ΔΙΑΦΟΡΑ

Εκτακτο Σχολεία: Τι αλλάζει από την 3η Μαϊου – Τι ισχύει για self test και μάσκες

Υπενθυμίζεται, ότι μετά τις διακοπές του Πάσχα οι μαθητές και οι μαθήτριες θα εισέρχονται στα σχολεία χωρίς σελφ τεστ, αλλά θα διατηρηθεί το μέτρο της συστηματικής χρήσης μάσκας. Ο έλεγχος για κόβιντ στα σχολεία θα επικεντρώνεται πια στα άτομα με συμπτώματα. Τη διενέργεια υποχρεωτικών self test μόνο σε μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα, ανακοίνωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

Αναφερόμενη στη λειτουργία των σχολείων και στο πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα, είπε ότι  από την 3η Μαϊου  που θα επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία ο έλεγχος θα επικεντρώνεται στα άτομα με συμπτώματα. «Έτσι όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο, μετά το Πάσχα, δεν θα υποχρεούνται πια σε τακτικό, προσυμπρωματικό, αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα», δήλωσε.

Στοχευμένος έλεγχος -Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι παραμένουν σε ισχύ όλα τα βασικά μέτρα και μέτρα συστηματικής ιχνηλάτησης των επαφών κρούσματος. Εάν δηλαδή εντοπίζεται με Covid ένα παιδί- ανεξάρτητα με το από πού κόλλησε- θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο τεστ, την πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.

Η κ. Παπαευαγγέλου κάλεσε τους γονείς να είναι ευαισθητοποιημένοι παρατηρώντας πιθανά συμπτώματα- όχι μόνο για κορωνοϊό, καθώς υπάρχουν εξάρσεις λοιμώξεων γαστρεντερικού και αναπνευστικού- και εφόσον εντοπιστούν να κρατάνε στο σπίτι τα παιδιά και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους. Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο έπειτα από τουλάχιστον 24 ώρες μετά την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, είπε.

Παραμένει η μάσκα

Η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε επίσης ότι «τα μέτρα περιορισμού της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον που περιλαμβάνουν τη συστηματική χρήση της μάσκας, τον καλό αερισμό των χώρων, των τάξεων και την υγιεινή των χεριών συνεχίζουν να ισχύουν. Ο καλός καιρός βοηθάει, έτσι ώστε όταν γυρίσουν τα παιδιά πίσω στο σχολείο, τα παράθυρα των τάξεων να μένουν ανοιχτά συνεχώς. Θα πρέπει όμως να τονιστεί, να γίνει ξεκάθαρο, ότι όλα τα μέτρα σχολαστικής ιχνηλάτησης των επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος θα συνεχίσουν ναι ισχύουν». πηγη alfavita.gr

Γιάννης Σκαφτούρος: Το χρονικό ενός προδιαγεγραμμένου συμβολαίου θανάτου και ο αέναος κύκλος αίματος της νύχτας

Ως έναν από τους τελευταίους «παλιούς» της λεγόμενης Greek Mafia περιγράφουν στο ethnos.gr αστυνομικοί της Ασφαλείας τον 55χρονο Γιάννη Σκαφτούρο που άγνωστοι τον γάζωσαν χθες με Καλάσνικοφ στην αυλή του εξοχικού του στα Σκούρτα Βοιωτίας.

«Ήταν εξαφανισμένος. Στους κύκλους της νύχτας μιλούσαν για κινήσεις πολύ μετρημένες από την πλευρά του. Υπήρχαν μήνες που ήταν λες και είχε ανοίξει η γη και τον είχε καταπιεί. Πρόσεχε πολύ, κάποιο διάστημα λένε κρυβόταν μέσα στα βουνά και όποτε έπρεπε να μετακινηθεί είχε ισχυρότατη ασφάλεια και έπαιρνε πολλά μέτρα προστασίας. Ήξερε ότι ήταν ο επόμενος», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ο 55χρονος «νονός» είχε αποφυλακιστεί πριν από τρία χρόνια έχοντας εκτίσει πολυετή ποινή κάθειρξης -μεταξύ άλλων- για εκβιασμούς, για την απαγωγή του επιχειρηματία Περικλή Παναγοπούλου και για μία ανθρωποκτονία. Το όνομά του, άλλωστε, βρισκόταν πολύ ψηλά στην ογκωδέστατη δικογραφία του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών το 2002 με συνολικά 44 συλλήψεις ανάμεσά τους και κορυφαίων μελών της «Greek mafia». Για έμπειρους αξιωματικούς η εκτέλεση του Γ. Σκαφτούρου ήταν θέμα χρόνου.

