ΔΙΑΦΟΡΑ

Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Ίβιτσα Όσιμ

Ο εμβληματικός προπονητής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών

Το ευρωπαϊκό αλλά και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρηνούν σήμερα τον θάνατο του Ίβιτσα Όσιμ, άλλοτε προπονητή του Παναθηναϊκού, σε ηλικία 81 ετών.

Ο γεννηθείς στις 6/05/1941 στο Σαράγεβο Ίβιτσα Όσιμ υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές στον χώρο της προπονητικής. Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε για 18 χρόνια σε αρκετές ομάδες, όπως η Σεντάν, η Βαλανσιέν και η Στρασμπούρ, ενώ χρίστηκε διεθνής με την εθνική Γιουγκοσλαβίας 16 φορές, πετυχαίνοντας και 8 γκολ Ως προπονητής άφησε σπουδαίο έργο κι όλοι στο χώρο του ποδοσφαίρου μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τις μεθόδους του.

Συνεργάστηκε με τη Ζελέσνιτσαρ, την Παρτιζάν, τη Στουρμ Γκρατς, ενώ διετέλεσε και ομοσπονδιακός προπονητής της Σερβίας και της Ιαπωνίας. Ήταν από τους πλέον αγαπητούς στο ελληνικό φίλαθλο κοινό, ιδιαίτερα στους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Ο εκλιπών το 1982 διαδέχθηκε στον πάγκο του «τριφυλλιού» τον Βασίλη Δανιήλ κι έμεινε εκεί για περίπου δύο χρόνια. Επί των ημερών του ο Παναθηναϊκός πήρε το Κύπελλο την σεζόν 1992-1993, επικρατώντας στον τελικό με 1-0 του Ολυμπιακού.

Μετά την αποχώρησή του από την ελληνική ομάδα ανέλαβε την αυστριακή Στουρμ Γκρατς, στην οποία έμεινε 8 χρόνια (1994-2002). Στη συνέχεια, από το 2003 έως το 2006 συνέχισε στην Ιαπωνία για λογαριασμό της Τσίμπα Γιουνάιτεντ, ενώ τη σεζόν 2006-2007 συνεργάστηκε με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της «χώρας του ανατέλλοντος ηλίου».

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο Γκρατς.

Σοβαρό τροχαίο με τρεις τραυματίες στη Σαλαμίνα – Στο όχημα βρισκόταν μητέρα με τα ανήλικα παιδιά της

Έπεσαν από ύψος 20 μέτρων στη θάλασσα .Όχημα στο οποίο επέβαιναν μια μητέρα με τα δύο ανήλικα παιδιά της έπεσε από ύψος 20 μέτρων στη θάλασσα, στη Σαλαμίνα. Μητέρα και παιδιά νοσηλεύονται στο Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας.

Το σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε χθες το απόγευμα, στην παραλιακή λεωφόρο Αιαντείου όταν το ΙΧ όχημα που οδηγούσε 37χρονη εκτράπηκε της πορείας του και κατακρημνίστηκε από ύψος περίπου (20) μέτρων καταλήγοντας στη θάλασσα.

Οι τρεις επιβαίνοντες απεγκλωβίστηκαν από τους αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Θριάσιο. Το όχημα ανασύρθηκε από τη θάλασσα με τη χρήση γερανοφόρου οχήματος. Προανάκριση διενεργείται από το Γ’ Λιμενικό Τμήμα Σαλαμίνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Νεκρός 33χρονος γιατί άργησε το ΕΚΑΒ: Το Δημόσιο δίνει 200.000€ και 1.800€ διατροφή στη χήρα και τα παιδιά του – Η απόφαση

Άργησε το ΕΚΑΒ να διαβιβάσει κλήση σε ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα 33χρονος να χάσει τη ζωή του και το δημόσιο καταβάλει αποζημίωση και διατροφή στη χήρα και τα παιδιά του.

Ειδικότερα, η επί 36 λεπτά καθυστέρηση του Κέντρου του ΕΚΑΒ να διαβιβάσει κλήση-σήμα σε ασθενοφόρο, ώστε να μεταβεί σε επείγον έκτακτο περιστατικό στην περιοχή της Αττικής, παρά τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα ιατρού καρδιολόγου, είχε τραγική κατάληξη ένας 33χρονος οικογενειάρχης να χάσει τη ζωή του λόγω εμφράγματος του μυοκαρδίου-κολπικής μαρμαρυγής, γεγονός που οδήγησε το Συμβούλιο της Επικρατείας να επιδικάσει αποζημίωση και μηνιαία διατροφή τόσο στη γυναίκα του όσο και στα δύο ανήλικα παιδιά του.

Ο άτυχος άνδρας ήταν πατέρας δύο παιδιών, 4 ετών και 8 μηνών και ως μοναδικό εισόδημα είχε αυτό που του απέδιδαν οι χωματουργικές εργασίες, με τις οποίες ασχολούνταν επαγγελματικά, μηνιαίο εισόδημα περίπου 878 ευρώ. Μετά το τραγικό περιστατικό, η σύζυγός του αξίωσε μέσω των διοικητικών δικαστηρίων αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη από τον αιφνίδιο θάνατο του συζύγου της και πατέρα των παιδιών τους, όπως ζήτησε να επιδικαστεί διατροφή για τις ανάγκες διαβίωσης, τόσο της ίδιας όσο και των δύο παιδιών μέχρι την ενηλικίωσή τους. Ωστόσο, η Δικαιοσύνη επιδίκασε πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που ζήτησε με την αγωγή.

