ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΓΙΩΝ

Aνακομιδή των ιερών λειψάνων του Αποστόλου Βαρθολομαίου

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου Η αγία μας Εκκλησία εορτάζει την ανακομιδή των ιερών Λειψάνων του Αποστόλου Βαρθολομαίου ή Ναθαναήλ, που ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Κυρίου. Η μνήμη του τιμάται, μαζί με τον Απ. Βαρνάβα, στις 11 Ιουνίου.

Ο Απ. Βαρθολομαίος, σύμφωνα με την παράδοση, δίδαξε και μαρτύρησε με σταυρικό θάνατο στην Αρμενία και το ιερό του λείψανο είχε τοποθετηθεί σε πέτρινη λάρνακα στην Ουρβανούπολη.Αυτή τη λάρνακα, που ήταν πηγή ιάσεων για τους πιστούς, έριξαν οι ειδωλολάτρες στη θάλασσα, μαζί με τις θήκες λειψάνων κι άλλων τοπικών Αγίων. Η λειψανοθήκη του Αποστόλου Βαρθολομαίου βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο στη νήσο Λιπάρα, δυτικά της Σικελίας, όπως αποκαλύφτηκε θαυματουργικά στον τοπικό επίσκοπο Αγάθωνα, ο οποίος την παρέλαβε και την τοποθέτησε σε ιερό ναό. Μετά την κατάληψη της νήσου από τους Άραβες, το Λείψανο μεταφέρθηκε στην πόλη Βενεβέντο.

Σήμερα τιμούμε, επίσης, τη μνήμη του Αποστόλου Τίτου, μαθητή και συνεργάτη του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος χειροτονήθηκε πρώτος επίσκοπος Κρήτης, γύρω στο 62 με 63 μ.Χ.Σε αυτόν απηύθυνε ο Απόστολος τον εθνών Παύλος τη φερώνυμη Επιστολή και του ανέθεσε την οργάνωση της Εκκλησίας της Κρήτης. Η Επιστολή αυτή περιέχει σημαντικές πληροφορίες για τον Απόστολο Τίτο, όπως το ότι είχε σημαντικούς συνεργάτες στη μεγαλόνησο για τη διάδοση του Ευαγγελίου, ανάμεσα τους τον Απολλώ και τον νομικό Ζηνά. Αναφορές στον Απόστολο Τίτο συναντάμε και στην επιστολή προς Τιμόθεον όπου αναφέρεται ότι βρέθηκε στη Δαλματία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ο λόγος.Η μόρφωση του Αποστόλου Τίτου ήταν λαμπρή και η σταδιοδρομία του ευτύχησε να ξεκινήσει από την Ιερουσαλήμ, όπου ήταν αυτόπτης μάρτυρας των παθών και της Ανάστασης του Ιησού. Ακολουθώντας τον Απόστολο Παύλο βρέθηκε στην Κρήτη, τέθηκε επικεφαλής της Εκκλησίας του νησιού και ίδρυσε εννέα επισκοπές.Κοιμήθηκε σε ηλικία 94 ετών γύρω στο έτος 105 μ. Χ., στην Κρήτη.

Η τίμια κεφαλή του βρέθηκε στο Χάνδακα όπου έμεινε ως το Σεπτέμβριο του 1669, οπότε με την πτώση της πόλης στους Τούρκους μεταφέρθηκε στη Βενετία μαζί με όλα τα ιερά κειμήλια της πόλης.Η τιμία Κάρα του Αποστόλου Τίτου επέστρεψε με μεγαλοπρεπή τελετή στις 15 Μαΐου 1966, επί Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου, από την Βενετία στο Ηράκλειο, έδρα της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

πηγη  εκκλησία Κύπρου

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button