ΔΙΑΦΟΡΑ

Έκτακτο Προειδοποίηση Σοκ του Έλληνα σεισμολόγου Κώστα Παπαζάχου

Διευκρινίσεις για τη δήλωση Τούρκου επιστήμονα για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη έδωσε το πρωί της Πέμπτης ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Eξηγώντας ότι η αναφορά στον αριθμό 9 αφορούσε όχι το μέγεθος του σεισμού σε κλίμακα Ρίχτερ αλλά την ένταση, τις ζημιές, δηλαδή, που αυτός θα προκαλέσει.

«Αυτό που είπε είναι πως όταν θα γίνει σεισμός κοντά στην Κωνσταντινούπολη για τον οποίο υπάρχει η αίσθηση ότι η φύση χρωστάει έναν σεισμό κοντά στην Πόλη, η ένταση θα είναι 9 σε μέγεθος. Δεν είπε για το μέγθος του σεισμού, 9αρια δεν υπάρχουν στην περιοχή αυτή. Σεισμούς τύπου Φουκουσίμα και Σουμάτρας που θέλουν ρήγμα 800.000 μέτρων δεν έχουμε» είπε ο κ. Παπαζάχος στο MEGA.

O καθηγητής Σεισμολογίας εξήγησε, ωστόσο, ότι «στην περιοχή υπάρχει ένας πολύ μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας που το 1999 είχε δώσει τον σεισμό στη Νικομήδεια. Το βόρειο κομμάτι του περνάει δίπλα στην Κωνσταντινούπολη και υπάρχει ένα κομμάτι που δεν έχει σπάσει εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Είναι σαν μια ρωγμή στο παρμπρίζ που περιμένετε να σπάσει. Μπορεί να είναι σήμερα, αύριο σε 5 χρόνια σε 10 χρόνια σε 50 χρόνια. Δεν υπάρχει χρόνος, ούτε μέγεθος σαν πρόβλεψη» κατέληξε ο Κώστας Παπαζάχος.

Ο καθηγητής Naci Gorur, σύμφωνα με το CNN Turk, δήλωσε στην εφημερίδα Sozcu ότι υπάρχουν φόβοι για μεγάλο σεισμό ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη.

«Σκεφτείτε μία λωρίδα των πρώτων 10 χιλιομέτρων που ξεκινά από την ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Εκεί θα υπάρχουν περισσότερα προβλήματα, διότι η ένταση του σεισμού αναμένεται να φθάσει τα 9 Ρίχτερ από τον Κεράτιο Κόλπο μέχρι και τη Σηλυβρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, κυρίως θα επηρεαστούν οι περιοχές στην ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, καθώς η γεωλογική δομή είναι νεότερη, σε σχέση με την ασιατική, που είναι παλιά και αποτελείται από πιο σκληρά πετρώματα.

«Αυτό επηρεάζει το κτηριακό απόθεμα και την αντισεισμική αντοχή σε σεισμούς».

πηγη newsitamea.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button