ΔΙΑΦΟΡΑ

Τραγικό Συμβάν: «Είναι απλώς ένα κοινό κρυολόγημα», είπαν οι Γιατροί, και το 5χρονο κοριτσάκι πeθανε 5 μέρες μετά

Συντετριμμένη είναι μια οικογένεια μετά τον θάvατο της 5χρονης κόρης τους από κάτι που αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν ένα κοινό κρυολόγημα.

Ωστόσο, αργότερα ανακάλυψαν ότι η μικρή Κάθι Κάσης είχε στην πραγματικότητα προσβληθεί από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (Strep A), ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του αναπνευστικού και του δέρματος, από ήπιες έως σοβαρές. Αλλά μέχρι να ανακαλύψουν την πραγματική αιτία των συμπτωμάτων της, η σκληρή μάχη για τη ζωή της είχε ήδη τελειώσει.

Ο πατριός της Κάθι, Τζάστιν Σάτον, δήλωσε ότι ο ίδιος και η μητέρα της Κάθι, Τζαζ, ανησυχούσαν από την αρχή της ασθένειάς της και οι φόβοι τους συνέχισαν να αυξάνονται καθώς η Κάθι αρρώσταινε ολοένα και περισσότερο.

Πάντως, οι γιατροί τους είπαν να μην ανησυχούν καθώς επρόκειτο για έναν απλό ιό. «Μετά από τρεις ημέρες είχε χάσει εντελώς τη φωνή της, οπότε προφανώς ανησυχούσαμε λίγο», δήλωσε στο 7News. «Αλλά οι γιατροί είπαν απλώς ότι ήταν μια ιογενής λοίμωξη και να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάνουμε και να την αφήσουμε να κάνει τον κύκλο της».

Όταν κατάστασή της επιδεινώθηκε και δυσκολευόταν να αναπνεύσει, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. «Δεν ανέπνεε σωστά… ήταν σχεδόν σαν κρίση άσθματος ή όπως είναι να βλέπεις κάποιον με εμφύσημα να προσπαθεί να αναπνεύσει», δήλωσε ο Τζάστιν Σάτον.

Στο νοσοκομείο τους είπαν επίσης το ίδιο πράγμα. Όταν οι εξετάσεις της βγήκαν αρνητικές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Κάθι είχε ιογενή λοίμωξη και την έστειλαν σπίτι της.

Τότε, στο σπίτι της στις 28 Αυγούστου, τα χείλη της Κάθι έγιναν μπλε και η μητέρα της κάλεσε το ασθενοφόρο. «Είχε χάσει τις αισθήσεις της και είχε κατά κάποιο τρόπο καταρρεύσει στην αγκαλιά της μητέρας της», δήλωσε ο Σάτον. Έκανε ΚΑΡΠΑ ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για περίπου 15 λεπτά, στη συνέχεια έφτασαν οι τραυματιοφορείς και ανέλαβαν ενώ εκείνος έστησε τον απινιδωτή.

Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο της αστυνομίας στο Νοσοκομείο Παίδων Westmead στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ωστόσο 78 λεπτά αργότερα οι γονείς της Κάθι έλαβαν τα χειρότερα νέα της ζωής τους.

«Μας είπαν ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρή. Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι η αιτία θανάτου ήταν ο στρεπτόκοκκος Α και το Westmead το είχε διαπιστώσει μέσω ενός απλού επιχρίσματος από το λαιμό».

Είπε ότι είναι πολύ περήφανος για την κόρη του που λίγες ημέρες αργότερα δωρήθηκαν τα όργανά της. «Δώρισε τρία όργανα και οι τρεις λήπτες αναμένεται τώρα να αναρρώσουν πλήρως», είπε.

«Θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί με μια κανονική θεραπεία αντιβιοτικών»

«Είναι ένας πραγματικός υπερήρωας και δεν μπορούν πολλοί άνθρωποι να το πουν αυτό. Κάτι που ήταν η χειρότερη στιγμή της ζωής μας… τουλάχιστον κατάφερε να σώσει άλλες τρεις οικογένειες, πράγμα που είναι κάτι πολύ όμορφο».

«Έχουμε αυτό το πραγματικό αίσθημα μουδιάσματος, το οποίο είναι καλό κατά κάποιον τρόπο, επειδή είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε τα πράγματα και να επικεντρωθούμε στην κηδεία», είπε ακόμη.

«Αλλά ξέρουμε ότι οι πιο σκοτεινές μέρες είναι μπροστά μας». Ο Σάτον συνεχίζει να αναρωτιέται αν όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. «Θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί με μια κανονική θεραπεία αντιβιοτικών», είπε.

«Θέλουμε απλώς να το γνωρίζει ο κόσμος και να του πούμε να εμπιστεύεται το ένστικτό του όταν κάτι δεν του φαίνεται σωστό».

