ΔΙΑΦΟΡΑ

Σοκ στον καλλιτεχνικό κόσμο Υπέστη εγκεφαλικό και έφυγε…

Πιο φτωχός ο κόσμος των γραμμάτων και της λογοτεχνίας, αφού έφυγε από τη ζωή η σπουδαία συγγραφέας, Hilary Mantel, σε ηλικία 70 ετών.

Η σπουδαία Βρετανίδα συγγραφέας, βραβευμένη με Booker δύο φορές, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως έγινε γνωστό, πέθανε στο νοσοκομείο Royal Devon and Exeter, ενώ στο πλευρό της ήταν ο επί 50 χρόνια σύζυγός της, Gerald.

Η εκδοτική εταιρεία της Mantel, Harper Collins, ανακοίνωσε τον θάνατό της με δήλωση στο διαδίκτυο. Η τριλογία της “Wolf Hall” την κατέστησε διεθνή αστέρα της λογοτεχνίας και της απέφερε τα δύο βραβεία Booker.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς εκδόθηκε το 2009 και πούλησε μόνο στη Βρετανία 1 εκατ. αντίτυπα. Με αυτό κέρδισε το πρώτο της Man Booker. Η σειρά του BBC που βασίστηκε στο βιβλίο και στην οποία πρωταγωνίστησαν οι Mark Rylance και Damien Lewis έγινε τεράστια επιτυχία.

Η συνέχεια του βιβλίου “Bring Up The Bodies” κέρδισε επίσης Booker αλλά και το βραβείο Costa Book of The Year το 2012. Η Μantel έγινε η πρώτη Βρετανίδα συγγραφέας που κέρδισε δύο φορές το Man Booker και η μόνη συγγραφέας που το κατόρθωσε με δύο συνεχόμενα μυθιστορήματα.

Η JK Rowling, συγγραφέας του Harry Potter έγραψε ότι “χάσαμε μια ιδιοφυΐα” ενώ η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon, απέτισε φόρο τιμής: “Τραγικά νέα.

Ό,τι και να πούμε για τη λογοτεχνική κληρονομιά που αφήνει, είναι λίγο. Η τριλογία της, ήταν το επιστέγασμα μιας εκπληκτικής διαδρομής”.  H βασίλισσα Ελισάβετ την είχε χρίσει Dame το 2014 για την προσφορά της στη λογοτεχνία.

πηγη nstyle.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button