ΔΙΑΦΟΡΑ

Αυτές είναι οι τροφές που περιέχουν την (πιθανώς καρκινογόνα) ασπαρτάμη: Αναψυκτικά και μπισκότα μέχρι παιδικά σιρόπια

Από αναψυκτικά διαίτης και μπισκότα… μέχρι σε παιδικά σιρόπια. Από τα πλέον δημοφιλή γλυκαντικά λόγω των ιδιοτήτων της, η ασπαρτάμη εκτιμάται πως βρίσκεται σε πάνω από 6.000 προϊόντα.

Και αυτό καθώς η ασπαρτάμη είναι κατά προσέγγιση 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και πολύ μικρές ποσότητες αρκούν για να δώσουν την αίσθηση της ζάχαρης σε τρόφιμα και ροφήματα, με σχεδόν μηδενικές θερμίδες (με 4 θερμίδες ανά γραμμάριο).

Η ασπαρτάμη δεν περιέχεται μόνο σε αναψυκτικά light ή zero τύπου cola, αλλά και σε τσίχλες, καραμέλες, δημητριακά, σιρόπια για καφέ, παγωτά, ζελέ χωρίς ζάχαρη, παγωτά και άλλα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, υποκατάστατα γεύματος, μπάρες, μπισκότα χωρίς ζάχαρη,
κ.λπ., όπως και σε επιτραπέζια υποκατάστατα ζάχαρης και ορισμένα φάρμακα, όπως σιρόπια και καραμέλες για το βήχα.

Χρησιμοποιείται κυρίως σε τρόφιμα και ροφήματα που δεν ζεσταίνονται ή ψήνονται, καθώς με τη θερμότητα χάνει μέρος της γλυκύτητάς της.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Πιθανώς καρκινογόνα ουσία

Όπως μετέδιδε το Reuters, η ασπαρτάμη, πρόκειται να ανακηρυχθεί πιθανότατα ως καρκινογόνα ουσία τον επόμενο μήνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως ανέφερε, η ασπαρτάμη, η οποία χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, όπως τα αναψυκτικά της Coca-Cola, θα καταχωρηθεί τον Ιούλιο ως “πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο” για πρώτη φορά, από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον
ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Η απόφαση της IARC, που οριστικοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από συνάντηση των εμπειρογνωμόνων της ομάδας, έχει ως στόχο να αξιολογήσει αν κάτι αποτελεί δυνητικό κίνδυνο ή όχι, με βάση όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η γλυκαντική αυτή ουσία τίθεται στο μικροσκόπιο. Πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούσε πως τα γλυκαντικά (ακεσουλφάμη Κ, ασπαρτάμη, αντβαντάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη, στέβια κ.ά) δεν παρέχουν μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους, συμπληρώνοντας πως ενδέχεται να υπάρχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση των γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και θνησιμότητα στους ενήλικες.

Τι δείχνουν έρευνες

Την ίδια ώρα, έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο BMJ, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 ενήλικες στη Γαλλία, βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών και των καρδιακών παθήσεων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ασπαρτάμης -που βρέθηκαν στα επιτραπέζια γλυκαντικά καθώς και σε δημητριακά, γιαούρτι, καραμέλες και αναψυκτικά- είχαν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με άτομα που δεν κατανάλωναν το
γλυκαντικό.

Αλλά και ερευνητές του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) και του Πανεπιστημίου του Παρισιού Sorbonne Paris Nord, εστιάζοντας σε γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη καλίου, προερχόμενες από κάθε είδους διατροφικές πηγές, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ασπαρτάμη βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένο κατά 17% κίνδυνο για αγγειοεγκεφαλικά επεισόδια, ενώ η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη καλίου με μεγαλύτερη πιθανότητα
στεφανιαίας νόσου.

Επιστημονικοί φορείς που αξιολόγησαν την ασφάλεια της ασπαρτάμης, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. (European Food Safety Authority, EFSA) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (Food and Drug

Administration, FDA), έχουν πει πάντως ότι είναι ασφαλής για κατανάλωση από το γενικό πληθυσμό (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες και παιδιά) εντός των τιμών Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης, με την εξαίρεση των ατόμων με το κληρονομικό μεταβολικό νόσημα φαινυλκετονουρία.

πηγή

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button