ΔΙΑΦΟΡΑ

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα συμπτώματα και Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλαγές του καιρού

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει τις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο, οίδημα, δυσκαμψία και φλεγμονή. Η ΡΑ μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλα όργανα και συστήματα του σώματος, όπως τα μάτια, το δέρμα, την καρδιά και τους πνεύμονες.

Τα ακριβή αίτια της ΡΑ δεν είναι γνωστά, αλλά πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα μιας αλληλεπίδρασης μεταξύ γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η ΡΑ είναι πιο συχνή στις γυναίκες και στις οικογένειες με ιστορικό της νόσου.

Τα συμπτώματα της ΡΑ μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνος και οίδημα στις μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών, όπως οι καρποί, οι δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, οι αγκώνες, οι ώμοι και τα γόνατα.
  • Δυσκαμψία, ειδικά το πρωί ή μετά από αδράνεια.
  • Κόπωση.
  • Πυρετός.
  • Απώλεια βάρους.

Η διάγνωση της ΡΑ βασίζεται στην κλινική εξέταση, τις εργαστηριακές εξετάσεις και την απεικόνιση. Οι εργαστηριακές εξετάσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση της ΡΑ περιλαμβάνουν:

  • Ρευματοειδής παράγοντας (RF): Μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αίμα σε περίπου το 70% των ασθενών με ΡΑ.
  • αντι-CCP αντισώματα: Μια ομάδα αντισωμάτων που βρίσκονται στο αίμα σε περίπου το 60% των ασθενών με ΡΑ.
  • Γενική εξέταση αίματος: Μπορεί να δείξει αυξημένους δείκτες φλεγμονής, όπως C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και ταχύτητα καθιζήσεως ερυθρών αιμοσφαιρίων (ESR).
  • Ακτινογραφία: Μπορεί να δείξει βλάβες στις αρθρώσεις, όπως οστεόπορωση και οστεοαρθρίτιδα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν ότι το κρύο, η υγρασία και οι αλλαγές του καιρού μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά τους, τα οποία περιλαμβάνουν πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο των αρθρώσεων.

Επομένως, ισχύει ότι οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τους πάσχοντες; Παρά τον αρκετά μεγάλο αριθμό μελετών που εξετάζουν την επίδραση του καιρού σε προβλήματα που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ), τα αποτελέσματα παραμένουν ασαφή.

Η αντίληψη όμως δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με την πραγματικότητα.

Με άλλα λόγια, η ανάλυση των συμπτωμάτων και ιδιαίτερα του πόνου είναι μία από τις δυσκολίες που συναντώνται μεταξύ των μελετών σχετικά με τις καιρικές επιπτώσεις σε αρθριτικούς ασθενείς.

Πράγματι, ο πόνος είναι δύσκολο να αντικειμενοποιηθεί καθώς είναι μια υποκειμενική εμπειρία με σημαντικές παραλλαγές μεταξύ των ατόμων αλλά και του ιδίου ατόμου. Είναι αντιληπτό λοιπόν, ότι το κλίμα επιδρά και επηρεάζει τα συμπτώματα της νόσου στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα στη βιβλιογραφία και δεν είναι σαφές εάν το αποτέλεσμα είναι σύμπτωση ή άμεσο αποτέλεσμα. Μεταξύ των επιχειρημάτων που προβλήθηκαν για να εξηγηθούν τα ασαφή ευρήματα που αναφέρθηκαν σχετικά με την επίδραση του κλίματος στον πόνο, αξιολογήθηκε και η επίδραση των εποχών.

Οι εποχές ορίζονται από το κλίμα σε ένα συγκεκριμένο μέρος στη γη. Η εποχικότητα είναι ένα φαινόμενο που έχει αναφερθεί συχνά ότι σχετίζεται με διάφορες καταστάσεις στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων ασθενειών, ανάπτυξης, γονιδιακής έκφρασης, ανοσίας και φυσιολογίας. Συγκεκριμένα, η επίδραση της εποχικότητας σε αυτοάνοσα νοσήματα και αρθρώσεις έχει περιγραφεί σε μελέτες.

Για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αυτή η επίδραση έχει αναφερθεί για την εμφάνιση της νόσου, την πορεία της, ακόμη και την ακτινογραφική εξέλιξη και τη σοβαρότητά της. Επιπλέον, ακόμη και αν η μελέτη των καιρικών παραμέτρων θεωρείται απλή, η αλληλεπίδρασή τους με τους ανθρώπους είναι πολύπλοκη.

Για πολλούς ανθρώπους με αρθρίτιδα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνήθως εμφανίζεται σημαντική ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ακόμη και όταν υπάρχει λίγη υγρασία, ο πόνος της αρθρίτιδας τείνει να είναι ηπιότερος τις πιο ζεστές και ηλιόλουστες μέρες», επισημαίνει η ρευματολόγος.

Και αν δεν υπάρχει υγρασία; Ο ξηρός καιρός μπορεί να είναι πολύ καλύτερος για τον πόνο της αρθρίτιδας. Αλλά ο πόνος μπορεί να χειροτερέψει κατά τη διάρκεια των βροχερών ημερών και των χειμερινών καιρικών συνθηκών.

Η βαρομετρική πίεση, με απλά λόγια, είναι το βάρος του αέρα. Το βάρος αυξάνεται με τον καλό καιρό (π.χ. ήλιος, ζέστη) και μειώνεται με κακές καιρικές συνθήκες (π.χ. καταιγίδες, δυνατός άνεμος).

Σε περιόδους βροχής και χιονιού, η θερμοκρασία πέφτει και η βαρομετρική πίεση μειώνεται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πάχυνση του υμένα και φλεγμονή στις αρθρώσεις, γεγονός που τις κάνει πιο δύσκαμπτες. Έτσι ο ασθενής μπορεί να είναι πιο ευαίσθητος στον πόνο κατά τη διάρκεια της κίνησης, κάνοντας τον πόνο της αρθρίτιδας να φαίνεται χειρότερος.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, η αναγνώριση και αξιολόγηση της ΡΑ έχει γίνει πιο προσιτή και ακριβέστερη. Επιπλέον, κατά την τελευταία δεκαετία, η θεραπεία της ΡΑ έχει παρουσιάσει σημαντική εξέλιξη. Έτσι, οι ασθενείς μας είναι συνήθως σε ύφεση.

Οι συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες του κλίματος από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές θα μπορούσαν επίσης να είναι μια πιθανή εξήγηση για τις διαμάχες που εντοπίζονται στις μελέτες.

Εν κατακλείδι

Η πιθανότητα των καιρικών επιπτώσεων στον πόνο των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα ανάλογα με την εποχή, ιδιαίτερα δε, η επίδραση των ακραίων θερμοκρασιών είναι ορατή.

Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευθούν και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι εποχιακές διακυμάνσεις, οι γεωγραφικές αποκλίσεις εντός των μελετών και άλλοι παράγοντες (π.χ. σύνδρομο Sjogren), που μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικών μελετών.

ΠΗΓΗ: oloygeia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button