ΔΙΑΦΟΡΑ

Νέο λουκέτο σε εργοστάσιο μετά την «Γιούλα»

Γιατί κλείνουν τα εργοστάσια της Sonoco Ελλάς σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη λίγα 24ωρα μετά τη Γιούλα – Στο δρόμο 90 εργαζόμενοι – Η χαμένη επένδυση των 3 εκατ. ευρώ

Πριν στεγνώσει καλά-καλά το μελάνι των δεκάδων απολύσεων στο ιστορικό εργοστάσιο Γιούλα, την τελευταία εν λειτουργία υαλουργία της χώρας που κατεβάζει οριστικά ρολά στο τέλος Μαρτίου, δύο ακόμη παραγωγικές μονάδες, στη Νεοχωρούδα της Θεσσαλονίκης και στο Σταυροχώρι στο Κιλκίς, ανακοινώθηκε ότι βάζουν λουκέτο, αποδεικνύοντας πως όχι μόνο δεν αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά κι ότι η αποβιομηχάνιση επιταχύνεται παρότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύεται, σύμφωνα τον Economist.

Ο λόγος για τα δύο εργοστάσια της χαρτοποιίας Sonoco Ελλάς Α.Ε., θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού στον κλάδο της συσκευασίας Sonoco Products Co., με έδρα στο Hartsville της Νότιας Καρολίνας.

Οι περίπου 90 εργαζόμενοι στο Κιλκίς (παραγωγή) και στη Θεσσαλονίκη (συσκευασία) έμαθαν αιφνιδιαστικά τα κακά μαντάτα όταν επέστρεψαν στη δουλειά μετά την αργία της 25ης Μαρτίου. Οι ανακοινώσεις έγιναν από τους επιτελείς της εταιρείας στο Λουξεμβούργο, όπου εδρεύει η Sonoco Alcore Sarl, ο ευρωπαϊκός βραχίονας της πολυεθνικής, έχοντας στην ευθύνη του 70 εργοστασιακές μονάδες στη γηραιά ήπειρο σε 18 χώρες.

Η ελληνική εταιρεία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κλείσει οριστικά στις 31 Μαΐου, προκειμένου, στο μεσοδιάστημα, να εξυπηρετήσει τις παραγγελίες που υπάρχουν.

Με βάση όσα ειπώθηκαν από τους ξένους διοικούντες και μετέφεραν στον ΟΤ οι εργαζόμενοι, οι οποίοι κυριολεκτικά έπεσαν από τα σύννεφα μένοντας χωρίς δουλειά αφού τίποτα δεν προμήνυε το λουκέτο, το υπέρογκο ενεργειακό κόστος ήταν η αιτία που πάρθηκε η απόφαση να σβήσουν κι αυτά τα φουγάρα.

Η χαμένη επένδυση

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία επιχείρησε να αντισταθμίσει το υψηλό ενεργειακό κόστος που της αφαιρούσε «πόντους» συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Συγκεκριμένα επένδυσε περί τα 3 εκατ. ευρώ στην κατασκευή αναερόβιου βιολογικού αντιδραστήρα με ταυτόχρονη παραγωγή βιοαερίου. Ωστόσο δεν μπόρεσε να προχωρήσει στη δεύτερη φάση (σ.σ. αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας) καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δεν την ενέταξε στο δίκτυο λόγω έλλειψης χωρητικότητας.

Αύξηση τζίρου με ζημιές στην τελευταία γραμμή του ισολογισμού

Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας στο ΓΕΜΗ για την οικονομική χρήση του 2021, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 19.932.910 ευρώ αυξημένος κατά 34% σε σχέση με το 2020.

Παρά τις θετικές επιδόσεις στον τζίρο το αποτέλεσμα της χρήσεως προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκε σε ζημιά 350.761 ευρώ. Ζημιογόνο ήταν και το αποτέλεσμα μετά φόρων (-540.335 ευρώ).

Το σύνολο των υποχρεώσεων της Sonoco Ελλάς Α.Ε. το 2021 ανήλθε σε 4.829.251 ευρώ, με τα χρωστούμενα στους προμηθευτές (2.543.889 ευρώ) να είναι το κυριότερο κονδύλιο.

 

 

Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις η διοίκηση αισιοδοξούσε ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας για το 2022 θα ήταν κερδοφόρα.

Πηγή: ot.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button