ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ

Αφιέρωμα στη Μονή Μεγίστης Λαύρας από την Ι.Μ. Λυγιάς Βαρθολομιού

Μικρό οδοιπορικό-αφιέρωμα στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, το πρώτο και το μεγαλύτερο μοναστήρι του Αγίου “Ορους, μέσα από διαφάνειες (σλάϊτσ) από το προσωπικό φωτογραφικό αρχείο του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Γεωργίου Χαρδαβέλλα, εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Γαστούνης και υπευθύνου της Ιεράς Μονής Παναγίας Ελεούσης Λυγιάς Βαρθολομιού, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου στο αίθριο της Ιεράς Μονής.

Η Ιστορική αυτή Ιερά Μονή ευρίσκεται κοντά στο χωριό Λυγιά Βαρθολομιού και μέσα σε ένα βαθύ καταπράσινο φαράγγι. Δίπλα είναι μια σπηλιά με σταλακτίτες που το νερό της θεωρείται αγίασμα.
Κτίστηκε τον 9ο μ.Χ. αιώνα και πήρε το όνομα από την εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε και της έδωσαν το επίθετο Ελεούσα ζητώντας της, την προστασία των κατοίκων της περιοχής.

Τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Μονή της Αγίας Ελεούσας αποτέλεσε το καταφύγιο των κατατρεγμένων. Από τις αλλεπάλληλες καταστροφές και λεηλασίες έχουν απομείνει η εκκλησία και ένας μισογκρεμισμένος πύργος που χρησίμευε για την προστασία των μοναχών από τους επιδρομείς και ο οποίος τώρα έχει επισκευασθεί.

Η Μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821. Σήμερα έχει ανακαινιστή πλήρως και έχει καταστή πόλος έλξης πολλών προσκυνητών και είναι λιμάνι πνευματικού ανεφοδιασμού για τους κατοίκους της περιοχής αυτής και όχι μόνον, χάρη στην ευγενική φροντίδα και του υπευθύνου της Ιεράς Μονής π. Γεωργίου Χαρδαβέλλα.

Την ενδιαφέρουσα αυτή αλλά και συνάμα πρωτότυπη εκδήλωση στην ιστορία της Μονής, η οποία και αποτέλεσε το τέλος των Θρησκευτικών εκδηλώσεων για την εορτή της Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου όπου και πανηγύρησε η εν λόγω Ιερά Μονή με κάθε μεγαλοπρέπεια το διήμερο 30 και 31 Αυγούστου, παρηκολούθησαν ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. ΦιλάρετοςΣπανόπουλος, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πηνειού κ. Δημήτριος Βασιλόπουλος και πολλοί Χριστιανοί φίλοι της Ιεράς Μονής.

πηγη agioritikovima.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button