ΥΓΕΙΑ

4 πράγματα που πρέπει να κάνεις κάθε πρωί για την υγεία του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής εξυπηρετεί πολλές λειτουργίες, επομένως είναι σημαντικό να τον διατηρείτε υγιή.

Ο θυρεοειδής είναι ένας ο μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας στη βάση του λαιμού σας. Είναι ένα μικροσκοπικό (αλλά ισχυρό) όργανο. Αν και ο πρωταρχικός του σκοπός είναι να ελέγξει τον μεταβολισμό σας, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο σε πολλές από τις λειτουργίες του σώματός σας, όπως η αναπνοή, η πέψη, η ανάπτυξη του εγκεφάλου και η γονιμότητα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς είναι τόσο σημαντική. Και παρόλο που πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την κατάσταση αυτού του βασικού ενδοκρινικού αδένα, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τον βοηθήσετε να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα – όπως να ξεκινήσετε τη μέρα σας με υγιεινές συνήθειες.

4 πρωινές συνήθειες που υποστηρίζουν την υγεία του θυρεοειδούς.
Προσθέστε γαλακτοκομικά στο πιάτο σας

Τα τρόφιμα που επιλέγετε να τρώτε μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική σας υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του θυρεοειδούς. Και αποδεικνύεται ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το γιαούρτι περιέχουν μια σειρά από μέταλλα που υποστηρίζουν τον θυρεοειδή, όπως σελήνιο, ιώδιο και ψευδάργυρο

. Αυτά τα μέταλλα είναι σημαντικά για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, ειδικά για όσους πάσχουν από τη γνωστή πάθηση του θυρεοειδούς.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να φτιάξετε μια ομελέτα, καθώς τόσο το σελήνιο όσο και το ιώδιο βρίσκονται στα αυγά. Οτιδήποτε με τυρί, αγελαδινό γάλα και γιαούρτι είναι επίσης εξαιρετικές πηγές ιωδίου. Ομοίως, μπορείτε να λαμβάνετε την ημερήσια δόση ψευδάργυρου μέσω γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γάλα, ελβετικό τυρί, γιαούρτι και ρικότα.

Διαχειριστείτε το άγχος

Το άγχος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σχεδόν σε κάθε μέρος του σώματός σας και ο θυρεοειδής σας δεν αποτελεί εξαίρεση. Και αν έχετε ήδη μια αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς, όπως η νόσος του Graves ή η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας, προκαλώντας αυξημένες ορμόνες του θυρεοειδούς και μειωμένα επίπεδα TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνης).

Για να διατηρήσετε τον θυρεοειδή σας υγιή, ξεκινήστε τη μέρα σας με μια δραστηριότητα που καταπολεμά το στρες, όπως γιόγκα ή έναν πρωινό διαλογισμό. Οποιοδήποτε μέσο μείωσης του στρες έχει οφέλη για την υγεία και πιθανώς και για τον θυρεοειδή.

Κάντε άσκηση

Το να ασκήστε το πρωί είναι η τέλεια συνταγή για έναν υγιή θυρεοειδή. Μια τακτική ρουτίνα άσκησης προάγει τη συνολική υγεία, βοηθώντας όλα τα συστήματα του σώματός σας – συμπεριλαμβανομένου του θυρεοειδούς σας – να λειτουργούν βέλτιστα.

Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει το άγχος. Στην πραγματικότητα, η σωματική δραστηριότητα μειώνει τις ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, και αυξάνει τις ενδορφίνες, δηλαδή, τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ανεβάζουν τη διάθεση. Και, όπως γνωρίζουμε, η μείωση του στρες είναι θεμελιώδης για την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς.

Χρησιμοποιήστε προϊόντα προσωπικής φροντίδας χωρίς χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης (π.χ. σαμπουάν, λοσιόν προσώπου, αποσμητικό) που χρησιμοποιείτε μπορεί να επηρεάσουν τον θυρεοειδή σας. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά περιέχουν χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα ή ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες σας.

Για να προστατεύσετε τον θυρεοειδή σας και να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας σε αυτούς τους ενδοκρινικούς διαταράκτες, ακολουθήστε αυτές τις γενικές οδηγίες, σύμφωνα με την Endocrine Society:

Διαβάστε τις ετικέτες και αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν φθαλικές ενώσεις
Επιλέξτε προϊόντα με την ένδειξη “Χωρίς φθαλικές ενώσεις”, “Χωρίς BPA” και “Χωρίς Paraben”
Επιλέξτε καλλυντικά με την ένδειξη “χωρίς συνθετικό άρωμα” ή “αρωματικά μόνο με αιθέρια έλαια” (Συμβουλή: Εάν ένα προϊόν επισημαίνεται ως “καλό για ευαίσθητο δέρμα”, πιθανότατα δεν περιέχει αρώματα ή άλλα σκληρά συστατικά.)

Τέλος εάν πιστεύετε ότι έχετε πρόβλημα με τον θυροειδής σας μιλήστε με τον γιατρό σας, ώστε να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις.

πηγη newsitamea.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button