ΥΓΕΙΑ

Τέσσερις μύθοι για την κατανάλωση νερού που ακούμε μια ζωή…

 

Είτε σας αρέσει να πίνετε νερό είτε όχι, το σώμα σας αποτελείται κατά 60% από αυτό και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του. Αφήνοντας όμως τα στατιστικά στην άκρη, υπάρχουν και 4 μύθοι που μας έχουν «μείνει».

1) Πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Ο δρ. Heinz Valtin θεώρησε πως ήταν καθήκον του να γράψει μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Physiological Society, στην οποία αποδεικνύει πωςΔΕΝ υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να υποστηρίζει αυτόν τον δημοφιλή μύθο.

Δεν υπάρχει κανένας μαγικός αριθμός και οι ανάγκες του οργανισμού μας μεταβάλλονται με τη μέρα. Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι το βάρος μας, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι δραστηριότητές μας και το πιο σημαντικό, η διατροφή μας.

Πως λοιπόν θα γνωρίζουμε πόσο νερό πρέπει να πίνουμε κάθε μέρα; Πριν την έξαρση της επιστήμης, οι άνθρωποι βασίζονταν σε έναν πολύ απλό μηχανισμό για να το καθορίσουν αυτό: ονομάζεται ΔΙΨΑ. Πιείτε τόσο ώστε να την ικανοποιήσετε και θα είστε μια χαρά!

2) Αν διψάτε, είστε ήδη αφυδατωμένοι

Για την ακρίβεια, ισχύει. Συνήθως διψάμε όταν τα επίπεδα νερού στον οργανισμό μας μειώνονται, αλλά τα πράγματα ΔΕΝ είναι τόσο τραγικά όσο τα παρουσιάζουν.

Συνήθως διψάμε όταν αυτά τα επίπεδα πέσουν κατά 2-4% και αν δεν έχετε πρόβλημα με τα νεφρά σας, αυτό είναι ανεκτό από τον οργανισμό σας. Είναι απλά μια υπενθύμηση ότι πρέπει να πιούμε ένα ποτήρι νερό.

Η αφυδάτωση γίνεται πρόβλημα όταν ξεπεράσουμε το 5-8% της μείωσης του επιπέδου νερού στον οργανισμό μας, αν φτάσετε όμως σε αυτό το σημείο ήδη θα έχετε αρχίσει να ζαλίζεστε.

Το ίδιο ισχύει και για όταν ασκούμαστε: σύμφωνα με τις οδηγίες της American Council on Exercise, ένα ποτήρι νερό κάθε 10 με 20 λεπτά ενταντικής σωματικής άσκησης είναι αρκετό.

3) Τα ενεργειακά ροφήματα μετά την άσκηση είναι ότι καλύτερο

Αυτό εξαρτάται. Τα ενεργειακά ποτά είναι γεμάτα ηλεκτρολύτες (ιόντα άλατος) για να βοηθήσουν το σώμα μας να αντικαταστήσει αυτούς που έχασε με τον ιδρώτα. Αυτοί οι ηλεκτρολύτες είναι πολύ σημαντικοί: είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία των νεύρων και διατηρούν το pH σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η αλήθεια όμως είναι πως αυτά τα ποτά θα σας βοηθήσουν μόνο αν ασκείστε ενταντικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε αν δεν τρέχετε σε μαραθώνιο ακόμη και η μπύρα είναι καλύτερη επιλογή.

4) Το νερό απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα

Πίνοντας γενναιόδωρες ποσότητες νερού καθημερινά φροντίζουμε ο μεταβολισμός μας να λειτουργεί σωστά, μέρος του οποίου είναι και η αποτοξίνωση του συκωτιού και των νεφρών μας. Όπως και να “χει όμως, και πάλι μια χαρά θα κάνουν τη δουλειά τους αρκεί να μην αφυδατωνόμαστε. Όσο αυξάνουμε την ποσότητα νερού, δεν πρόκειται αυτά τα όργανα να δουλεύουν πιο εντατικά. Το ακριβώς αντίθετο! Η υπερβολική κατανάλωση νερού αραιώνει τη συγκέντρωση άλατος στο αίμα μας, που στη συνέχεια μπορεί να βλάψει το συκώτι και τα νεφρά!

 πηγη http://fanpage.gr/

 

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button