ΔΙΑΦΟΡΑ

«Σφυρίζει» καύσωνα ο καιρός – Πότε «χτυπάει» η θερμοκρασία 40άρια

Ο καύσωνας δεν έχει πει την τελευταία του λέξη αφού, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, θα επανέλθει τις επόμενες ημέρες.

Δύσκολο 10ήμερο με καύσωνα φαίνεται ότι μας περιμένει αφού ο υδράργυρος αναμένεται να δείξει εκ νέου 40 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αλλά και προγνωστικά μοντέλα. Το κύμα ζέστη θα είναι ιδιαίτερα έντονα κατά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού από το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν στην χώρα κατά τις επόμενες 10 ημέρες. Αιτία θα είναι η εμμονή θερμών αερίων μαζών επάνω από την Ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την απουσία σημαντικών φαινομένων.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα δεδομένα, οι εν λόγω αέριες μάζες θα είναι από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου θερμότερες των κανονικών για την εποχή. Στην εικόνα που ακολουθεί, παρουσιάζεται ενδεικτικά το εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας έως τις 25/08 σε ύψος περίπου 1.500 πάνω από την Αθήνα. Με την κόκκινη γραμμή παρουσιάζεται το «θερμότερο» σενάριο ενώ με την μπλε γραμμή το «ψυχρότερο» σενάριο. Με πράσινη γραμμή παρουσιάζεται η διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας με βάση όλα τα διαθέσιμα σενάρια του μοντέλου.

Ακόμα, με τη μαύρη οριζόντια γραμμή σημειώνεται η προσεγγιστική μέση τιμή της περιόδου σύμφωνα με δεδομένα του διαστήματος 1991-2020. Όπως γίνεται εμφανές, σχεδόν όλα τα σενάρια δίνουν θερμοκρασίες υψηλότερες των κανονικών για την εποχή. Το ύψος των 1.500 μέτρων χρησιμοποιείται για τη μελέτη των θερμοκρασιακών μεταβολών στο κατώτερο μέρος της ατμόσφαιρας.

Επισημαίνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος εξαρτάται από πλήθος παραγόντων όπως, για παράδειγμα, είναι η παρουσία ή η απουσία νεφώσεων και φαινόμενων, καθώς και ο άνεμος.

 

Οι θερμοκρασίες έως 27/08 – Τι λέει ο Σάκης Αρναούτογλου

Νέα πρόγνωση καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου για τις θερμοκρασίες των επόμενων ημερών έως και τις 27 Αυγούστου. Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ παρέθεσε, την Παρασκευή (18/08), έναν πίνακα με τις θερμοκρασίες ανά ημέρα και τις περιοχές.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου στο Facebook: «Ο καιρός στη χώρα έως και τις 27 Αυγούστου με μια μόνο ματιά, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία». Επισημαίνει, δε, ότι χρειάζεται να δείτε προσεκτικά τις λεπτομέρειες στο μετεώγραμμα.

Ο καιρός σήμερα (19/08) από την ΕΜΥ

Την ανιούσα τραβά η θερμοκρασία το Σάββατο (19/08) με τον υδράργυρο να δείχνει – κατά τόπους – ακόμα και 39 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Στερεά Ελλάδα. Ο καιρός φυσικά αναμένεται γενικά αίθριος και οι άνεμοι στο Αιγαίο παραμένουν ισχυροί αφού σε τμήματα του πελάγους θα πνέουν με ένταση έως 6 μποφόρ.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την ημερήσια πρόγνωση από την ΕΜΥ, γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα, με λίγες τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Επιπλέον, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, τοπικά στα πελάγη 6 και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς, στα ηπειρωτικά τους 36 με 37 και – τοπικά – στα δυτικά και βόρεια τους 38 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά 6 και – πρόσκαιρα – το πρωί 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά η θερμοκρασία θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις, κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά θαλάσσια – τοπικά – έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 36 και – τοπικά – στην κεντρική Μακεδονία 37 με 38 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΣ – ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις, κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στα ηπειρωτικά ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και – τοπικά – στο Ιόνιο 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 και τοπικά στα ηπειρωτικά 36 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 και – τοπικά – 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ – ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Στις Κυκλάδες βορειοδυτικοί 4 με 6 και στην Κρήτη δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 και στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα κεντρικά και βόρεια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση από το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ηλιοφάνεια αλλά και τοπικές νεφώσεις, κυρίως στα βόρεια, αναμένονται το Σάββατο (19/08). Άνεμοι τοπικά έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο και υψηλές θερμοκρασίες, όπως αναφέρει το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην ημερήσια πρόγνωσή του.

Αναλυτικά, στα βόρεια ηπειρωτικά και στο βόρειο Αιγαίο αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα ενώ στην υπόλοιπη χώρα αρχικά αναμένεται ηλιοφάνεια, όμως το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ελαφρά αυξημένες κατά τόπους.

Η θερμοκρασία στη δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία από 21 έως 38, στην Ήπειρο από 22 έως 37, στη δυτική Στερεά Ελλάδα από 23 έως 39, στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα από 24 έως 35, στην Πελοπόννησο από 21 έως 37, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 37, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου από 22 έως 37, στις Κυκλάδες από 21 έως 32, στα Δωδεκάνησα από 25 έως 32 και στην Κρήτη από 18 έως 34.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ και, από το πρωί, 3 έως 5 μποφόρ. Στο κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και – τοπικά – έως 6 μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και στα ανατολικά 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως, από το πρωί, θα γίνουν βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και στα δυτικά του νομού – τοπικά – έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 26 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως, από το μεσημέρι, στα δυτικά του νομού θα γίνουν νοτιοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 27 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

πηγη ieidiseis.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button