ΔΙΑΦΟΡΑ

«Έφυγε» ο αρχιαναστενάρης Αναστάσιος Γκαϊντατζής

Έγραψε τη δική του ιστορία στο έθιμο της πυροβασίας

Θρηνεί ο Λαγκαδάς την απώλεια του αρχιαναστενάρη Αναστάσιου Γκαϊντατζή, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, αφήνοντας πίσω του το δικό του στίγμα στο πανάρχαιο έθιμο της πυροβασίας! Ο κυρ Τάσος, όπως ήταν γνωστός, είχε καταγωγή από την Ανατολική Ρωμυλία. Η οικογένειά του έφτασε στον Λαγκαδά το 1922, προερχόμενη από το Κωστί. Από εκεί μετέφεραν και το έθιμο -τα αναστενάρια- μαζί και με άλλα στοιχεία του λαϊκού τους πολιτισμού.

Ο κυρ Τάσος γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1936. Το 1994, μαζί με συντοπίτες της περιοχής, πρόσφυγες και μη, ίδρυσε τον σύλλογο Αναστενάρια Λαγκαδά, εκπληρώνοντας την επιθυμία των ξεριζωμένων Ελλήνων Βορειοθρακιωτών της Ανατολικής Ρωμυλίας για την αναβίωση, την καλλιέργεια και τη διατήρηση του πατρογονικού τους εθίμου.

 

Ο αρχιαναστενάρης και η σύζυγός του Φωτεινή, και στη συνέχεια μαζί με τα παιδιά τους πήγαιναν στο κονάκι τους, στον οικισμό Παπακυριαζή, κάθε χρόνο των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρωνόταν για να παρακολουθήσει το εντυπωσιακό έθιμο μεταξύ 21 και 23 Μαΐου. Υποδέχονταν επισκέπτες από όλον τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους ήταν δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, ερευνητές που επιθυμούσαν να καταγράψουν και να δουν από κοντά την πυροβασία στα κάρβουνα και το φαινόμενο της ακαΐας.

Ηταν ίσως ο μοναδικός που πυροστατούσε στη φωτιά, παρέμενε δηλαδή ακίνητος πάνω στα αναμμένα κάρβουνα χωρίς να καίγεται. Οπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο γιος του Σωτήρης, το έθιμο πηγαίνει από γενιά σε γενιά, με την οικογένειά του να έχει τα εικονίσματα από το Κωστί της ανατολικής Θράκης, προσθέτοντας ότι ο κυρ Τάσος «ήταν άνθρωπος απλός, του μόχθου, αγράμματος, μας δίδαξε όμως τι θα πει αγάπη, ειρήνη, πίστη» και είχε τον δικό του μοναδικό τρόπο να ενώνει τους ανθρώπους. Τα σοφά του λόγια, που μαρτυρούσαν τις ρίζες του, αντηχούσαν κατευθείαν στην καρδιά όσων συνέρρεαν για να παρακολουθήσουν το έθιμο των αναστενάρηδων.

Η εξόδιος ακολουθία του Αναστάσιου Γκαϊντατζή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Ιουλίου στις 11, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Λαγκαδά.

πηγη newsbreak.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button