«Όλοι κάποια στιγμή κάνουν το μοιραίο λάθος και χαλαρώνουν. Όπως συνέβη με τον Βασίλη Στεφανάκο, τον Καπέ και τόσους άλλους. Έτσι και τώρα. Ο αρχινονός αποφάσισε να κάνει μεγάλο γλέντι με την οικογένειά του για το Πάσχα, πήγε στο χωριό του στη Βοιωτία, γλέντησε και τον είδαν πολλά μάτια, τον τράβηξαν με τα κινητά τους τηλέφωνα, έκανε θόρυβο, όπως λένε στη νύχτα. Και αυτές οι πληροφορίες δεν μένουν κρυφές ποτέ. Έτσι οι δράστες έβαλαν μέσα σε λίγες ώρες μπροστά το σχέδιό τους και το εκτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Το χρονικό ενός προδιαγεγραμμένου συμβολαίου θανάτου

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές οι δράστες ήταν 4. Έφτασαν έξω από το εξοχικό του Γ. Σκαφτούρου με δύο μοτοσικλέτες και βαρύ οπλισμό. Όλοι τους είχαν καλύψει τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κράνη, ενώ οι δύο -πιθανότατα οι συνοδηγοί- κατέβηκαν και με τα Καλάσνικοφ ανά χείρας γάζωσαν τον 55χρονο εκτελώντας τον εν ψυχρώ μπροστά στα μάτια συγγενών και φίλων.

Από το σημείο της επίθεσης συνελέγησαν πάνω από 15 κάλυκες από Καλάσνικοφ, αλλά και σφαίρες από εννιάρι πιστόλι που εξετάζεται εάν έχουν σχέση με την δολοφονία. Οι δράστες θεωρείται βέβαιο ότι είχαν και αυτοκίνητο ως όχημα υποστήριξης, ενώ κατά την ενέδρα θανάτου τραυματίστηκαν ελαφρά η 22χρονη κόρη του θύματος και ο 45χρονος πεθερός της η κατάσταση της υγείας του οποίου κρίνεται σοβαρή.

Ο αέναος κύκλος αίματος της νύχτας

«Αν είναι να μιλήσουμε για την “Greek mafia” θα πρέπει να δούμε το βαθύτερο νόημα. Οι σχέσεις του υποκόσμου διαταράχθηκαν με την εκτέλεση του 47χρονου Βασίλη Γρίβα τον Μάιο του 2017 έξω από το σχολείο του παιδιού του στα Γλυκά Νερά», λένε με νόημα αστυνομικοί που εδώ και δύο και πλέον δεκαετίες έχουν «βουτήξει» στα άδυτα της «Greek mafia». Άλλωστε, κάτι ανάλογο δεν είχε ξανασυμβεί: κανείς άλλοτε στον κόσμο της νύχτας δεν είχε σκοτώσει έναν πατέρα μπροστά στον γιο του. Και δεν είναι τυχαίο που έμπειροι αστυνομικοί σχολιάζουν ότι έκτοτε χάθηκε η λεγόμενη μπέσα.

Το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» του 2018

Στις 17 Ιανουαρίου του 2018, στην «αυγή» του νέου έτους και λίγους μήνες μετά την εκτέλεση Γρίβα, ο Βασίλης Στεφανάκος, που είχε χαρακτηριστεί από την ΕΛ.ΑΣ ως «ο νονός των νονών» έπεσε νεκρός στο Χαϊδάρι. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, εκτελέστηκε ο Γιώργος Λίτσας ή αλλιώς «Μπούμπης» στους Αγίους Αναργύρους, τον Μάιο έπεσε νεκρός ο πρώην ΕΚΑΜίτης, Σπύρος Παπαχρήστου, και τον Ιούνιο δολοφονήθηκε ο Μανώλης Καραγιάννης ή αλλιώς «Σαμπρέλας» ή «Καράφλας», γνωστός και ως… το αντίπαλο δέος του Στεφανάκου. Την ίδια χρονιά σημειώθηκε για πρώτη φορά και εν ψυχρώ εκτέλεση γυναίκας.

Πρόκειται για την 33χρονη Κατερίνα Αναγνωστοπούλου, η οποία ήταν γνωστή ως «bella mafia» (Σεπτέμβριος 2018). Το έτος του μεγάλου ξεκαθαρίσματος έκλεισε με την δολοφονική επίθεση σε βάρος ενός ακόμη ατόμου, που θεωρείται κορυφαίο στέλεχος της νύχτας για την Αστυνομία. Οι δράστες γάζωσαν το αυτοκίνητό του στην Ακτή Κονδύλη στον Πειραιά, αλλά το όπλο τους έπαθε εμπλοκή και το θύμα τους σώθηκε, χάρη και στο αλεξίσφαιρο γιλέκο που φορούσε.

