ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα μυστικά για να πετύχει το κέικ

 

Τι σου φέρνει στο μυαλό η μυρωδιά του κέικ; Αταξίες των παιδικών χρόνων, αγκαλιά της μαμάς, γλυκό πρωινό ξεκίνημα, ότι και να σκέφτηκες, ένα είναι σίγουρο: ένα σπιτικό κέικ δεν είναι μόνο μια γευστική απόλαυση.

Είναι από τα ευκολότερα γλυκά, ακόμη και για πρωτάρες στην κουζίνα, αρκεί να ακολουθήσεις πιστά μερικές συμβουλές. Τα βασικά πάντως συτατικό επιτυχίας ενός κέικ είναι φρέσκα αγνά υλικά και μεράκι! Κι το σπιτικό κέικ δε συγκρίνεται με κανένα έτοιμο, διάλεξε συνταγή, συγκέντρωσε υλικά, ψηλά τα μανίκια και… ξεκινάμε την προετοιμασία.

Τα μυστικά για πετυχημένο κέικ

1. Τα υλικά κάνουν τη διαφορά. Φρέσκα και καλής ποιότητας υλικά είναι τα βασικά συστατικά επιτυχίας για το πιο νόστιμο κι αφράτο κέικ.

2. Μη ξεχνάς να βγάλεις νωρίς τα υλικά από το ψυγείο. Για να πετύχει η συνταγή όλα τα υλικά καλό είναι να βρίσκονται σε θερμοκρασλια δωματίου.

3. Μην αλλάζεις τη δοσολογία. Μείνε πιστή στη συνταγή και μην κάνεις του κεφαλιού σου (ειδικά αν είσαι κανούρια μαγείρισσα).

4. Χτύπα καλά τα υλικά ώστε να αναμειχθούν σωστά κι άσε τελευταίο το αλεύρι. Προσοχή: μετά την προσθήκη του αλευριού δε χρειάζεται ιδιαίτερο χτύπημα.

5. Προσοχή στο μέγεθος της φόρμα που θα χρησιμοποιήσεις. Αν είναι αρκετά μεγάλη και το μείγμα σου λίγο το κέικ θα βγει εξαιρετικά λεπτό ενώ αν είναι μικρή δε θα ψηθεί σωστά. Ο κανόνας είναι ένας: Το μείγμα του κέικ πρέπει να καταλαμβάνει τα 2/3 της φόρμας πριν μπει στον φούρνο, για να μπορέσει να ψηθεί σωστά και να φουσκώσει.

6. Μη ξεχάσεις να βουτυρώσεις και να αλευρώσεις τη φόρμα σου πριν ρίξεις μέσα το μείγμα για να μην κολλήσει το κέικ και για να ξεφορμάρεται με ευκολία.

7.Κανόνας: Το κέικ τοποθετείται πάντα στο κέντρο του φούρνου.

8. Μην ανοίγεις την πόρτα του φούρνου, ειδικά στο πρώτο μισό του ψησίματος αν δε θέλεις το κέικ να… κάτσει.

9. Ο χρόνος ψησίματος κάθε συνταγής είναι ενδεικτικός. Το πόση ώρα χρειάζεται το κέικ για να ψηθεί διαφέρει από φούρνο σε φούρνο γι΄αυτό χρειάζεται να έχεις κατά διαστήματα το νου σου για να μπορέσεις να κρίνεις το πότε ψήθηκε.

10. Πώς θα καταλάβεις ότι ψήθηκε το κέικ; Ο κανόνας του μαχαιριού – ο ίδιος που χρησιμοποιούμε για τα brownies – είναι σχεδόν αλάνθαστος. Απλά τρυπάς με ένα μαχαιράκι το κέικ, αν βγει έξω στεγνό σημαίνει πως ψήθηκε.

11. Όταν το κέικ ψηθεί, το βγάζεις από το φούρνο και το αφήνεις να κρυώσει καλά πριν το ξεφορμάρεις για να μη διαλυθεί.

12. Αν θέλεις να γλασάρεις το κέικ πρέπει να έχει κρυώσει καλά.

πηγη womenonly.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button