες τους.

Αυτό επιτυγχάνεται με τον σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στους αποταμιευτικούς λογαριασμούς και τους λογαριασμούς πληρωμών (γνωστούς και ως “όψεως) -μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό. Για τα νοικοκυριά, η τήρηση αποταμιευτικού λογαριασμού είναι δωρεάν, ωστόσο, δεν προσφέρει δυνατότητες πληρωμών λογαριασμών, ούτε αγορών μέσω χρεωστικής κάρτας.

Επίσης, δεν μπορούν να κάνουν εμβάσματα και μεταφορές σε λογαριασμούς τρίτων. Αντιθέτως, μέσω του λογαριασμού πληρωμών μπορούν να εκτελέσουν όλες τις καθημερινές τους συναλλαγές, όπως πληρωμές λογαριασμών, πάγιες εντολές, εμβάσματα, αγορές κ.λπ

Οι τράπεζες προσφέρουν ήδη πακέτα τα οποία όμως αγοράζουν οικειοθελώς οι πελάτες και γνωρίζουν ότι μέσω αυτών και θα πληρώσουν τέλη, αλλά θα κάνουν την δουλειά που επιθυμούν.

Τέτοια πακέτα είναι το myAdvantage της Eurobank, το Value της Εθνικής, myAlpha Benefit της Alpha Bank και εξόφΛΥΣΗ της Πειραιώς.

Τι σκοπεύουν να κάνουν Πειραιώς, Alpha, Εθνική, Eurobank

Η Εθνική Τράπεζα το θεωρεί δύσκολο εγχείρημα, με τη διοίκηση να αποφασίζει να αναμένει προς το παρόν και να μην το τηρεί. Το σίγουρο είναι οτι θα εφαρμοστεί αργότερα.

Στην Alpha θεωρούν ότι πολύ γρήγορα θα χρειαστεί να πάνε προς αυτό το μοντέλο. Εκτιμούν ότι ακόμη οι συνθήκες δεν είναι ώριμες στην ελληνική αγορά, αλλά σε βάθος πενταετίας θα το πράξουν.

Τη λογική “επιβάλλω χρεώσεις εκεί όπου προσφέρω αξία” υιοθετεί η Τράπεζα Πειραιώς η οποία δεν φαίνεται έτοιμη να υιοθετήσει ακόμη τη νέα τιμολογιακή πολιτική.

Σε φάση υλοποίησης της αλλαγής βρίσκεται η Eurobank όπου η μετάπτωση των λογαριασμών ταμιευτηρίου σε λογαριασμούς πληρωμών έχει ξεκινήσει σταδιακά από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το διαβάσαμε εδώ i-diakopes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button