Στρεπτόκοκκος ομάδας Α (Strep A) – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο στρεπτόκοκκος Α σκοτώνει 50.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο και επηρεάζει περίπου 750 εκατομμύρια ανθρώπους, όπως τονίζει στο δημοσίευμά της η New York Post.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, που συνήθως αναφέρεται ως στρεπτόκοκκος Α, είναι μια ομάδα βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά λοιμώξεων στον άνθρωπο. Ενώ ορισμένες λοιμώξεις από Strep A είναι ήπιες και εύκολα θεραπεύσιμες, άλλες μπορεί να είναι σοβαρές και ακόμη και απειλητικές για τη ζωή εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Η κατανόηση των βασικών στοιχείων του Strep A είναι απαραίτητη τόσο για την πρόληψη όσο και για την έγκαιρη παρέμβαση.

1. Συχνές λοιμώξεις: Τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου Α είναι υπεύθυνα για μια ποικιλία κοινών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού από στρεπτόκοκκο, δερματικές λοιμώξεις (όπως το κηρίο) και την οστρακιά. Αυτές οι λοιμώξεις συνήθως δεν είναι απειλητικές για τη ζωή και μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά.

2. Διηθητικές λοιμώξεις: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει επεμβατικές λοιμώξεις που επηρεάζουν βαθύτερους ιστούς ή όργανα. Αυτές οι λοιμώξεις περιλαμβάνουν κυτταρίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα (κοινώς γνωστή ως «βακτήρια που τρώνε σάρκα») και σύνδρομο τοξικού σοκ. Οι επεμβατικές λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α μπορούν να εξελιχθούν γρήγορα και απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

3. Συμπτώματα: Τα συμπτώματα των λοιμώξεων από Strep A μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Τα κοινά σημεία περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, ερυθρότητα και πρήξιμο του δέρματος και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα στην περίπτωση της οστρακιάς. Οι επεμβατικές λοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν με έντονο πόνο, ταχεία εξέλιξη των συμπτωμάτων και σημεία συστηματικής νόσου.

4. Μετάδοση: Τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου Α είναι εξαιρετικά μεταδοτικά και μπορούν να μεταδοθούν μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού (βήχας και φτέρνισμα) ή με άμεση επαφή με μολυσμένο δέρμα. Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε καλή υγιεινή, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών και να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, για να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης.

5. Θεραπεία: Οι περισσότερες λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, τα οποία είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες. Είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η πλήρης πορεία των αντιβιοτικών ακόμα και αν τα συμπτώματα βελτιωθούν πριν ολοκληρωθεί η φαρμακευτική αγωγή για να διασφαλιστεί ότι τα βακτήρια θα εξαλειφθούν πλήρως. Οι επεμβατικές λοιμώξεις μπορεί να απαιτούν νοσηλεία, χειρουργική επέμβαση και εντατική φροντίδα.

6. Πρόληψη: Η πρόληψη των λοιμώξεων από Strep A ξεκινά με καλές πρακτικές υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του συχνού πλυσίματος των χεριών, της αποφυγής στενής επαφής με μολυσμένα άτομα και της διατήρησης ενός καθαρού περιβάλλοντος. Ο εμβολιασμός κατά του στρεπτόκοκκου Α δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμος για χρήση ρουτίνας, αλλά είναι ένας τομέας συνεχιζόμενης έρευνας

7. Επιπλοκές: Όταν αφεθούν χωρίς θεραπεία ή ανεπαρκή θεραπεία, οι λοιμώξεις από Strep A μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές όπως ρευματικός πυρετός, φλεγμονή των νεφρών (μεταστρεπτόκοκκη σπειραματονεφρίτιδα) και μακροχρόνια προβλήματα στην καρδιά ή στις αρθρώσεις. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητες για την πρόληψη αυτών των επιπλοκών.

8. Ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά: Όπως πολλά άλλα βακτήρια, ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να αναπτύξει αντοχή στα αντιβιοτικά με υπερβολική ή κακή χρήση. Επομένως, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά μόνο όταν συνταγογραφούνται από επαγγελματία υγείας και να ολοκληρώσετε τη συνταγογραφούμενη πορεία για να αποτρέψετε την ανάπτυξη ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών.

Συμπερασματικά, ενώ πολλές λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α είναι σχετικά συχνές και εύκολα θεραπεύσιμες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την πιθανότητα σοβαρών και επεμβατικών λοιμώξεων.

Η άσκηση καλής υγιεινής, η αναζήτηση άμεσης ιατρικής φροντίδας για συμπτώματα και η ολοκλήρωση των συνταγογραφούμενων θεραπειών με αντιβιοτικά είναι βασικά βήματα για την πρόληψη και τη διαχείριση των λοιμώξεων από Strep A. Η ευαισθητοποίηση και η υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών είναι απαραίτητες στη συνεχιζόμενη μάχη ενάντια σε αυτό το βακτήριο.

πηγη alldaynews.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button