ΔΙΑΦΟΡΑ

Επιμένει ο Ευθύμης Λέκκας: «Θέμα χρόνου σεισμός έως 7,8 Ρίχτερ στην…» – Τρομάζουν οι προβλέψεις των ραντάρ

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, η Κωνσταντινούπολη αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στο μέλλον. Αυτό αναδεικνύει τη σημασία της δυναμικής τεκτονικής και της εφαρμοσμένης γεωλογίας στην περιοχή.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας την Πέμπτη, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι αναμένεται κάποιο μεγάλο γεγονός για την Κωνσταντινούπολη. «Είναι συγκλίνουσες απόψεις όλων των επιστημόνων της χώρας. Είναι λοιπόν, θέμα χρόνου. Όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο σεισμός, δηλαδή τόσο πιο πολλή ενέργεια συγκεντρώνεται» σημείωσε.

Ανέφερε, δε, ότι η Κωνσταντινούπολη έχει μεγάλη τρωτότητα και 20 εκατ. κατοίκους, με το ένα τρίτο των κτηρίων να είναι παλιά και άλλο ένα τρίτο να είναι νέα κτήρια σαν αυτά της Αντιόχειας και των Αδάνων.

Ερωτηθείς για το μέγεθος του σεισμού που αναμένουν οι επιστήμονες, είπε ότι αν σπάσει όλο το ρήγμα, θα είναι της τάξης των 7,7-7,8 βαθμών. «Ας ελπίσουμε ότι θα σπάσει κατά διαστήματα το ρήγμα με μικρότερους σεισμούς και δεν θα έχουμε εν πάση περιπτώσει τεράστιες επιπτώσεις, όπως είχαμε για παράδειγμα στην Αντιόχεια» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα η αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών, η εκπαίδευση, η ενημέρωση και ο προσεισμικός έλεγχος. Όπως ανέφερε, ο προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτήρια είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο.

Για τα ιδιωτικά κτήρια, είπε ότι και αυτά θα πρέπει να περάσουν έλεγχο. «Προσδοκούμε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αντισεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτήρια θα γίνει κάποια θεσμική νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να επεκταθεί αυτός ο υποχρεωτικός έλεγχος σε όλα τα κτήρια της χώρας, τα ιδιωτικά, με ευθύνη των ιδιοκτητών» σημείωσε. Είπε επίσης ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα πιστοποιητικό στατικής επάρκειας των κτηρίων.

Σχετικά με τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία, ανέφερε ότι «εκείνο που έχουμε να πάρουμε από τους Ιάπωνες, είναι η συλλογικότητα, η ομαδικότητα, η πειθαρχία, η υπακοή, όλα αυτά τα οποία δεν τα έχουν όχι μόνο εμείς αλλά και οι άλλοι λαοί. Είναι πολύ συντεταγμένοι, εκπαιδευμένοι και η νοοτροπία τους είναι τελείως διαφορετική από τη δικιά μας. Συνεπώς υπακούν στις οδηγίες με στωικότητα, με καρτερικότητα και ό,τι κάνουν, το κάνουν όλοι μαζί».

Την Τρίτη, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής, ο κ. Λέκκας είχε σημειώσει για την Ιαπωνία ότι η αντισεισμική τεχνολογία αλλά και η εκπαίδευση του πληθυσμού είναι σε υψηλό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα προειδοποίησης για σεισμούς, είπε ότι γίνεται ο σεισμός, καταγράφεται και έπειτα από επεξεργασία λίγων δευτερολέπτων, φεύγει το σήμα προς τους πολίτες. «Αν είναι κοντινές περιοχές, δεν προλαβαίνει να πάει πρώτο το σήμα (σ.σ. πριν γίνει αισθητός ο σεισμός). Αν όμως είναι μακρινές περιοχές, επειδή το σήμα τρέχει πιο γρήγορα από τα σεισμικά κύματα, φτάνει πρώτο» σημείωσε.

Στάθηκε, δε, στην ανάγκη εκπαίδευσης του πληθυσμού. Όπως τόνισε, σε μια αντίστοιχη περίπτωση που βίωσε στο Μεξικό το 2019, «ήρθε το σήμα, ο σεισμός ήρθε μετά, δεν έγινε σχεδόν αντιληπτός, ωστόσο επειδή δεν ήταν εκπαιδευμένοι πάνω στη διαχείριση αυτών των σημάτων οι κάτοικοι του Μεξικού, είχαμε 125 νεκρούς. Προκύπτουν δηλαδή τεράστια θέματα που πρέπει να τα δούμε».

Το διαβάσαμε εδώ fanpage.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button