ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κρητικές Χορτόπιτες

 

ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΧΟΡΤΟΠΙΤΕΣ

Από τα πρώτα πιάτα που θα γευτεί κανείς σε ένα Κρητικό τραπέζι. Πενταντόστιμα πιτάκια με μεθυστικό άρωμα από ποικιλία χόρτων.

Για τη ζύμη:

1 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

½ κ.γ. αλάτι

Νερό όσο πάρει

Ελαφρύ λάδι για το τηγάνι

Για τη γέμιση:

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 ματσάκια μυρώνια ψιλοκομμένα

3 ματσάκια καυκαλήθρες ψιλοκομμένα

4 πράσα κομμένα σε ροδέλες

2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι λάδι

Αλάτι

πιπέρι

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά. Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Σε βαθειά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε όλα τα χόρτα, αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου μισή ώρα, ανακατεύοντας κάθε τόσο.

Θα βράσουν με τα υγρά τους, αλλά εάν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νεράκι.

Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.

Στο ζυμωτήριο του μίξερ (με το ειδικό άγκιστρο) -ή ακόμα και με το χέρι σε ένα μπολ- βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και στο κέντρο του προσθέτουμε το λάδι και λίγο λίγο το νερό, ζυμώνοντας ταυτόχρονα.

Θέλουμε να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Εάν είναι αρκετά σφιχτή, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα. Εάν πάλι είναι αραιή, προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Κατόπιν, παίρνουμε μικρά κομμάτια απ’ το ζυμάρι και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες. Ανοίγουμε κάθε μία σε στρογγυλή πιτούλα, βάζουμε μέσα γέμιση χορταρικών και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο. Με ένα πιρούνι κλείνουμε τις άκρες γύρω γύρω.

Τηγανίζουμε στο καυτό ελαφρύ λάδι και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.

πηγη topontiki.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button