ΔΙΑΦΟΡΑ

Ανακοινώθηκαν τα ευχάριστα για τις συντάξεις: Γιατί είναι τόσο τυχεροί όσοι έχουν έστω 1 ένσημο πριν το 1993

Αυξήσεις στις συντάξεις θα δοθούν από την κυβέρνηση, από την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ τυχεροί είναι όσοι έχουν έστω ένα ένσημο πριν από το 1993.Ειδικότερα, πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, που έχουν έστω και ένα ένσημο πριν από το 1993, παίρνουν σύνταξη πλήρη ή μειωμένη, από 60 ετών, μετά τα νέα όρια ηλικίας που ισχύουν από τον Αύγουστο του 2015.

Υπολογισμός συντάξεων ασφαλισμένων του ΙΚΑ

Όπως αναφέρει το aftodioikisi.gr, το «κλειδί» για την έξοδο είναι να συμπληρώσουν με εργασία, ανεργία ή εξαγορές χρόνου ασφάλισης, ένα συγκεκριμένο αριθμό ημερών μέχρι το 2012.

Τα ένσημα ως το 2012 τους κατοχυρώνουν με όρια ηλικίας, που ξεκινούν από τα 56,5 για τις μητέρες ή τα 59,5 και 60,2 ετών, για όσους έχουν έως το 2012, με αναγνωρίσεις χρόνου ασφάλισης, τις 10.500 ημέρες εργασίας.

Αν όμως ο απαιτούμενος αριθμός ημερών δεν συμπληρώνεται έως το 2012, αλλά από 1/1/2013, τότε χάνεται η κατοχύρωση και το όριο ηλικίας πηγαίνει αυτόματα στα 62 για μειωμένη και στα 67 για πλήρη ή στα 62 με πλήρη, αλλά με 12.000 ημέρες εργασίας. Η “παγίδα” αυτή μπορεί ν’ αποφευχθεί μόνο με αναγνώριση χρόνου.

Για ποιες συντάξεις εξετάζονται νέες αυξήσεις
Μιλώντας στον Ant1, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι “πλέον, με τον νέο νόμο, τα ένσημα που θα πληρώνονται θα προστίθενται στην σύνταξη, αυξάνοντάς την” και διευκρίνισε ότι «προϋπόθεση για την έκδοση σύνταξης είναι η παύση της εργασίας».

Για τις αποζημιώσεις των 534 ευρώ στους πληγέντες της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στη χώρα, σημείωσε ότι “το Kαλάθι του Νοικοκυριού πήρε δύο χρυσά μετάλλια από τον Economist και πως θα συνεχίσει σίγουρα μέχρι το τέλος του χρόνου. Το μέτρο του 5% με τα ταμπελάκια σε 233 προϊόντα έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει. Η Ελλάδα είναι στους 5 χαμηλότερους πληθωρισμούς στα τρόφιμα στην Ευρώπη, με πληθωρισμό που αγγίζει το 9,8%. Η ακρίβεια αποτελεί τεράστιο ζήτημα, αλλά πάμε καλύτερα, σε σχέση με το παρελθόν”.

Όσον αφορά το θέμα των πολυεθνικών και της αισχροκέρδειας, τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει αυστηρούς νόμους και πως η διαφορά τιμολόγησης ανά χώρα στις πολυεθνικές είναι ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα, γιατί πάντα βρίσκουν τρόπο να “ξεγλιστράνε”».

Σχετικά με τις συντάξεις χηρείας, δήλωσε ότι «μελετούμε τις αυξήσεις χηρείας, μετά από την απόφαση του ΣτΕ και αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις» και τις χαρακτήρισε ως το πιο «σύνθετο θέμα που έχω κληρονομήσει», ενώ για το επίδομα πρόσθεσε «είναι παράνομο να είναι ενσωματωμένο στο μισθό».

Για τη στάση της Ελλάδας στο ψήφισμα του ΟΗΕ, ανέφερεότι “η Ελλάδα ψήφισε ό,τι και η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, λέγοντας “ΝΑΙ” στην προστασία των αμάχων, αλλά χωρίς να κάνε στα στραβά μάτια σε αυτό που έγινε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι νεκροί άμαχοι και τα νεκρά παιδιά είναι συνέχεια των θυμάτων στη Χαμάς, η οποία κρατά εγκλωβισμένο κόσμο για να μπορεί να το παρουσιάζει στα media τους” και προέτρεψε τις αραβικές χώρες να ανοίξουν τα σύνορά τους για τους αμάχους.

Τέλος, για το ζήτημα των ενδεχόμενων μεταναστευτικών ροών από τη Μέση Ανατολή στην Ελλάδα, κατέληξε “η Ελλάδα δεν έχει εμπλακεί σε αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν χώρες που έχουν την πίεση που έχουμε εμείς και θα μπορούσαν να δεχτούν ανθρώπους από τις χώρες της Μέσης Ανατολής”.

Το διαβάσαμε εδώ fanpage.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button