ΔΙΑΦΟΡΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην Αθήνα οι πρώτοι πρόσφυγες και Έλληνες ομογενείς

Έπεσαν στις αγκαλιές των συγγενών τους – Αφησαν πίσω οικογένειες – Δείτε τι δήλωσαν στο protothema.gr

Στην Αθήνα έφτασαν λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, οι πρώτοι  Ουκρανοί πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για να έρθουν στου συγγενείς τους στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους Έλληνες ομογενείς αλλά και εργαζόμενοι στην Οδησσό και το Κίεβο οι οποίοι ξέφυγαν από την εμπόλεμη ζώνη και ταξίδεψαν για περισσότερες από 30 ώρες προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

“Ήμουν 10 ημέρες εγκλωβισμένος στην Οδησσό. Είχα πάει στο προξενείο, μας είπαν ότι έχουν έτοιμο σχέδιο για αεροπλάνο. Η γυναίκα και το παιδί μου ευτυχώς που βρέθηκε αυτή η εναλλακτική με αυτούς τους ήρωες που μπόρεσαν να περάσουν με τα λεωφορεία. Διαφορετικά ακόμα εκεί θα ήταν”, λέει στο protothema.gr ένας Έλληνας που ζούσε και εργαζόταν στην Οδησσό μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος.

Τώρα αγκαλιάζει την οικογένειά του που τον περιμένε στην πλατεία Ομονοίας όπου έφτασαν και όλοι τους φανερά ανακουφισμένοι προσπαθούν να οργανώσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα. Ελάχιστες ώρες πριν έτρεχαν να μαζέψουν τρόφιμα και να τραβήξουν όσα χρήματα είχαν απομείνει στα ATM καθώς ο ρωσικός στρατός πλησίαζε την πόλη τους.

oukranoi_prosfyges_athens__2_

Οι περισσότεροι Ουκρανοί που επέβαιναν στο λεωφορείο είναι γυναίκες με παιδιά που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και ήρθαν σε συγγενείς τους οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου.

“Πόλεμος, μόνο αυτό. Όλοι πολεμούν. Εγώ πήρα το παιδί και ήρθαμε στην αδελφή μου που ζει στην Αθήνα. Ο σύζυγος έμεινε”, δηλώνει δακρυσμένη μια γυναίκα από το Κίεβο και αγκαλιάζει την αδελφή της που την περιμένει έξω από το λεωφορείο.

Την ίδια ώρα, το δεύτερο, τουριστικό λεωφορείο με 30 Ουκρανούς που ζουν στην Ελλάδα αναχώρησε από το Μεταξουργείο με τελικό προορισμό την πόλη Τσερνοβτσί. Μεταξύ των επιβατών και αρκετοί νέοι οι οποίοι έχουν δηλώσει εθελοντές και φεύγουν για να καταταγούν στον ουκρανικό στρατό και να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή.

oukranoi_prosfyges_athens__1_
oukranoi_prosfyges_athens__3_

Αύριο το βράδυ αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα ένα ακόμη πούλμαν που μεταφέρει περισσότερους από 40 Ουκρανούς πρόσφυγες καθώς και Έλληνες της Ουκρανίας.

πηγη protothema.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button