Ο κύκλος αίματος σε επίπεδο «κορυφών» συνεχίστηκε και την επόμενη χρονιά. Τον Οκτώβριο του 2019, εκτελέστηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, ο Δημήτρης Μάλαμας, ενώ είχε σταματήσει σε φανάρι επί της Λεωφόρου Αθηνών στο Χαϊδάρι. Τον Μάιο του ίδιου έτους ο «Κάβουρας» ή αλλιώς «Δάσκαλος» και κατά κόσμον Παναγής Σιτοκωσταντίνου έπεσε νεκρός στα Ταμπούρια και τον Δεκέμβριο του 2020 ακολούθησε η εκτέλεση του Δημήτρη Καπετανάκη ή αλλιώς «Καπέ».

«Δεν τους ακουμπούσε κανείς»

«Μιλάμε για άτομα που βρίσκονταν σε υψηλά κλιμάκια της μαφίας. Δεν ήταν περιφερειακοί, όπως οι τοκογλύφοι, αλλά στελέχη, μεγάλα κεφάλια. Δεν τους ακουμπούσε κανείς», σχολιάζουν έμπειροι αστυνομικοί. Μέχρι, που παρόλο και οι ίδιοι μπορεί να πίστευαν ότι είναι άτρωτοι, απεδείχθη περίτρανα ότι πλανώνταν πλάνην οικτράν. «Αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο για τη νύχτα. Για να δώσουν μηνύματα συνήθως “έτρωγαν” τον εισπράκτορα, τον μπράβο που πήγαινε, δηλαδή, σε ένα μαγαζί όπου πωλούσαν προστασία τον εκτελούσαν την ώρα που λάμβανε τα χρήματα. Σκότωναν έναν πιο χαμηλά σε ιεραρχία για να μαζευτούν και οι υπόλοιποι της αντίπαλης ομάδας», προσθέτουν.

Και συνεχίζουν: «Τα τελευταία χρόνια είναι σαφές ότι έχει ξεκινήσει μία ανακατανομή στη νύχτα αναφορικά με τα μαγαζιά που ελέγχουν, τις γυναίκες (σ.σ. πορνεία) και τα κέντρα διασκέδασης που διοχετεύουν ποσότητες κοκαΐνης στην Αττική ή στα νησιά όπως στη Μύκονο και την Πάρο, αλλά και την επαρχία, όπως στην Καλαμάτα, την Πάτρα και αλλού. Τα πράγματα, ωστόσο, έχουν ξεφύγει. Οι απαντήσεις πρέπει να είναι σκληρές και ο τρόπος είναι ένας: η εκτέλεση».

Οι ομάδες της «Greek mafia» στην οποία προσκυνούν μικρά και μεγάλα κεφάλια από διάφορους χώρους -ακόμα και από την πολιτική όπως έχουν δείξει οι συνομιλίες από τα κινητά θυμάτων που έφτασαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. έστω και ετεροχρονισμένα- είναι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πέντε. «Ούτε δέκα δεν είναι αυτοί που κινούν τα νήματα. Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού σχεδόν και λαμβάνουν όλοι μέτρα. Τι μέτρα; Δεν κυκλοφορούν. Αν είναι στην Αττική σπάνια θα βγουν έξω και αν το κάνουν με πολύ μεγάλη προστασία και ομάδες που ελέγχουν τους δρόμους και τους χώρους πριν εμφανιστούν. Άλλοι έφυγαν πήγαν στην επαρχία, κρύφτηκαν μέχρι και στα βουνά, και άλλοι επέλεξαν την φυλακή», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Πώς θα σταματήσει όλο αυτό, κατά τη γνώμη τους; «Όταν όλοι οι βασικοί αρχηγοί που έχουν μείνει εν ζωή συνεννοηθούν μεταξύ τους και πουν “στοπ”, μοιράζοντας τις περιοχές τους. Δεν είναι εύκολο αυτό, διότι όλοι έχουν ανάμεσά τους πολλά προηγούμενα. Κάποιοι εξ αυτών μετρούν και απόπειρες δολοφονίας σε βάρος τους κατά τις οποίες τραυματίστηκαν και το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτοί θα γυρέψουν εκδίκηση», απαντούν.

πηγη ethnos.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button