Αλλεπάλληλες οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ, πριν καταλήξει ο 33χρονος. Ο 33χρονος το μοιραίο βράδυ ήταν στο σπίτι του και περίπου στις 23.15 αισθάνθηκε έναν οξύ έντονο πόνο στο στήθος. Η γυναίκα του κάλεσε γιατρό καρδιολόγο, ο οποίος σχεδόν αμέσως έφτασε στο σπίτι του ασθενούς. Αφού έκανε ηλεκτροκαρδιογράφημα και διαπίστωσε οξύ εκτεταμένο πρόσθιο έμφραγμα του μυοκαρδίου, του χορήγησε φάρμακα (Pensordil 5 mg και ασπιρίνη 500 mg) και αμέσως μετά, στις 23.41, τηλεφώνησε στο ΕΚΑΒ και ζήτησε την αποστολή ασθενοφόρου ή κινητής μονάδας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ασθενή 33 ετών με πρόσθιο εκτεταμένο έμφραγμα.

Σύμφωνα με τους συμβούλους της Επικρατείας, ο τηλεφωνητής του ΕΚΑΒ που έλαβε την κλήση, ενώ συμπλήρωσε όλα τα στοιχεία στην κάρτα διακίνησης του περιστατικού και την προώθησε, «παρέλειψε να ειδοποιήσει, όπως είχε υποχρέωση λόγω της εξαιρετικά επείγουσας περιπτώσεως, την ιατρό υπηρεσίας, με το σκεπτικό, όπως ο ίδιος κατέθεσε, ότι, αφού υπήρχε εξειδικευμένος καρδιολόγος στον τόπο του συμβάντος, ο οποίος είχε διαγνώσει την πάθηση και είχε προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, δεν υπήρχε ανάγκη να διαβιβαστεί η κλήση στον ιατρό του ΕΚΑΒ για παροχή οδηγιών» και ότι «την ώρα που παραδόθηκε η κάρτα στον ασύρματο, στις 23.41, άλλαξε η βάρδια και ανέλαβε υπηρεσία ο …».

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι δικαστές «ο ιδιώτης καρδιολόγος, λόγω μερικής ύφεσης του προκάρδιου άλγους, χορήγησε στον ασθενή άλλες δύο ταμπλέτες Pensordil 5 mg με μεσοδιαστήματα 10 λεπτών και μία ταμπλέτα Tenormin 25 mg, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποχώρηση του πόνου.

Στις 00.16 και επειδή καθυστερούσε η άφιξη του ασθενοφόρου ή της μονάδας, ο ιατρός επικοινώνησε εκ νέου με το ΕΚΑΒ και έλαβε την απάντηση ότι το ασθενοφόρο έρχεται. Στις 00.17, δηλαδή μετά τη δεύτερη κλήση, το επιχειρησιακό κέντρο έδωσε εντολή προς το Α22 ασθενοφόρο να μεταβεί στο περιστατικό.

Ήδη όμως στις 00.30 ο 33χρονος είχε υποστεί κολπική μαρμαρυγή, έγιναν προσπάθειες ανατάξεως της αρρυθμίας χωρίς αποτέλεσμα, στις 00.31 κλήθηκε εκ νέου το ΕΚΑΒ και, αφού ενημερώθηκε ο ιατρός υπηρεσίας ότι πρόκειται για έμφραγμα, ότι ο ιατρός της οικογένειας κάνει μαλάξεις και ότι ο ασθενής δεν αναπνέει κ.λπ., οπότε έγινε αντιληπτό το κατεπείγον του περιστατικού, δόθηκε εντολή στην κινητή μονάδα Τομέα Ιλίου να μεταβεί στην οικία του ασθενούς. Η μονάδα έφτασε στις 00.46, ο ασθενής διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, αλλά είχε ήδη καταλήξει».

Η απόφαση. Σύμφωνα με τη χήρα, ο θάνατος του συζύγου της οφειλόταν σε παραλείψεις των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ, καθώς δεν παρασχέθηκε έγκαιρα οργανωμένη νοσηλεία στον αποβιώσαντα. Για τον λόγο αυτό ζήτησε από το Δημόσιο:
1) 622.600 ευρώ (300.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη και 322.600 ευρώ ως έξοδα διατροφής),
2) για το ένα παιδί 325.200 ευρώ (180.000 ευρώ για ψυχική οδύνη και 145.200 ευρώ έξοδα διατροφής),
3) για το δεύτερο παιδί 433.800 ευρώ (180.000 ευρώ για ψυχική οδύνη και 253.800 ευρώ για διατροφή).

Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι οι παραλείψεις των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ συνιστούν παράβαση των καθηκόντων που τους είχαν ανατεθεί και η παράβαση «τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με την επέλευση του ζημιογόνου αποτελέσματος» (θάνατο ασθενούς). Ετσι, το ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη) απέρριψε την αίτηση του ΕΚΑΒ που ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία δικαίωσε τη χήρα και τα παιδιά.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επικυρώνοντας την εφετειακή απόφαση επιδίκασαν 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από τον θάνατο του συζύγου και πατέρα εξαιτίας των παράνομων παραλείψεων των αρμόδιων υπαλλήλων του ΕΚΑΒ.

Μηνιαία διατροφή 1.200 ευρώ για τα δύο παιδιά έως τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους και 600 ευρώ τον μήνα για τη σύζυγο, καθώς δεν έχει περιουσία, ούτε εισόδημα και μοναδική ενασχόλησή της ήταν τα οικιακά, η φροντίδα της οικογένειας και η ανατροφή των παιδιών.

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button