ΥΓΕΙΑ

Σκοτώνει 1 στους 10 ενήλικες και το έχουμε όλοι σπίτι μας

Νέα έκθεση από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων καταδεικνύει ότι χιλιάδες άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο της ζωής τους από μία και μόνο κακή συνήθεια.

Πιο συγκεκριμένα, τα στατιστικά δείχνουν ότι 88.000 ενήλικες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο.

Ο υπαίτιος πίσω από τους αδικαιολόγητους αυτούς θανάτους δεν είναι άλλος από το αλκοόλ.

Η έκθεση του Κέντρου βασίστηκε σε στοιχεία από την εφαρμογή ARDI (Alcohol-Related Disease Impact), η οποία συγκεντρώνει πληροφορίες για την επίδραση του αλκοόλ στην υγεία. Τα δεδομένα κάλυπταν περίοδο τεσσάρων ετών, από το 2006 έως το 2010.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Preventing Chronic Disease έδειξε ότι το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο διάστημα αυτό μειώθηκε κατά 30 περίπου χρόνια.

Ποσοστό 70% από αυτούς ήταν 20 με 64 ετών. Πρόκειται για ενεργά μέλη του εργατικού δυναμικού κι έτσι η κατάχρηση αλκοόλ συνεπάγεται και κρίση στον επαγγελματικό τομέα, με άμεσες και σοβαρές οικονομικές συνέπειες.

Κρατικοί και ανεξάρτητοι φορείς ζητούν από την αμερικανική κυβέρνηση να πάρει αυστηρότερα μέτρα για την καταστολή του φαινομένου αλλά και να καταρτίσει προγράμματα ενημέρωσης για τους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι θάνατοι αυτοί μπορούν να προληφθούν.

Οι τρομακτικές επιπτώσεις του αλκοόλ στο σώμα

Οι τρομακτικές επιπτώσεις του αλκοόλ στο σώμα

Μια παγωμένη μπύρα το καλοκαίρι και ένα ποτηράκι κρασί με το βραδινό είναι για πολλούς αγαπημένη συνήθεια. Το αλκοόλ μάς συνοδεύει σε αρκετές κοινωνικές περιστάσεις αλλά και στο σπίτι, σπανίως όμως σκεφτόμαστε τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχει στην υγεία μας. Οι τρομακτικές επιπτώσεις του αλκοόλ στο σώμα

Δείτε πώς επηρεάζει τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων του σώματος και αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

1. Αλκοόλ και γυμναστική

Η επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό επιμένει για αρκετές ημέρες. Έτσι, η προπόνηση δεν είναι εξίσου αποδοτική. Εάν υπάρχει αλκοόλ στον οργανισμό, καθυστερεί η αποκατάσταση μετά τη γυμναστική και αφυδατώνεται ακόμη περισσότερο ο οργανισμός. Επίσης, οι καταχρήσεις οδηγούν σε εκφύλιση των μυών, ειδικότερα στην περιοχή των γλουτών και των μηρών.

2. Βλάβες στο DNA

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Alcohol καταδεικνύει ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, το σαββατοκύριακο για παράδειγμα, προκαλεί οξειδωτικό στρες, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται εκτενείς βλάβες στα κύτταρα.

3. Περιττά κιλά

Το αλκοόλ μάς κάνει να πεινάμε επειδή καταστέλλει τη λεπτίνη, μια ορμόνη που ελέγχει την όρεξη. Παράλληλα, τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά και ειδικότερα τα κοκτέιλ μάς φορτώνουν με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

4. Εγκεφαλική λειτουργία

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς των ΗΠΑ, η κατανάλωση αλκοόλ εμποδίζει τον εγκέφαλο να δημιουργήσει νέα εγκεφαλικά κύτταρα σε ποσοστό έως και κατά 40%.

5. Πρόωρος θάνατος

Εάν όλα τα παραπάνω δε σας έχουν πείσει, δείτε κι αυτό: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για το 10% των θανάτων στην ηλικιακή ομάδα 20 με 64, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

πηγη proionta-tis-fisis.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button