ΔΙΑΦΟΡΑ

Η γευστική τροφή που προστατεύει την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα οστά και τα μάτια σου

Η ντομάτα είναι γνωστή καλή πηγή λυκοπένιου, ουσία που είναι σύμμαχος μας στη ‘μάχη’ με ό,τι απειλεί την υγεία μας. Υπάρχει εκδοχή της με πολλαπλάσια οφέλη.

Είτε είστε από τους ανθρώπους που επιλέγουν τα λαχανικά και τα φρούτα που τρώνε βάσει της περιόδου (και ό,τι ‘βγάζει’ η κάθε μία), είτε προτιμάτε πάντα ό,τι ικανοποιεί μια συνταγή ή τους γευστικούς σας κάλυκες, υπάρχει ένα προϊόν που μπορείτε να απολαμβάνετε όλες τις ημέρες του χρόνου και να έχει την ίδια ποιότητα.

Επίσης, είναι δώρο για τα μάτια, την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα οστά μας και σύμμαχος στη μάχη εναντίον διάφορων μορφών καρκίνου.

Όλα αυτά τα προσφέρει η λιαστή ντομάτα, που σύμφωνα με μελέτη έχει περισσότερο λυκοπένιο από τη φρέσκια εκδοχή της τροφής αυτής ή την κονσερβοποιημένη.

Πιο συγκεκριμένα, τα 100 γραμμάρια φρέσκιας ντομάτας έχουν 3mg λυκοπένιου. Η ίδια ποσότητα λιαστής ντομάτας έχει 45.9mg.

Τι μας προσφέρει το λυκοπένιο

Λυκοπένιο υπάρχει γενικά σε πολλά φρούτα και λαχανικά που έχουν κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Ανήκει στην κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών που λέγονται καροτενοειδή. Μελέτες έχουν δείξει ότι δρουν ως είδος ευεργετικού αντιοξειδωτικού στον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες έχουν βρει πως η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση. Έχει συσχετιστεί και με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου αυτού στον οισοφάγο και το πάγκρεας.

Η ικανότητά του λυκοπενίου να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και να αποτρέπει τη βλάβη του DNA πιστεύεται ότι συμβάλλει σε αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα.

Οι ντομάτες είναι εκ των 10 τροφών με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτήν την ουσία.

Οι άλλες είναι

  • το καρπούζι (4.5mg στα 100 γραμμάρια),
  • το γκρέιπφρουτ (1.4mg στα 100 γραμμάρια),
  • οι γλυκές κόκκινες πιπεριές (εφόσον τις μαγειρέψουμε έχουν 0.5mg στα 100 γραμμάρια),
  • η παπάγια (1.8mg στα 100 γραμμάρια),
  • το γκουάβα (5.2mg στα 100 γραμμάρια),
  • το σπαράγγι (3mg ανά 100 γραμμάρια),
  • ο λωτός (1.6 mg στα 100 γραμμάρια),
  • το κόκκινο λάχανο (2mg στα 100 γραμμάρια) και
  • το μάνγκο (0.3mg τα 100 γραμμάρια).

ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΜΙΑ ΚΟΥΠΑ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Σε κάθε της μορφή, η ντομάτα περιέχει πολλά βιοενεργά συστατικά (βιταμίνη C -ενισχύει το ανοσοποιητικό, συμβάλει στα δυνατά οστά, τη μείωση της κόπωσης και τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος-, βιταμίνη Κ -υγιή οστά, επούλωση πληγών- και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, άλλα καροτενοειδή –λουτεϊνη, βήτα–καροτίνη- και φλαβονοειδή), όπως και βασικά μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο).

Οι λιαστές ντομάτες είναι ώριμες ντομάτες που έχουν αφυδατωθεί. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών.

Μια κούπα περιέχει 140 θερμίδες, 8 γραμμάρια πρωτεΐνες, 7 γραμμάρια φυτικών ινών, το 39% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε κάλιο, ουσία που βοηθά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, του εγκεφάλου και των μυών. Δίνει και το 82% της ΣΗΠ σε σίδηρο, μαζί με το 33% σε μαγνήσιο.

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη (είδη καρεοτενοειδών) που επίσης, δίνει η λιαστή ντομάτα, είναι απαραίτητα για τη διατήρηση υγιών ματιών (κρατούν μακριά τον καταρράκτη ή άλλες φθορές που σχετίζονται με τη γήρανση).

Τα αντιοξειδωτικά της βοηθούν και στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας.

H άλλη όψη του νομίσματος είναι πως πολλές λιαστές ντομάτες που βρίσκουμε στο εμπόριο έχουν πρόσθετα σάκχαρα και θειώδη, ώστε να συντηρηθούν. Έχουν περισσότερες θερμίδες και νάτριο από τη φρέσκια ντομάτα, ως εκ τούτου χρειάζεται ένα μέτρο στην κατανάλωση.

Κατόπιν όλων, οι ειδικοί λένε πως μια μέτρια μερίδα λιαστής ντομάτας που κυμαίνεται από το 1/4 έως το 1/2 ενός φλιτζανιού είναι υγιεινή προσθήκη στη διατροφή μας. Ένας επαγγελματίας υγείας βέβαια, μπορεί να γίνει πιο συγκεκριμένος, ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους σας.

To διαβάσαμε εδώ news247.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button