ΔΙΑΦΟΡΑ

Πέθανε ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, ο επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Αθηνών Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος από τα Μαζέικα Καλαβρύτων. Ήταν καθηγητής Διοικητικού Δικαίου και συνέγραψε μεταξύ άλλων και το σύγγραμμα αναφοράς για το νομικό κόσμο «Εγχειρίδιο Διοικητικού Δικαίου». Επίσης, ο πρώην υπουργός Δημήτρης Τσοβόλας ο οποίος βρισκόταν διασωληνωμένος με την κατάσταση του να είναι κρίσιμη, άφησε πριν λίγη ώρα την τελευταία του πνοή το μεσημέρι της Παρασκευής 25 Φεβρουαρίου.

Ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος είχε γεννηθεί το 1925, ήταν γιος του αντιστράτηγου και υπουργού Παναγιώτη Σπηλιωτόπουλου. Αδελφός του ήταν ο Γεώργιος Σπηλιωτόπουλος, λοχαγός του ελληνικού στρατού, που σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 1948 στον εμφύλιο, σε μάχη με αντάρτες του ΔΣΕ στον Θεοτόκο Ιωαννίνων.

Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος: Το ψήφισμα της Νομικής Σχολής

Η Νομική Σχολή Αθηνών εξέδωσε ψήφισμα, το οποίο αναφέρει:

«Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθιά οδύνη πληροφορήθηκε την εκδημία του εκλεκτού και αγαπητού Συναδέλφου ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, Ομότιμου και Επίτιμου Καθηγητή Διοικητικού Δικαίου της Σχολής και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο εκλιπών υπήρξε ένας από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες νομομαθείς και καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, όπου δίδαξε έως το 1993, οπότε και αποχώρησε ως Ομότιμος Καθηγητής. Το 2005 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Καθηγητής.

Ο εκλιπών ενέπνευσε γενιές φοιτητών και επιστημόνων, περιβάλλοντας τους με αγάπη και καθοδηγώντας τα βήματά τους στην Επιστήμη. Θεμελίωσε τον κλάδο του Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία του σχετικού Τομέα. Υπήρξε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2001 και Πρόεδρος της Ακαδημίας το 2014, Πρόεδρος της Eν Aθήναις Aρχαιολογικής Eταιρείας, του Ιδρύματος Διοικητικού Δικαίου Μ. Στασινόπουλου και μέλος του Δ.Σ. άλλων ελληνικών και ξένων επιστημονικών Σωματείων.

Αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων Aix-Marseille III, Paris II, Louvain, Lille II, Temple (H.Π.A.) και επίτιμος εταίρος του University College του Λονδίνου.

Είχε διδάξει επανειλημμένως στα Πανεπιστήμια Aix-Marseille III, Paris I, University College και Temple και είχε συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό διεθνών συνεδρίων. Συνέγραψε σημαντικό αριθμό αυτοτελών έργων, συγγραμμάτων, εγχειριδίων και μελετών στα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά που καλύπτουν ευρύτατο φάσμα θεμάτων και αποτελούν σημείο αναφοράς για την ελληνική και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Το Εγχειρίδιο Διοικητικού Δικαίου, από την πρώτη έως την 15η έκδοσή του ήταν και παραμένει σύγγραμμα αναφοράς για φοιτητές, δικηγόρους και δικαστές.

Η Σχολή τιμώντας τη μνήμη του αλησμόνητου και αγαπητού συναδέλφου, αποφάσισε ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης για το ακαδημαϊκό του ήθος, την προσφορά του στη νομική επιστήμη, στην ανώτατη παιδεία και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών:

* Να αναρτηθεί μεσίστια η Ελληνική σημαία στα κτήρια της Νομικής Σχολής.

* Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια της Σχολής στους συγγενείς του εκλιπόντος.

* Να αναρτηθεί η φωτογραφία του στη Νομική Σχολή.

* Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα της Νομικής Σχολής και στην ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών».

ΠΗΓΗ : Athensmagazine.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button