ΔΙΑΦΟΡΑ

Ανακοινώθηκε «Αλλάζω συσκευή 2» για νέους δικαιούχους

«Αλλάζω συσκευή»: Δεύτερο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών ανακοινώθηκε. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποιες οι προϋποθέσεις.

Τεράστια εξέλιξη με το επιτυχημένο και πολυαναμενόμενο νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, που θα ανοίξει σύντομα και για περισσότερους δικαιούχους. Πλέον, ανοίγει το «Αλλάζω συσκευή» παίρνει δεύτερο κύκλο αλλά δεν θα είναι ίδιοι οι δικαιούχοι που θα μπορούν να κάνουν αίτηση.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα για επιδότηση κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη για τα νοικοκυριά έχει κλείσει εδώ και καιρό και μπόρεσαν να επιδοτηθούν πολλές χιλιάδες νοικοκυριά.

Έτσι, στις ράγες μπαίνει τώρα ένας νέος κύκλος του προγράμματος, που θα ανοίξει μέσα στον Φεβρουάριο του 2024 για αιτήσεις.

Αλλάζω συσκευή 2: Οι νέοι δικαιούχοι

Αυτή τη φορά το πρόγραμμα θα είναι μόνο για επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν τώρα θα επιδοτηθούν για αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης και εξοπλισμού.

Το νέο πρόγραμμα έχει ως στόχο (και είναι αναγκαία η τήρηση του) η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) κατά μέσο όρο 30%.

Οι επιχειρήσεις επιδοτούνται για δαπάνες που αφορούν στην εγκατάσταση σε:

  • Συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (όπου εμπεριέχονται και Ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας).
  • Συστήματα ηλιακής θέρμανσης.
  • Έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου).

Το Πρόγραμμα αναμένεται να εκκινήσει εντός Φεβρουαρίου με τη λειτουργία της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για περίπου έναν μήνα και εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περίπου 100.000 επιχειρήσεις.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 97,5 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με ελάχιστο αριθμό 10 εργαζομένων και μέγιστο αριθμό 250 και με ετήσιο κύκλο εργασιών που κυμαίνεται από 2 έως 50 εκατ. ευρώ.

Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις: Οι επιλέξιμες δαπάνες

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης αφορά στην επιδότηση:

Δαπάνης εξοπλισμού και πιο συγκεκριμένα:

  • της δαπάνης αγοράς ενός νέου συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (έως 100% του συνολικού προϋπολογισμού),
  • της δαπάνης αγοράς ενός νέου συστήματος ηλιακής θέρμανσης (έως 50% του συνολικού προϋπολογισμού για υποστηρικτικό ηλιοθερμικό σύστημα αύξησης απόδοσης, π.χ. δοχείο αδράνειας – αποθήκευσης θερμότητας και έως 30% για εξοπλισμό ηλιακής θέρμανσης, π.χ. θερμοσίφωνας κλπ),
  • της δαπάνης αγοράς έξυπνών συσκευών μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου – έως  20% του συνολικού προϋπολογισμού).

Δαπανών υπηρεσιών:

  • της δαπάνης εκτέλεσης των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης, παραμετροποίησης του Νέου εξοπλισμού (αντλία θερμότητας, ηλιοθερμικό σύστημα, σύστημα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνος μετρητής κλπ.) – έως 25% του συνολικού προϋπολογισμού),
  • της δαπάνης για την έκδοση δύο  Ενεργειακών Πιστοποιητικών, (Πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ)) για την εγκατάσταση υλοποίησης της επένδυσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση – έως 400 ευρώ ανά ΠΕΑ.

Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις: Το ύψος της επιδότησης

Το ύψος μέγιστης ενίσχυσης καθορίζεται ως εξής:

  • Μικρές Επιχειρήσεις – 50% (10.000 ευρώ) των επιλέξιμων δαπανών οι οποίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ.
  • Μεσαίες Επιχειρήσεις – 40% (10.000 ευρώ) των επιλέξιμων δαπανών οι οποίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ.

«Εξοικονομώ-Επιχειρώ»: Πότε βγαίνει

Το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» απευθύνεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ), σε μικρές επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ) και σε μεσαίες επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ).

To διαβάσαμε εδώ xristika.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button